Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Ideálny jedálniček pre celiatikov: Vyberte si najchutnejšie potraviny

26.09.2023 | NovinkyZdravie #celiakia

Ľudia citliví na lepok majú problém prijímať živiny z potravy, v ich tenkom čreve vzniká zápal a bolesť. A keďže celiakia postihuje jedného človeka zo sto, pripravili sme pre vás jedálniček – potraviny, ktoré sú pre celiatikov nielen potrebné, ale im aj dodávajú všetky potrebné živiny. Ako by mala vyzerať strava celiatika?

celiakia potraviny

Čo je to lepok a v čom sa nachádza?

Lepok patrí medzi proteíny, ktoré sa nachádzajú v semenách mnohých obilnín (pšenica, jačmeň, raž, žito, špalda, kamut, tritikale a pod.) Zrno týchto obilnín je zložené nielen z lepku, ale aj zo škrobu, klíčkov alebo otrúb. Ak sa správne technologicky extrahujú a lepok sa po dôkladnej kontrole odstráni, mohli by sa tieto ďalšie časti semena použiť ako prísady do bezlepkových potravín.

Lepok má zahusťovaciu schopnosť v potravinách a je zodpovedný za elasticitu múčneho cesta, dodáva finálnym produktom konzistenciu a špongiovitosť. Mnoho ľudí má problém tento proteín stráviť.

Po príjme lepku z potravy sa v tráviacom trakte vytvárajú proteínové fragmenty (prolamíny- zložené z gliadínov a glutenínov v pšenici, nazývajú sa v závislosti od druhu obilniny), ktoré aktivujú obranyschopnosť organizmu. Imunitný systém tieto fragmenty deteguje ako toxické a spúšťa voči nim nežiadúcu reakciu.

Lepok má zanedbateľnú nutričnú hodnotu. Nachádza sa však skoro vo všetkých potravinách, ako sú:

  • múka,
  • pšeničný škrob,
  • strúhanka,
  • pečivo,
  • sušienky,
  • keksíky,
  • koláče,
  • biele omáčky,
  • niektoré polievky,
  • hotové jedlá,
  • zmrzlina,
  • kečup,
  • horčica,
  • čokoláda,
  • sójová omáčka,
  • zmesi korenia,
  • slané snacky – zemiakové lupienky.

Čo je celiakia?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje dlhotrvajúce tráviace problémy. Je to chronická porucha trávenia a imunity, ktorá poškodzuje tenké črevo. V prípade, ak po konzumácii lepku pociťujete problémy, môžete patriť do dvoch skupín ľudí.

čo je celiakia

Ľudia s ochorením celiakia

Imunitný systém celiatikov reaguje na prítomnosť lepku v tráviacom trakte autoimunitnou reakciou, ktorá poškodzuje črevnú sliznicu a črevné klky. Toto poškodenie má za následok zníženie vstrebávania potrebných živín z potravy pre naše zdravie.

Príznaky celiakie

  • Bolesť brucha
  • Hnačka
  • Zápcha
  • Nadúvanie
  • Zvýšená únava
  • Strata hmotnosti
  • Vynechávanie menštruácie
  • Pocit mravčenia a necitlivosti v nohách
  • Neplodnosť
  • Zuby menia farbu alebo strácajú sklovinu
  • Svalové kŕče a svalová bolesť
  • Bolesť kĺbov
  • Včasná osteoporóza a výskyt zlomenín
  • Bolestivé, svrbivé kožné vyrážky

Typické pre deti trpiace celiakiou je neprospievanie, oneskorený rast a výška, strata hmotnosti, poškodenie zubov, zmeny nálady, neskorá puberta.

Stres, tehotenstvo, infekcia, fyzické zranenie môžu zhoršiť príznaky celiakie.

Môžete trpieť celiakiou a nemať žiadne príznaky a to vtedy, ak časť tenkého čreva, ktorá nie je poškodená, stále prijíma dostatok živín. V prípade neliečenej celiakie môže dôjsť k rozvoju ďalších autoimunitných ochorení, osteoporózy a niektorých typov rakoviny.

Celiakia je geneticky podmienené ochorenie, preto máte vyššiu šancu vzniku tohto ochorenia, ak aj ostatní členovia z rodiny majú celiakiu. Taktiež sa viac vyskytuje u neplodných ľudí, tých, ktorí trpia cukrovkou prvého typu, majú Downov syndróm, syndróm dráždivého čreva alebo majú iné autoimunitné ochorenia.

Diagnostika celiakie: Test

Diagnostika celiakie je ťažká a to preto, lebo jej príznaky, môžu vyzerať ako príznaky iných tráviacich ochorení (Crohnova choroba, syndóm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída, divertikulitída, črevné infekcie, bakteriálne infekcie tenkého čreva).

diagnostika celiakie

Diagnostikuje sa prostredníctvom krvných testov alebo z presnejšej biopsie (odoberie sa vzorka tkaniva z tenkého čreva). Ak ste si neistí v nutnosti návštevy lekára, môžete si zakúpiť domáci test na celiakiu, ktorý je voľne dostupný v lekárňach.

Ľudia, ktorí majú zvýšenú citlivosť na lepok, ale netrpia celiakiou

Niektorá skupina ľudí po konzumácii lepku pociťujete symptómy a tráviace ťažkosti ako celiatici. U týchto ľudí nie je typické poškodenie tenkého čreva a nie je ani prítomná imunitná reakcia ako pri celiakii. Presná príčina tejto neceliakálnej citlivosti na lepok nie je zatiaľ známa a je stále v štádiu skúmania.

Primárna liečba obidvoch skupín je ale rovnaká a musí sa dodržiavať prísna bezlepková diéta. Bezlepková diéta zahŕňa vyhýbanie sa všetkým zdrojom lepku, vrátane potravín, nápojov a produktov, ktoré by skrytý lepok mohli obsahovať.

Akonáhle sa začnete stravovať bezlepkovo, vaše telo sa bude uzdravovať. Tenké črevo sa zotaví približne o 3-6 mesiacov v prípade mladších pacientov. Vo vyššom veku zotavenie trvá aj 2 roky.

Praktický jedálniček pre celiatikov

Ľudia trpiaci intoleranciou na lepok musia na potravinách hľadať označenie ako „Gluten free“ alebo „symbol preškrtnutého klasu“. Treba pozorne čítať balenie produktov, kde prítomnosť lepku musí byť vždy spomenutá. Množstvo potravín je bezlepkových aj bez špecifického označenia, ako napríklad:

  • Mäso – nepatria sem spracované mäsové výrobky, klobásy, párky, údeniny
  • Ryby
  • Vajcia
  • Mliečne výrobky (aj pasterizované) – nepatria sem nízkotučné produkty
  • Zelenina bez prísad (aj mrazená)
  • Ovocie (aj mrazené a sušené)
  • Zemiaky – nie zemiaky pripravované v reštaurácii, tie často obsahujú lepok
  • Strukoviny – sója, cícer, hrach, šošovica, fazuľa
  • Orechy a semená bez prísad
  • Pramenité minerálne vody, 100 % ovocné šťavy, čaj, alkoholické nápoje – prírodné vína a destiláty
  • Med

Pacienti s diagnostikovanou celiakiou od lekára môžu dostávať potraviny predpísané na recept, každý mesiac do určitého limitu. V tom prípade zaplatia len doplatok a zvyšok uhrádza poisťovňa.

celiakia jedálniček

Medzi tieto potraviny patria napríklad potraviny značky Novalim a Schär. Ponúkajú širokú škálu produktov, ako sú: múky, chleby, cestoviny, zmesi na prípravu bezlepkového pečiva, piškót, knedlí, pizzu a podobne. Môžete si ich kúpiť v lekárni v plnej cene aj v prípade, ak nemáte lekársky predpis.

Celiakia: Recepty

Kreativite v kuchyni sa medze nekladú. Základom je len mať spomínané potraviny z jedálnička celiatikov k dispozícii doma a podľa chuti ich kombinovať.

RAŇAJKY

  1. Vajcia + tvrdý syr + bezlepkové pečivo (chlieb, žemle značky Schär alebo Novalim) + gazdovské maslo + zelenina. Z daných surovín si pripravím volské oko, praženicu alebo vajíčka uvaríme na tvrdo.
  2. Tvaroh tučný + mrazené, čerstvé ovocie + med. Alternatíva sladkých raňajok.
  3. Gazdovský jogurt + smotana + chia semiačka + med + čerstvé alebo mrazené ovocie. Alternatíva sladkých raňajok.
  4. Cottage + bezlepkové pečivo (chlieb, žemle značky Schär alebo Novalim) + zelenina
  5. Tuniak vo vlastnej šťave + bezlepkové pečivo (chlieb, žemle značky Schär alebo Novalim) + gazdovské maslo + zelenina.
  6. K raňajkám môžeme pridať vždy aj ovocie, ako napríklad (banán, jablko, pomaranč, grapefruit, jahody alebo lesné, bobuľovité ovocie).

OBED

Obed by mal byť nutrične vyvážený a skladať sa prioritne z esenciálnych zložiek, ako sú bielkoviny a tuky a potom pridať neesenciálnu zložku potravy a to sú sacharidy.

Na výber bielkoviny:

  • Mäso: Kuracie, Bravčové, Morčacie, Králičie, Kačacie, Jahňacie
  • Syr: Halloumi syr, Hermelín, Encián, Tvrdé syry, Mozzarella, Feta syr, Kozí syr
  • Ryby: Filé, Treska, Tilapia, Pangasius, Tuniak, Losos
  • Mliečne: Tvaroh, Bryndza
  • Vajcia

Jednotlivý výber z kategórie bielkoviny môžeme spolu ľubovoľne kombinovať. Tepelne spracovať alebo niektoré mliečne produkty, ako sú syry, tvaroh či bryndza, skonzumovať aj v surovom stave. Na tepelnú úpravu môžeme použiť grilovanie, opekanie na panvici, varenie, pečenie a pridať jednozložkové korenie bez obsahu lepku.

  • Tuk: Panenský olivový olej, bravčová masť, kačacia masť, maslo. Tieto druhy tuku použijeme na prípravu mäsa, prílohy a zeleniny.
  • Sacharidy
  • Zemiaky a bezlepkové produkty (knedle, chlieb, parené buchty označené neobsahujúce žiaden lepok).
  • Zelenina na doplnenie vlákniny.
celiakia recepty

VEČERA

Výber z obedového alebo z raňajkového menu.

 Tri tipy na rýchlu prípravu jedla pre celiatikov

  • Karfiolového bryndzové halušky: Uvaríme karfiol, v miske rozmiešame bryndzu so smotanou, na panvici opražíme nakrájanú domácu slaninu. Servírujeme na tanier všetko spolu. Podľa chuti pridáme k jedlu aj pohár mlieka alebo cmaru.
  • Kuracie prsia na červenej kapuste: Kuracie prsia narežeme na plátky a vložíme do misky. Potrieme ich gazdovským maslom a okoreníme, osolíme a orestujeme na rozohriatej panvici. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Kuracie prsia uložíme do zapekacej misky, na vrch dáme červenú kapustu, prikryjeme alobalom a necháme v rúre piecť 30 minút.
  • Šalát s grilovanými kuracími prsiami alebo grilovaným syrom: Namixujeme si ľubovoľnú čerstvú zeleninu podľa chuti, pokvapkáme citrónom, posolíme a podávame s grilovanými prsiami alebo syrom poliate lyžičkou olivového oleja.




Autor
PharmDr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.