Nepríjemné svrbenie a spálenie po opaľovaní: Čo robiť, ak sme boli na slnku dlhšie, ako by sme mali?

Dni sú dlhšie, teplejšie a väčšinu času chceme aktívne tráviť vonku. Slnečné dni nás dobíjajú energiou, no je dôležité si pobyt na slnku ustrážiť. Slnko je pre našu pokožku veľmi silným agresívnym vonkajším faktorom, vzhľadom na vysoké vystavenie UVA a UVB lúčom. Na druhej strane je nevyhnutné pre syntézu vitamínu D. Avšak, ako postupovať, keď pobyt na slnku preženieme? Čo značí svrbenie spálenej pokožky?

svrbenie spalenej pokožky

Svrbenie spálenej pokožky po opaľovaní

Po nadmernom vystavení pokožky slnku je jej svrbenie častokrát prejavom poškodenia vrchnej vrstvy pokožky – epidermis, ktorá obsahuje množstvo citlivých nervových zakončení. Zriedkavou formou svrbenia je tzv. pekelné svrbenie charakteristické neznesiteľným pocitom svrbenia sprevádzaný bolesťou.

Zvyčajne sa objaví 24 – 72 hodín po pobyte na slnku. Svrbenie pokozurejem na chrbte, rukách či nohách. Tento prejav svrbenia je stále v štádiu skúmania a predpokladá sa, že je genetického pôvodu. Našťastie väčšina prejavov svrbivého spálenia slnkom nie je až tak silná ako „pekelné svrbenie“ a dá sa rýchlo dosiahnuť úľavu od príznakov svrbenia po spálení slnkom.

Čo značí spálená pokožka?

Spálenie po opaľovaní nastáva vtedy, ak ochranný pigment (melanín) nášho tela nestíha dostatočne pokožku chrániť, pretože na slnku trávime priveľa času. Tento pigment produkujú bunky tesne pod povrchom kože, nazývané aj ako melanocyty. Melanín pohlcuje UV žiarenie a tým pokožku sfarbuje do hneda.

  1. Mierne popáleniny od slnka sú zvyčajne sprevádzané začervenaním a bolesťou, ktorá môže trvať 3-5 dní. V posledných dňoch dochádza k olupovaniu pokožky, je to stav, keď sa pokožka regeneruje.
  2. Stredné spáleniny od slnka sú pomerne bolestivejšie. Koža je červená, opuchnutá a horúca na dotyk.
  3. Spáleniny od slnka vyžadujú vyhľadanie lekárskej pomoci. Koža je bolestivá, veľmi červená, s prítomnosťou pľuzgierov. Zotavenie takto spálenej pokožky môže trvať až 2 týždne.

Spáliť sa môže každý, je však pravdepodobnejšie, že sa u vás vyskytnú problémy po opaľovaní, ak:  

  • Máte svetlú pleť a vlasy
  • Užívate lieky, ktoré zvyšujú citlivosť na slnku (nesteroidné protizápalové lieky – ibuprofén, naproxén, antibiotiká- chinolóny, tetracyklíny a sulfónamidy, antimalariká – chlorochín, amiodarón, tiazidy, furosemid, antipsychotické lieky – fenotiazíny)
  • Užívate prípravky s obsahom ľubovníka bodkovaného
  • Užívate lokálne gél s obsahom ketoprofénu
  • Vystavujete sa slnku medzi 10:00 – 15:00

LE MEDIC TIP: Svrbenie pokožky v lete spôsobuje aj nepríjemný hmyz – komáre. Viete, ako predísť nepríjemnému uštipnutiu?

Ako zmierniť príznaky spálenia po opaľovaní?

Začervenanie pokožky po spálení na slnku sa zvyčajne začne objavovať po 2-6 hodinách. Spálenie po opaľovaní ustúpi do 1-2 dní.



spalenie po opaľovaní

Rovnako ako pri každom ochorení najdôležitejšia je prevencia, ktorá zahŕňa sledovanie si času strávenom na slnku, používanie slnečnej ochrany s vysokým faktorom, používanie klobúkov, šiltoviek alebo iných alternatív pokrývok hlavy, ľahký vzdušný odev, ktorý pomáha chrániť najvystavovanejšie časti tela, ako sú ramená, ruky a chrbát.

Taktiež užívanie betakaroténu 1-2 mesiace pred plánovaným slnením pomáha čiastočne eliminovať negatívne vplyvy voľných radikálov a chráni pokožku jeho antioxidačnými vlastnosťami. Vyhýbať by sa mu mali fajčiari, u ktorých je užívanie betakaroténu kontraindikované. Syntetický betakarotén u nich podporuje vznik pľúcnej rakoviny.

Rýchla pomoc po spálení od slnka zahŕňa

Studený obklad

Rovnako ako pri každom spálení, je užitočné, čo najskôr spálenú pokožku ochladiť. Ochladenie môže byť vo forme obkladu alebo krátkej studenej sprchy, či kúpeľu.

Hydratácia pokožky

Ak vás pokožka po dlhom pobyte na slnku svrbí a páli, je vhodné ju dostatočne hydratovať. Hydratačný krém napomáha pri oprave poškodenej pokožky a znižuje jej zápal. Najlepšie je hydratačný krém aplikovať hneď po prvom sprchovaní alebo kúpaní, keď je pokožka ešte dostatočne stále vlhká a jej póry sú otvorené.

Na trhu sa vyskytuje množstvo kvalitných prípravkov – opaľovacie krémy; jedným z nich je aj pena alebo krém s obsahom panthenolu a vitamínu E, ktorá má hydratačný, chladivý a upokojujúci efekt na spálenú pokožku.

Aloe vera

Aloe vera, rastlina s množstvo priaznivými účinkami na náš organizmus. V procese liečby spálenej pokožky napomáha svojimi hydratačnými a protizápalovými vlastnosťami. Gél z aloe vera obsahuje aj laktát horečnatý, ktorý zabraňuje tvorbe histamínu. Histamín spôsobuje nepríjemný pocit svrbenia pokožky. Pomáha liečiť spálenie od slnka, upokojuje horúcu pokožku a stimuluje produkciu kolagénu.

aloe vera na spalenie

Kortikosteroidné krémy

V prípade, ak hydratačné krémy a krémy s obsahom aloe vera neposkytujú dostatočnú úľavu od spálenia od slnka, môžete siahnuť po voľne predajnej masti s obsahom hydrokortizónu.

Ten zlepšuje príznaky zápalu, svrbenie, začervenanie a opuch. Pozor – neodporúča sa jeho dlhodobé používanie a odhadovaná liečba bez porady s lekárom by nemala presiahnuť 7 dní. Nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy.

Lieky s antiflogistickým a antihistaminickým účinkom

Na zmiernenie zápalu spálenia od slnka môžete užiť lieky, napríklad s obsahom ibuprofénu, naproxénu alebo aspirín. Na upokojenie príznakov svrbenia sa odporúča užiť antihistaminiká, napríklad voľno predajné lieky Zodac 7 tbl, Dasseltino, Claritine alebo lokálne potierať Fenistil gél. Tieto prípravky znižujú svrbenie a alergické prejavy na pokožke po jej nadmernom vystavení slnku.

Vyhýbať by ste sa mali priamemu slnečnému žiareniu počas celého obdobia, pokým všetky príznaky spálenia od slnka úplne nevymiznú.

Výber opaľovacieho krému

Opaľovací krém slúži ako ochrana pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia a chráni pokožku pred spálením. Zabezpečuje prevenciu pred predčasným starnutím pokožky, znižuje výskyt rakoviny a chráni pred vznikom pigmentových škvŕn.

Lepšie je siahnuť po prípravkoch s obsahom filtrov vo forme oxidu zinočnatého a titaničitého, pretože pomáhajú chrániť pokožku nie len pred UVB lúčmi ale aj UVA.

Krém na opaľovanie pre deti

Pre deti od 6 mesiacov sa odporúča aplikácia opaľovacieho krému s dostatočným ochranným faktorom SPF 30 až SPF 50. Siahnite po výbere opaľovacieho krému s najmenším množstvom pridaných zložiek, čím je aj menšia pravdepodobnosť, že tento krém spôsobí u dieťaťa dráždivú kožnú reakciu.

Opaľovací krém by mal mať SPF aspoň 30 s obsahom oxidu zinočnatého. Vhodné sú prípravky, napríklad od značky Bioderma alebo La roche-posay, ktorá má bohatý výber opaľovacích krémov od najmenších.



opaľovací krém

Nie len pre deti, ale aj pre dospelých je dôležité zvážiť výber opaľovacieho krému a uprednostniť by ste mali radšej vodeodolný ochranný krém. Opaľovací krém by sa mal nanášať vždy pri pobyte na slnku v intervale každých 80 minút a chrániť by ste si mali najmä najviac vystavované časti tela ako je tvár, ramená, chrbát, ruky a pod.

Pre opaľovanie v soláriách sa odporúča zakúpiť si špeciálnu solárnu kozmetiku s ochranným faktorom. Často býva dostupná k zakúpení v každej prevádzke, kde sa solárium nachádza. 

Kedy spozornieť?

V prípade, ak spozorujete zmeny pigmentu alebo štruktúry na koži, treba navštíviť dermatológa. Preventívne prehliadky kožných znamienok sa odporúča absolvovať raz ročne. Treba mať však vždy na pamäti, že ťažké spálenie a pravidelné nadmerné vystavovanie slnku zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože. 


Autor
Mgr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.