Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Svetový deň farmaceutov

13.09.2024 | Novinky

Farmaceuti sú jedni z kľúčových pilierov zdravotníckeho systému. Ich práca siaha ďaleko za hranice lekárne a zahŕňa množstvo zodpovednosti, ktoré prispievajú k nášmu zdraviu a bezpečnosti. Ich odborné vedomosti, oddanosť a starostlivosť zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii a liečbe ochorení.

svetový deň farmaceutov

Kto je farmaceut?

Farmaceut je odborník na lieky, ich vývoj, výrobu, distribúciu a ich správne užívanie. Jeho úlohou je nielen vydávať predpísané lieky, ale aj poskytovať poradenstvo pacientom, aby sa zabezpečilo správne a bezpečné užívanie liečiv. Farmaceuti sú často prvým bodom kontaktu pre pacientov s menšími zdravotnými problémami, kde môžu poradiť a odporučiť vhodnú liečbu alebo navrhnúť konzultáciu s lekárom.

Farmaceuti pracujú v rôznych prostrediach – od verejných lekární, cez nemocnice, až po laboratóriá, kde sa zameriavajú na výskum a vývoj nových liekov. Ich práca zahŕňa aj monitorovanie účinkov liekov, sledovanie ich interakcií a zabezpečenie toho, aby pacienti dostávali správne dávky, čo minimalizuje riziko nežiaducich účinkov a maximalizuje účinnosť liečby.

Prečo sú farmaceuti dôležití?

Farmaceuti pôsobia ako sprostredkovatelia informácií medzi lekármi a pacientmi. Dokážu vysvetliť, ako lieky fungujú, aké sú ich možné vedľajšie účinky, a ako ich správne užívať. Tým pomáhajú predchádzať chybám v užívaní liekov, ktoré môžu viesť k závažným zdravotným komplikáciám.

Farmaceuti zohrávajú aj významnú úlohu v oblasti verejného zdravia. Prispievajú k prevencii chorôb prostredníctvom očkovacích kampaní, poradenstva o zdravom životnom štýle a podpory pri odvykaní od fajčenia. Ich prínos bol zvlášť viditeľný počas pandémie COVID-19, kde poskytovali cenné informácie o vakcínach, monitorovali zásoby liekov a pomáhali zabezpečiť kontinuitu liečby pre chronicky chorých pacientov.

Odborné kompetencie farmaceutov

Farmaceuti prechádzajú odbornou prípravou upravenou jednotnou európskou legislatívou, ktorá im umožňuje vykonávať svoje kompetencie vo všetkých krajinách Európskej únie. V mnohých štátoch EÚ, vrátane Slovenska, farmaceuti rozširujú svoje pôsobenie v oblasti prevencie, včasnej diagnostiky a riešenia základných klinických problémov. 

Sú zapojení do dlhodobej starostlivosti o starších pacientov, zúčastňujú sa na programoch edukácie pre chronických pacientov, ako sú diabetici, astmatici či hypertonici. Taktiež zabezpečujú mnohé skríningové vyšetrenia a diagnostické testy, a vo viacerých krajinách aj očkujú proti infekčným ochoreniam, vrátane COVID-19.

Farmaceuti hrajú kľúčovú úlohu v manažmente farmakoterapie a zabezpečovaní dostupnosti liekov, a to nielen z hľadiska ich dostupnosti, ale aj cenovej prijateľnosti. Štúdie poukazujú na to, že cenová nedostupnosť liekov zvyšuje riziko ich neužívania až na 40 – 50 % u stredno- a nízkopríjmových skupín obyvateľstva. 

Generická substitúcia umožňuje, aby bol pacientovi vydaný iný dostupný liek s rovnakým zložením, či už v prípade nedostatku konkrétneho lieku alebo pri vysokom doplatku za originál. Podľa PharmDr. Miroslavy Snopkovej, PhD., viceprezidentky SLeK – táto alternatíva sa na Slovensku stále dostatočne nevyužíva a približne 30 % doplatkov platia pacienti zbytočne.

Farmaceuti ako podpora preťažených lekárov

V okolitých krajinách existuje mnoho príkladov, ako farmaceuti úspešne dopĺňajú lekárov a zlepšujú dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Vo Švajčiarsku sú napríklad farmaceuti súčasťou skríningových programov na záchyt rakoviny hrubého čreva a konečníka. Zabezpečujú testy na okultné krvácanie, ich vyhodnotenie a v prípade pozitívneho výsledku odporúčajú pacientov na ďalšie vyšetrenia.

V Portugalsku počas pandémie verejné lekárne vykonali viac ako 12 miliónov testov na COVID-19, čím významne prispeli k zvládnutiu pandémie a odbremeneniu zdravotného systému.

Na Slovensku je potenciál farmaceutov stále výrazne nevyužitý, pričom by mohli zohrávať omnoho väčšiu úlohu v zdravotnej starostlivosti, pomôcť odbremeniť preťažených lekárov a zlepšiť dostupnosť a efektivitu služieb pre pacientov. Práve to je príležitosť, ktorú by náš zdravotný systém nemal prehliadať.

Čím ďalej tým viac sa aj na Slovensku rozrastá možnosť skrínigu niektorých krvných parametrov a zvyšuje sa tak záchyt rôznych ochorení v rannom štádiu alebo sa taktiež skríning realizuje za účelom sledovania nastavenej liečby.

Svetový deň farmaceutov

Svetový deň farmaceutov sa každoročne oslavuje 25. septembra. Tento deň je príležitosťou vzdať hold všetkým farmaceutom za ich neúnavnú prácu, ktorá často zostáva v tieni, no je nenahraditeľná pre zdravie a pohodu ľudí po celom svete. 

Svetový deň farmaceutov tiež zdôrazňuje potrebu spolupráce medzi farmaceutmi, lekármi a ostatnými zdravotníkmi na dosiahnutie spoločného cieľa – poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti.

Téma Svetového dňa farmaceutov sa každý rok mení, aby sa poukázalo na rôzne aspekty farmaceutickej praxe a výzvy, ktorým čelia. Týmto spôsobom sa svet dozvedá o dôležitosti farmaceutickej profesie a o tom, ako farmaceuti prispievajú k bezpečnej a efektívnej liečbe pacientov.

Poďakovanie všetkým farmaceutom

Práca farmaceutov nie je len o výdaji liekov – je o starostlivosti, vzdelávaní, výskume a podpore zdravia celej komunity. Ich oddanosť a úsilie si zaslúžia uznanie a rešpekt. Bez nich by bol náš zdravotnícky systém menej efektívny a naše zdravie menej bezpečné.

Svetový deň farmaceutov nám pripomína, že by sme mali oceniť ich prácu, pretože sú tí, ktorí sú každý deň na prvej línii boja za naše zdravie. Ďakujeme všetkým farmaceutom za ich prácu a prínos k lepšiemu zdraviu nás všetkých.

Mgr. Jaroslava Cenker

 

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24786-pharmacist

https://www.slek.sk/

https://vedanadosah.cvtisr.sk/

 


Autor

Ďalší článok