Alergia na komáre? Vyhnite sa otravnému hmyzu účinne

26.09.2023 | NovinkyZdravie #alergia

Leto, teplo, slnko, voda – ako človek, tak aj nepríjemný hmyz miluje takéto obdobie. Komáre sú jedným z mnohých druhov hmyzu, ktoré nás vedia poriadne potrápiť. Najprv bzučaním a neskôr nepríjemným svrbivým štípancom. Ale prečo si vybral práve nás? Je to sladkou krvou? Mýtus! Čítajte ďalej a povieme vám, ako to vlastne funguje.

Komáre sú jedným z mnohých druhov hmyzu, ktoré nás vedia poriadne potrápiť. Ale prečo si vybral práve nás?

Komár má výborne vyvinutý sluch a čuch, vďaka čomu si veľmi jednoducho nájde svoju obeť. A aké vône, prípadne pachy konkurujú pri výbere? Teplo tela, telesné pachy (pot) či dych im pomáhajú nájsť pravý cieľ – človeka. 

Ako vzniká alergia na komáre?

Hneď na začiatku je potrebné dostať do povedomia, že krv cicajú samičky, ktorú následné využívajú ako zdroj živín pre vývoj vajec. Keď dôjde k uštipnutiu, samička komára vstrekuje do krvného obehu človeka sliny, ktoré sú zdrojom bielkovín. Tie následne bránia zrážaniu krvi počas celého procesu nasávania. A to nie je všetko. Pretože nie samotné uštipnutie spôsobuje nežiadúce opuchy, svrbenie či začervenanie, no práve spomínané bielkoviny (proteíny) stoja za celou záhadou alergie na komáre.

alergia na komáre u ľudí = alergia na bielkovinu prítomnú v slinách komára

  1. Čím dlhšie je komár prisatý, tým viac bielkovín sa z jeho slín do nášho tela uvoľní.
  2. Čím viac bielkovín zo slín komára, tým väčšia alergická reakcia. 

Prejavy alergie na komáre: Aké sú najčastejšie príznaky?

Ak už aj napriek všetkej snahe ste sa stali obeťou tohto nepriateľa, nie je dôvod pre paniku. 

Pri sledovaní miesta vpichu je dôležité rozlišovať medzi:

  • prirodzenou (bežnou) reakciou = bolestivosť, opuch, začervenanie do 10 cm priemeru od miesta bodnutia v trvaní do 24 hod.;
  • veľkou lokálnou reakciou = bolestivosť, opuch, začervenanie väčší ako 10 cm v trvaní viac ako 24 hod., prípadne niekoľko dní či týždňov;
  • celkovou alergickou reakciou = svrbenie, žihľavka, slabosť, strach, šok, zvracanie, hnačka, závrat až kolaps či bezvedomie.

Ako diagnostikovať alergiu na komáre: Testy a vyšetrenia

Diagnostika alergie spočíva v návšteve lekára alergológa, ktorý na základe príznakov, telesnej prehliadky, medicínskej histórie a otázok zhodnotí váš zdravotný stav. 

Ak je potrebné, lekár vykonáva kožný test, ktorý rozhodne o pozitívnom či negatívnom výsledku, a to na základe zavedenia alergénu (sliny z komára) do kože pomocou ihly. V prípade pozitívneho výsledku sa objaví opuch v podobe štípanca.

Prevencia alergie na komáre: Ako sa chrániť pred uštipnutím?

Vyskúšajte niekoľko užitočných tipov, ako sa chrániť pred útokmi komárov:

Vyberte si správnu hodinu

Zdržiavajte sa von v správnej hodine, keď komáre ešte „spia“. Ich najväčšia aktivita začína podvečer či v noci.

Vyberte si správne miesto

Vyhýbajte sa miestam v najväčším výskytom komárov – stojaté vody (močiare, jazerá, pomaly tečúce vody, rieky, kaluže).

Sieťka vás zachráni

Na okná a dvere obydlia umiestnite ochrannú sieťku, ktorá účinne komárov zastaví. Nezabúdajte aj na vaše ratolesti! Kočík, vajíčko, či postieľku tiež vybavte touto účinnou pomôckou.

Vhodne sa oblečte

Ochráňte svoje telo použitím dlhých rukávov či nohavíc, ktoré vás aspoň čiastočne ochránia pred priamym stretom s komárom.

Krém, repelent, nálepka, či náramok na štípance

Ako prevenciu používajte dostupné krémy na štípance od komárov a repelenty, ktoré účinne hmyz odradia. Deti sa môžu ozdobiť repelentom napusteným náramkom, či nálepkou s obľúbeným motívom.

Liečba alergie na komáre: Dostupné možnosti a lieky 

V prípade, že vám už lekár potvrdil alergiu na tento nepríjemný hmyz, budete určite oboznámený, ako postupovať v prípade nepríjemného napadnutia. Lekár, poväčšine oboznamuje pacienta o použití tzv. pohotovostného balíčka, ktorý zároveň predpisuje na recept:

  • adrenalínový autoinjektor
  • tabletová forma antihistaminík (2.-3. generácie)
  • tabletová forma kortikoidov
  • bronchodilatačný sprej (u pacientov s astmou)

Lokálne ošetrenie po uštipnutí: Gély a masť na štípance

    • Fenistil gél (lokálne antihistaminikum)
    • Fenistil FeniNatural (chladivý krém)
    • Psilo – balsam (lokálne antihistaminikum)
  • Aloe – vera gél

Alternatívne metódy liečby alergie na komáre: Byliny a prírodné prostriedky

To, že zbaviť sa otravného návštevníka, nie je vôbec jednoduché, určite poznáte. Cez deň sa skrývajú v tieni či na chladnejšom mieste a vo večerných hodinách vychádzajú na lov. A ako takého komára odpudiť? Výborná, účinná kombinácia, ako sa na chvíľu odbremeniť, je použiť typické vône, ktoré vám zaručia spokojný spánok a zároveň neúspešný lov samičky komára.

Komáre sú jedným z mnohých druhov hmyzu, ktoré nás vedia poriadne potrápiť. Ale prečo si vybral práve nás?

Použite esenciálne oleje, vonné sviece či tyčinky s vôňou:

  • citrón, citronela,
  • cesnak,
  • levanduľa,
  • eukalyptus,
  • mäta, pepermint,
  • klinček,
  • čajovníkový olej.

Tip z Grécka!

Grécko je známe tým, že spoločenský život začína večerom, a to je práve čas, kedy je hmyz najaktívnejší. Preto Gréci na svojich terasách používajú dymiacu kávu.

Na tanierik nasypte obyčajnú mletú kávu. Vrchol kávového kopčeka zapáľte a nechajte tlieť. Dym z tlejúcej kávy geniálne odpudí hmyz, vrátane nepríjemných komárov. Vyskúšajte!

Ako potlačiť nepríjemné príznaky alergie na komára bez použitia liekov?

Využite tipy a triky „starých mám“:

  • miesto vpichu ochladzujte studeným obkladom, príp. ľadom;
  • miesto vpichu potrite jablčným príp. obyčajným octom;
  • miesto vpichu potrite tenkou vrstvou medu;
  • miesto vpichu potrite dužinou z aloe vera.

Autor
Mgr. Nikola OmaskováVyštudovala som na Strednej zdravotníckej škole v Košiciach, odbor farmaceutický laborant, no neskôr moje stopy viedli na jazykové štúdia. A preto je mojou obľubou nielen práca v lekárni, ale aj komunikácia s ľuďmi, kde sa v mojom živote tieto dva odbory spojili. Svoj čas venujem aj korektúre a prekladu článkov v slovenskom aj anglickom jazyku. Vo voľnej chvíli sa rada venujem fytoterapii a svojej rodine.