Kontrola znamienok – pozvánka na bezplatné poradenstvo

Každý z nás má na svojom tele množstvo znamienok a väčšinou si ich ani nevšímame. Niektoré znamienka však môžu byť nebezpečné a predstavovať riziko pre naše zdravie. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať znamienka a zistiť, či sú neškodné alebo si vyžadujú ďalšie vyšetrenie u dermatológa.

Čo sú znamienka?

Znamienka sú pigmentové bunky, ktoré sa nachádzajú na pokožke a sú zodpovedné za farbu kože. Môžu mať hnedý, tmavý až čierny odtieň. Povrch znamienka býva citlivejší ako okolitá koža, ťažšie sa regenerujú a môžu často pribúdať. Tak môže dôjsť k vzniku bunkových anomálií alebo až k tvorbe zhubného melanómu. Takéto znamienka môžu byť nebezpečné a predstavovať riziko pre naše zdravie.

čo sú znamienka

Ako rozpoznať nebezpečné znamienka?

Existuje niekoľko znakov, ktoré by Vás mali upozorniť na to, že by ste mali zájsť k dermatológovi a nechať si skontrolovať znamienko.

Medzi tieto znaky patria:

  • asymetria, 
  • nepravidelné okraje, 
  • rôzne farby v rámci znamienka, 
  • zväčšenie alebo zmena v tvare, 
  • svrbivosť alebo krvácanie. 

Ak sa objaví aspoň jeden z týchto znakov, mali by ste si nechať znamienko skontrolovať.

Kontrola znamienok – prečo je to dôležité?

Kontrola znamienok je dôležitá pre každého z nás. Pravidelná kontrola umožňuje skoro odhaliť nebezpečné znamienka a včasná liečba môže zachrániť život. Riziko vzniku rakoviny kože sa zvyšuje s počtom a veľkosťou znamienok na pokožke. Osoby s väčším počtom znamienok majú teda vyššie riziko vzniku rakoviny kože.

Ako kontrolovať znamienka?

Pri kontrole znamienok by ste mali zvážiť niekoľko faktorov, ako sú farba, tvar, veľkosť a textúra. Znamienka, ktoré majú nepravidelný tvar, veľkosť väčšiu ako 6 milimetrov alebo neobvyklú farbu, môžu byť príznakom rakoviny kože. Navyše, znamienka s nerovnou alebo drsnou textúrou by mali byť tiež dôvodom na obavy.

Okrem kontroly znamienok by ste mali chrániť svoju pokožku pred slnečným žiarením. Používajte ochranný krém na slnko a vyhnite sa príliš dlhému pobytu na priamom slnku. Slnečné žiarenie môže poškodiť vašu pokožku a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.

kontrola znamienok

Pozvánka na odborno-poradenský event: Kontrola znamienok

Pre spoločnosť LeMedic je zdravie klientov prvoradé, preto sme sa rozhodli zorganizovať poradenský deň o kontrole znamienok. Tento event sa uskutoční v spolupráci s dermatologickou značkou Bioderma dňa 5. 5. 2023 v čase od 12:00 h do 17:00 h v LeMedic lekárni HM TESCO v Bardejove.

Našim cieľom je zvýšiť povedomie o dôležitosti pravidelnej kontroly znamienok a prevencii rakoviny kože. Pozvaná dermatologička Vám poskytne bezplatné konzultácie a vyšetrenia, kde sa budú zisťovať prípadné nebezpečné znamienka a sprostredkuje informácie o tom, ako ich správne sledovať a ošetrovať.

Tešíme sa na Vašu účasť!

Tím LeMedic


Autor
Mgr. Jaroslava CenkerV roku 2010 som ukončila magisterské štúdium na UPJŠ v Ke, v odbore verejná správa a verejná politika. Po ukončení VŠ som odišla do zahraničia - Švajčiarsko, kde som pôsobila cez 4 roky. Po návrate na Slovensko, som od r. 2016 bola na rodičovskej dovolenke. Od jesene r. 2022 som absolvovala 2 kurzy v oblasti virtuálnej asistencie, social media marketingu a copywritingu. V týchto pracovných sférach som sa našla, a chcem sa im naďalej venovať a neustále vzdelávať. Ľúbim svoju rodinu, voľný čas venujem oddychu, cestovaniu a štúdiu preferovaných oblastí digitálneho marketingu.