Meranie hustoty kostí – pozvánka na bezplatné poradenstvo

Vedeli ste, že na Slovensku trpí “tichým zabijakom” kostí čiže osteoporózou približne 400 – tisíc Slovákov, z nich viac ako 85% tvoria ženy. Sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu a zlá životospráva zapríčiňuje vznik tejto zákernej choroby.

Osteoporóza – epidémia tretieho tisícročia?

Osteoporóza je ochorenie kostného tkaniva. Vyvíja sa bez zjavných príznakov aj niekoľko rokov a často sa prejaví až zlomeninou. S rastúcim vekom klesá množstvo kostnej hustoty v tele. Je to spôsobené nízkym príjmom vápnika, nedostatkom pohybu a zaťažením kostry. Kosti sa stávajú tak postupne krehkejšie a náchylnejšie na zlomeniny.

Najnebezpečnejšia je zlomenina krčka stehennej kosti (bedrového kĺba), pretože vo viacerých prípadoch vedie k invalidite, k odkázanej pomoci pacienta na pomoc druhých, ale aj k úmrtiu. Ďalšími častými zlomeninami sú zlomeniny stavcov chrbtice a tiež zlomeniny zápästia. Ich spoločným znakom je, že vznikajú pri drobnej záťaži alebo bezvýznamnom údere, či úraze.

Prejavy osteoporózy

U pacientov sa môže prejaviť bolesťami chrbta, hlavne medzi lopatkami a poklesom výšky či hrbením. Včasným príznakom osteoporózy môže byť aj strata kostnej hmoty čeľusti, ktorá sa preukáže pri rontgene zubov.

Meranie hustoty kostí

Je diagnostický postup, ktorý sa používa na posúdenie hustoty a pevnosti kostí. Táto metóda je dôležitá pri hodnotení zdravia kostí a rizika osteoporózy, a je obzvlášť dôležitá pre starších ľudí a ženy po menopauze, pretože majú väčšie riziko oslabenia kostí.

Od roku 1997 Medzinárodná nadácia osteoporózy (IOF) vyhlasuje každoročne 20. október za Svetový deň osteoporózy. Vďaka tomu má široká verejnosť možnosť dozvedieť sa viac o prevencii, diagnostike a liečbe tejto tichej choroby.

Meranie hustoty kostí v lekárňach LeMedic

Pri príležitostí spomínaného Svetového dňa osteoporózy organizujeme v našich lekárňach LeMedic poradenský event. Meranie hustoty kostí bude prebiehať pomocou prístroja Sunlight MiniOmni.



Ide o ultrazvukový kostný denzitometer. Poskytuje spoľahlivé, neinvazívne a bezpečné monitorovanie kostnej hustoty. Denzitometria sa meria sondou na predlaktí z praktických a hygienických dôvodov. Prístroj sa pripája k PC s licenčným programom na vyhodnotenie merania. 

Merania bude vykonávať zaškolený personál, ktorý účastníkom eventu prednesie výsledky hodnôt merania a v prípade potreby odporúči na ďalšiu konzultáciu k špecializovanému lekárovi.

Poradenský event – “Meranie hustoty kostí” sa uskutoční v týchto lekárňach LeMedic:

  • lekáreň Átrium Bardejov 25.10. 2023 v čase: od 9.00 do 15.00 h
  • lekáreň MEDIC Svidník 31.10. 2023 v čase: od 9.00 do 15.00 h.

Poradenský event sa uskutoční v spolupráci so spoločnosťou HALEON, účastníci eventu budú mať možnosť zakúpiť si aj produkty CALTRATE PLUS vo zvýhodnenej akcii.

Dúfame, že túto príležitosť prijmete a prídete sa dozvedieť viac o zdraví svojich kostí. Vaše zdravie je pre nás dôležité, a sme tu, aby sme Vám pomohli udržať ho v optimálnom stave.

Tešíme sa na Vašu účasť!

Tím LeMedic




Autor