Ako mať zdravé srdce? Dozviete sa na poradenskom evente v lekárni Átrium Bardejov

Srdce je hlavným orgánom, ktorý za pomoci ciev pumpuje krv do celého nášho tela. Čo je dosť podstatným dôvodom, aby sme sa oň starali a udržiavali ho v čo najlepšej kondícií. Vedeli ste, že kardiovaskulárne ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny úmrtia na Slovensku? V roku 2022 predstavovali podľa Štatistického úradu SR 47% zo všetkých úmrtí. Ľudia s cukrovkou a s obezitou patria k najrizikovejším. Nepodceňujme preto prevenciu a robme stále niečo pre svoje srdce – zdravie.



zdravé srdce

Doplnky stravy pre zdravé srdce

Počuli ste už o zázračnom účinku berberínu? V Ázii ho poznajú už vyše 2000 rokov. Rovnako ako mnohé výživové doplnky, berberín pochádza z rastlín. V tradičnej čínskej medicíne sa používa celé stáročia na liečbu rôznych ochorení vrátane hnačky, infekcií a zápalov.

Čo je berberín?

Berberín je podľa autorky knihy Základný sprievodca zdravými liečivými potravinami, Vicki Shanta Retelny: “typ chemickej zlúčeniny nazývanej alkaloid, ktorý sa nachádza v koreňoch, listoch, stonkách a kôre rastlín ako je dráč, oregonske hrozno a stromová kurkuma”.

V posledných rokoch si berberín získal popularitu ako doplnok stravy kvôli jeho potenciálnym zdravotným prínosom, ako je zlepšenie kontroly krvného cukru a zníženie hladiny cholesterolu. Možno ste o ňom počuli aj na TikToku alebo iných sociálnych sieťach, kde je označovaný ako “prírodný Ozempic” (prírodný liek na cukrovku). Tu však očaril svet predovšetkým kvôli svojim známym vedľajším účinkom na chudnutie. 

Berberín totiž zlepšuje reakciu buniek na inzulín (citlivosť na inzulín), čím podporuje lepší pohyb glukózy do buniek (vychytávanie glukózy). Ovplyvňuje aj spôsob využitia glukózy. Akonáhle majú vaše bunky glukózu, cítite sa menej hladní, takže jete menej.

Podľa MedlinePlus užitočnosť berberínu spočíva v tom, že pomáha ľuďom s cukrovkou 2. typu, vysokým cholesterolom alebo vysokým krvným tlakom.

Berberín tiež aktivuje enzým nazývaný AMP – aktivovaná proteínkináza (AMPK). AMPK existuje v každej bunke. Jeho hlavnou úlohou je regulovať metabolizmus, pomáha kontrolovať, ako vaše telo rozkladá a využíva energiu.



berberin a zdravé srdce

Zdravé srce = BERCORRA

Ľudia s vyššou hladinou cholesterolu majú zvýšené riziko k srdcovo-cievnym ochoreniam. Pravidelný pohyb, kvalitná strava a zníženie stresu sú základné aspekty, ktoré zmenšujú hrozby spojené s vysokým cholesterolom. Čo tak si zjednodušiť cestu za zdravým srdcom pomocou prírody? 

Na európskom trhu existuje niekoľko voľnopredajných liekov, ktoré znižujú vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Jedným z nich je aj Bercorra, ktorá obsahuje spomínaný berberín, naringín a policosanol. 



Bercorra a zdravé srdce

Bercorra má pozitívne účinky na redukciu hladiny lipidov v krvi – znižuje nežiadúci LDL cholesterol, celkový cholesterol a triglyceridy, z ktorých všetky sú rizikovými faktormi pre srdcové choroby. Berberín v Bercorre redukuje hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou a najúčinnejší je v kombinácií s tradičnými terapiami.

Spolu s naringínom majú významný vplyv pri metabolickom syndróme a obezite, zároveň znižujú aj inzulínová rezistenciu. Zložky v Bercorre okrem zníženia hladiny tukov a cholesterolu majú aj pozitívny efekt na funkciu pečene, zároveň prejavujú protizápalové a antioxidačné účinky. Ak Vás zaujal tento doplnok stravy, môžete si ho objednať aj v našej online lekárni.

29. september Svetový deň srdca

Pri príležitosti tohto dňa sme sa rozhodli uskutočniť ďalší poradenský event v spolupráci so spoločnosťou Taargeta.

Na evente budeme poskytovať zadarmo merania hladiny cukru a cholesterolu. Tieto rýchle a bezbolestné testy sú kľúčové pre monitorovanie vášho srdcového zdravia a odhalenie prípadných rizikových faktorov. Odborný personál Vám ponúkne aj informácie o správnej starostlivosti vášho srdca a výživových doplnkoch.

Táto udalosť je pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie. Nezáleží na tom, či ste mladí alebo starší, prevencia srdcových ochorení je dôležitá pre každého.

S radosťou Vás očakávame dňa 29. 9. 2023 v čase od 8:00 do 13:00 v lekárni Átrium Bardejov. 

Tím LeMedic

 

zdroje článku:

https://www.health.com

https://naomedical.com

https://health.clevelandclinic.org

https://victoriashantaretelny.com

https://www.bercorra.sk

https://medlineplus.gov





Autor