Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Ako sa prejavuje črevná viróza a čo pri nej pomôže?

10.05.2025 | Zdravie

Črevná viróza, známa aj ako gastroenteritída, je nepríjemné ochorenie, ktoré postihuje náš tráviaci systém. Je spôsobené rôznymi patogénmi, ako sú vírusy, baktérie alebo parazity, ktoré sa dostanú do tela a spôsobujú zápal žalúdka a čriev. Tento stav sa prejavuje nepríjemnými príznakmi, ako sú hnačka, vracanie, bolesti brucha a niekedy aj horúčka.

Napriek tomu, že ide o bežné ochorenie, môže mať vážne dôsledky, najmä pre deti, starších ľudí alebo osoby s oslabeným imunitným systémom. V tomto článku sa pozrieme na príčiny črevnej chrípky, jej symptómy, spôsoby prenosu a, samozrejme, aj na možnosti prevencie.

črevná chrípka

Čo je to črevná chrípka a ako vzniká?

Črevná chrípka je akútne zápalové ochorenie tráviaceho traktu, predovšetkým žalúdka a čriev, spôsobené vírusmi. Najčastejšie postihuje ľudí všetkých vekových kategórií, no obzvlášť citlivé sú malé deti, seniori a ľudia so slabou imunitou.

Hoci názov „chrípka“ evokuje vírus chrípky (influenza vírus), črevná chrípka je odlišné ochorenie. Ide predovšetkým o problém tráviaceho systému, nie dýchacích ciest.

Najčastejšími vírusmi spôsobujúcimi črevnú chrípku sú:

  • Norovírusy – veľmi nákazlivé, často spôsobujú epidémie v komunitách (napr. v školách, nemocniciach).
  • Rotavírusy – hlavný pôvodca u malých detí, proti nim existuje aj vakcína.
  • Adenovírusy – môžu spôsobiť aj zápal spojiviek a dýchacie infekcie.
  • Astrovírusy – menej časté, miernejší priebeh.

Existujú aj bakteriálne a parazitárne gastroenteritídy, ale tie sa neoznačujú ako “črevná chrípka”.

Ako vzniká črevná chrípka?

1. Kontakt s vírusmi

Vírusy spôsobujúce črevnú chrípku sa šíria predovšetkým:

  • Fekálno-orálnou cestou (z kontaminovanej stolice sa vírus dostane do úst cez ruky, jedlo, vodu).
  • Kontaminovanými povrchmi (kľučky, dotykové plochy, hračky).
  • Inhaláciou aerosólu (pri zvracaní chorého môže vírus zostať chvíľu vo vzduchu).

2. Preniknutie do tela

Po vstupe do organizmu vírus prekoná kyslé prostredie žalúdka a dostane sa do tenkého čreva, kde:

Napadá bunky črevnej sliznice (enterocyty). Poškodzuje ich alebo ničí. Znižuje schopnosť čreva vstrebávať vodu, elektrolyty a živiny. Výsledkom je zvýšené vylučovanie vody do črevného lúmenu a vznik vodnatej hnačky.

Ako sa črevná chrípka prenáša a ako dlho je infekčná?

Hlavnou cestou prenosu je fekálno-orálna cesta, čo znamená, že vírusy obsiahnuté v stolici alebo zvratkoch nakazeného človeka sa môžu cez neumyté ruky preniesť na jedlo, nápoje alebo rôzne predmety. Ak sa potom iná osoba dotkne týchto kontaminovaných vecí a nedodrží dostatočnú hygienu, môže sa infikovať. Prenos je možný aj cez povrchy, na ktorých vírusy prežívajú niekoľko hodín až dní – napríklad na kľučkách, stoloch alebo hračkách.

Ďalším spôsobom šírenia je vdýchnutie malých kvapiek, ktoré sa dostanú do vzduchu počas zvracania infikovanej osoby. Takto sa môže vírus šíriť aj nepriamym spôsobom. Črevná chrípka sa tiež môže prenášať kontaminovanou vodou, napríklad pri kúpaní v infikovaných bazénoch alebo pitím znečistenej vody, a rovnako aj potravinami, ktoré neboli dostatočne tepelne upravené.

Človek s črevnou chrípkou je infekčný už v inkubačnej dobe, teda ešte predtým, než sa u neho objavia prvé príznaky. Najväčšia infekčnosť je v období, keď má človek aktívne príznaky, teda hnačku a zvracanie. Aj po odznení príznakov však vírusy zostávajú v stolici a môžu sa vylučovať ešte niekoľko dní až týždňov. Norovírusy napríklad môžu pretrvávať v stolici aj dva až tri týždne po zotavení, hoci infekčnosť postupne klesá.

Aké sú typické príznaky črevnej chrípky?

Typické príznaky črevnej chrípky sa zvyčajne objavujú náhle, často už v priebehu niekoľkých hodín až jedného či dvoch dní po nakazení vírusom. Najčastejšie sa prejavuje vodnatou hnačkou, ktorá býva bez prítomnosti krvi, a častým zvracaním, ktoré môže byť prudké a opakované. Nevoľnosť sprevádza pocit ťažoby v žalúdku a môže predchádzať samotnému zvracaniu. 

Ďalším častým príznakom sú bolesti brucha, ktoré môžu mať podobu tupých alebo ostrých kŕčov, najmä v oblasti pupka alebo spodnej časti brucha. Veľmi často sa objavuje aj zvýšená telesná teplota alebo horúčka, ktorá môže vystúpiť na hodnoty okolo 38 až 39 stupňov Celzia a môže byť sprevádzaná zimnicou.

Okrem týchto hlavných ťažkostí sa črevná chrípka prejavuje aj celkovou slabosťou a únavou, čo je dôsledok straty tekutín a živín. Pacient môže pociťovať bolesti hlavy, ktoré sú často spôsobené dehydratáciou alebo samotnou horúčkou, a tiež bolesti svalov a kĺbov, podobné tým, ktoré zažívame pri bežnej chrípke. Častá je aj výrazná strata chuti do jedla, keďže organizmus sa sústredí na boj s infekciou a prirodzene obmedzuje trávenie. Ak sa tekutiny nedoplňujú dostatočne, môže dôjsť k dehydratácii, ktorá sa prejavuje suchými perami, suchým jazykom, tmavým močom alebo zníženým močením, celkovou ospalosťou a vpadnutými očami.

U malých detí je riziko dehydratácie ešte vyššie a môže sa prejaviť aj plačom bez sĺz alebo zvýšenou podráždenosťou či naopak nadmernou ospalosťou. 

Väčšina ľudí sa z črevnej chrípky zotaví do dvoch až troch dní, hoci únava a precitlivenosť brucha môžu pretrvávať ešte niekoľko dní po ústupe hlavných príznakov.

Ako dlho trvá črevná viróza u detí a dospelých?

Trvanie črevnej virózy sa líši podľa viacerých faktorov, ako je vek pacienta, celkový zdravotný stav, konkrétny typ vírusu, ktorý infekciu spôsobil, a tiež od toho, ako rýchlo sa začne s podpornou starostlivosťou, najmä s dopĺňaním tekutín. Vo všeobecnosti však črevné virózy patria medzi ochorenia s pomerne rýchlym a prudkým nástupom a majú relatívne krátke trvanie, aj keď následná rekonvalescencia môže chvíľu trvať.

U dospelých sa príznaky črevnej chrípky zvyčajne objavia náhle, typicky do dvanástich až štyridsiatich ôsmich hodín po kontakte s vírusom. Samotné akútne štádium ochorenia, ktoré je charakteristické hnačkou, zvracaním, bolesťami brucha, nevoľnosťou a zvýšenou teplotou, trvá u väčšiny zdravých dospelých približne dva až tri dni. V tejto fáze býva najdôležitejšie zabezpečiť dostatočný prísun tekutín a odpočinok, pretože telo je oslabené stratou vody a elektrolytov. Hoci väčšina dospelých sa cíti citeľne lepšie už po niekoľkých dňoch, niekedy môže pretrvávať mierna únava, slabšia chuť do jedla alebo zvýšená citlivosť tráviaceho traktu ešte jeden až tri dni po odznení najťažších príznakov. Nie je výnimočné, že stolica zostáva niekoľko dní po chorobe redšia alebo nestabilná, čo je dôsledok dočasného narušenia črevnej mikroflóry.

U detí, najmä dojčiat a batoliat, môže byť priebeh črevnej virózy o niečo dlhší a ťažší. Príznaky u detí sa takisto objavujú náhle, avšak u najmenších môže akútna fáza trvať tri až päť dní, v prípade infekcie rotavírusom dokonca až sedem dní. Detský organizmus je náchylnejší na rýchlu stratu tekutín, preto je u detí oveľa väčšie riziko dehydratácie, čo predlžuje a komplikuje priebeh choroby. Navyše, deti často horšie znášajú hnačku a zvracanie, čo môže spôsobiť, že potrebujú dlhší čas na zotavenie a návrat k bežnej strave. Aj po odznení akútnej fázy sa môže trávenie dieťaťa ešte niekoľko dní upravovať, a to najmä ak bol priebeh choroby sprevádzaný častým vracaním alebo dlhodobou hnačkou.

Treba si tiež uvedomiť, že aj keď sa človek – či už dospelý, alebo dieťa – klinicky cíti lepšie, stále môže byť určitú dobu infekčný pre svoje okolie. Vírusy spôsobujúce črevnú chrípku, ako sú norovírusy alebo rotavírusy, sa totiž môžu vylučovať stolicou ešte jeden až dva týždne po odznení príznakov. V prípade malých detí môže byť vylučovanie vírusov ešte dlhšie, niekedy aj tri týždne. Aj keď samotná infekčnosť klesá s časom, z hygienického hľadiska je veľmi dôležité, aby pacienti po prekonaní choroby dodržiavali prísne hygienické opatrenia ešte určitú dobu – napríklad dôkladné umývanie rúk po každej návšteve toalety a pred manipuláciou s jedlom.

Akútne príznaky črevnej virózy síce vo väčšine prípadov odznejú do niekoľkých dní, ale na celkovú obnovu rovnováhy tráviaceho systému môže organizmus potrebovať ešte niekoľko dní až týždeň. V tomto období je vhodné dbať na ľahkú stravu, dostatok tekutín a prípadné podávanie probiotík, ktoré pomáhajú obnoviť zdravú črevnú mikroflóru.

V prípade komplikovaného alebo ťažkého priebehu, napríklad pri pretrvávajúcej hnačke dlhšej ako sedem dní, krvavých prímesiach v stolici, vysokých horúčkach alebo známkach dehydratácie, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, pretože takéto prejavy môžu signalizovať komplikáciu alebo inú, závažnejšiu príčinu gastroenteritídy.

Aký je rozdiel medzi brušnou chrípkou a otravou jedlom?

Rozdiel medzi brušnou chrípkou (črevnou virózou) a otravou jedlom je na prvý pohľad trochu nejasný, pretože obe ochorenia majú podobné príznaky – ako sú hnačka, vracanie, bolesti brucha a nevoľnosť. V skutočnosti však ide o dve rôzne príčiny ochorenia tráviaceho traktu.

Brušná chrípka, teda správne vírusová gastroenteritída, je spôsobená vírusmi, ako sú napríklad norovírusy alebo rotavírusy. K nákaze dochádza najčastejšie kontaktom s kontaminovanými predmetmi, vodou, potravou alebo priamo kontaktom s infikovaným človekom. Inkubačná doba, teda čas od nakazenia po prvé príznaky, je pri brušnej chrípke väčšinou 1 až 2 dni. Ochorenie sa začína náhle, s kombináciou vracania, hnačky, teploty a celkovej slabosti. Priebeh býva väčšinou mierny až stredne ťažký a trvá 2 až 3 dni, prípadne o niečo dlhšie. Typickým znakom vírusovej infekcie je, že sa vyskytuje vo väčších skupinách ľudí naraz – napríklad v rodinách, škôlkach, nemocniciach.

Otrava jedlom je na druhej strane spôsobená toxínmi alebo baktériami prítomnými v skazenom alebo kontaminovanom jedle. Typickými pôvodcami sú baktérie ako Salmonella, E. coli, Clostridium perfringens alebo Staphylococcus aureus. V niektorých prípadoch nejde priamo o samotné baktérie, ale o toxíny, ktoré vyprodukovali. Príznaky otravy jedlom sa často objavia veľmi rýchlo po konzumácii kontaminovaného jedla – už po 1 až 6 hodinách, ale niekedy aj neskôr, podľa pôvodcu. 

Otrava jedlom sa prejavuje veľmi prudkým nástupom vracania, kŕčovitými bolesťami brucha, hnačkou a niekedy aj horúčkou. Prejav môže byť veľmi intenzívny, ale trvanie býva kratšie – často sa stav začne zlepšovať už do 24 hodín, ak ide o jednoduchú formu otravy toxínmi.

Dôležitý rozdiel je aj v tom, že pri otrave jedlom je častejšie vracanie bez sprievodnej horúčky (najmä ak ide o otravu toxínmi), zatiaľ čo pri brušnej chrípke býva horúčka pomerne bežná súčasť príznakov.

Ďalší rozdiel je v tom, že pri otrave jedlom je často jasné, čo bolo príčinou – napríklad človek zjedol niečo podozrivé, staré alebo nedovarené, a krátko nato mu prišlo zle. Pri brušnej chrípke naopak väčšinou nejde o konkrétne jedlo, ale o vírusovú nákazu šíriacu sa medzi ľuďmi.

Zhrnuté, brušná chrípka je infekcia spôsobená vírusmi, prenášaná aj medzi ľuďmi, a prejaví sa väčšinou do jedného až dvoch dní. Otrava jedlom je reakcia organizmu na toxíny alebo baktérie z kontaminovaného jedla a príznaky sa zvyčajne objavujú rýchlo, často už v priebehu pár hodín po konzumácii.

Čo pomáha na nevoľnosť, hnačku a zvracanie pri viróze?

Pri črevnej viróze, ktorá sa prejavuje nevoľnosťou, hnačkou a zvracaním, je liečba hlavne podporná – zameraná na zmiernenie príznakov a podporu prirodzeného zotavenia tela. Neexistuje špecifický liek, ktorý by vírus okamžite zničil, preto je najdôležitejšie vytvoriť podmienky, aby si organizmus pomohol sám.

Úplne na prvom mieste je doplnenie tekutín a minerálov. Pri hnačke a zvracaní telo veľmi rýchlo stráca vodu a elektrolyty, ako sú sodík, draslík či chloridy, čo môže viesť k dehydratácii. Preto je dôležité piť často, ale po malých dúškoch, aby sa žalúdok príliš nezaťažil. Ideálne sú čistá voda, nesladené čaje (najmä mätový alebo harmančekový, ktoré majú upokojujúce účinky na tráviaci trakt) a špeciálne rehydratačné roztoky z lekárne, ktoré obsahujú správny pomer solí a cukrov. 

Ak človek nemá k dispozícii rehydratačný roztok, môže si pripraviť domáci variant – na liter vody pridať pol lyžičky soli a šesť lyžičiek cukru a dobre premiešať.

Ak nevoľnosť a zvracanie pretrvávajú, pomáha niekoľkohodinová pauza od jedla a opatrné zavádzanie malého množstva tekutín. V akútnej fáze sa odporúča vyhýbať mliečnym výrobkom, mastným, sladkým a ťažkým jedlám. Ak sa stav začne zlepšovať, strava by mala byť veľmi ľahká a šetriaca žalúdok. Vhodné sú sucháre, biela ryža, zemiaky, banány alebo nastrúhané jablká. Postupne sa môžu pridávať vývary a varená zelenina.

Na hnačku môžu pomôcť aj probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť prirodzenú rovnováhu črevnej mikroflóry a skracujú trvanie ochorenia. Na zmiernenie silnej hnačky sa v niektorých prípadoch môžu použiť aj lieky ako loperamid, ale len po konzultácií s lekárom, pretože pri niektorých infekciách nie je vhodné potláčať hnačku násilne.

Pri veľmi silnej nevoľnosti a vracaní sa niekedy podávajú antiemetiká (lieky proti zvracaniu), ako je napríklad ondansetron, ale tie predpisuje lekár, najmä ak hrozí dehydratácia.

V prípade horúčky možno použiť lieky na jej zníženie, ako je paracetamol alebo ibuprofen, pričom treba dbať na správne dávkovanie a nezaťažovať zbytočne žalúdok.

Okrem fyzickej liečby je veľmi dôležité aj prostredie – kľud na lôžku, minimum stresu a dostatočný čas na regeneráciu. Organizmus pri viróze potrebuje šetriť energiu, aby sa mohol sústrediť na boj s infekciou.

Kedy vyhľadať lekára pri črevnej viróze?

Lekára pri črevnej viróze treba vyhľadať, ak hnačka alebo vracanie trvajú viac ako dva až tri dni bez zlepšenia, ak sa v stolici objaví krv alebo čierna farba, ak je horúčka vyššia ako 39 °C a pretrváva, alebo ak sa objavia príznaky dehydratácie ako suché ústa, tmavý moč, malátnosť a závraty.

U malých detí, starších ľudí a osôb so slabou imunitou je potrebné vyhľadať lekára skôr, najmä ak odmietajú piť, majú suché plienky, sú veľmi ospalí alebo apatickí.

Čo piť pri brušnej chrípke, aby sa predišlo dehydratácii?

Pri brušnej chrípke, teda vírusovej gastroenteritíde, je kľúčové udržiavať dostatočnú hydratáciu, pretože hnačka a zvracanie spôsobujú veľké straty vody a elektrolytov (solí a minerálov), ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Ak sa tekutiny a soli rýchlo nedoplňujú, môže dôjsť k dehydratácii, ktorá je najväčším rizikom pri tomto type ochorenia.

Najlepšia voľba je piť čistú vodu v malých množstvách, ale pravidelne – ideálne každých 5 až 10 minút niekoľko dúškov, aby sa voda dobre vstrebávala a nezaťažoval sa žalúdok, hlavne ak človek ešte zvracia. V prípade, že samotná voda nestačí alebo ak je strata tekutín väčšia, odporúča sa dopĺňať aj elektrolyty pomocou rehydratačných roztokov dostupných v lekárni. Tieto roztoky (napríklad Kulíšek, Enhydrol alebo ORS roztoky) obsahujú presne vyvážený pomer sodíka, draslíka, chloridov a glukózy, ktorý pomáha rýchlo obnoviť vnútornú rovnováhu.

Ak rehydratačný roztok nie je k dispozícii, dá sa pripraviť aj domáci roztok: do 1 litra prevarenej a vychladenej vody sa pridá 6 čajových lyžičiek cukru a pol čajovej lyžičky soli. Tento roztok je veľmi jednoduchý, ale účinný spôsob, ako zabrániť dehydratácii.

Okrem vody sú vhodné aj niektoré bylinné čaje, ktoré majú navyše upokojujúci účinok na podráždený žalúdok a črevá. Najčastejšie sa odporúčajú mätový čaj, ktorý zmierňuje nevoľnosť, harmančekový čaj, ktorý má protizápalové účinky, a feniklový čaj, ktorý môže pomôcť uvoľniť črevné kŕče.

Veľmi dôležité je vyhýbať sa nápojom, ktoré môžu stav zhoršiť. Patria sem sladené limonády, ktoré môžu dráždiť črevá a zvyšovať stratu vody, ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľa cukru a môžu spôsobiť ešte väčšie hnačky, káva a kofeínové nápoje, ktoré majú močopudný účinok, a samozrejme alkohol, ktorý organizmus ešte viac dehydratuje. 

Mlieko a mliečne výrobky by sa tiež mali v akútnej fáze choroby obmedziť, pretože môžu byť ťažšie stráviteľné a podporovať hnačku, najmä ak dočasne vznikne intolerancia na laktózu.

V akútnej fáze je lepšie sústrediť sa len na tekutiny a až neskôr, keď sa stav začne stabilizovať, postupne zavádzať ľahkú stravu. Ak človek nezvláda piť veľké množstvá naraz kvôli nevoľnosti, je lepšie piť často a po malých množstvách, čo pomáha predchádzať zvracaniu a zároveň udržať hydratáciu.

Pri deťoch, starších ľuďoch alebo vážnej dehydratácii môže byť potrebné aj intravenózne doplnenie tekutín v nemocničnom prostredí, preto je dôležité sledovať príznaky ako sucho v ústach, tmavý moč, malá frekvencia močenia, slabosť, ospalosť alebo závraty.

črevná viróza čo jesť

Čo môžete jesť pri črevnej viróze?

Pri črevnej viróze je najdôležitejšie stravovať sa tak, aby sa tráviaci systém príliš nezaťažoval a mal čas na zotavenie. Najprv, keď sú príznaky ako hnačka a zvracanie veľmi silné, sa odporúča niekoľkohodinová pauza od jedla, pričom je dôležité sústrediť sa len na príjem tekutín. Keď sa stav začne zlepšovať a žalúdok už prijíma tekutiny bez problémov, možno postupne zavádzať ľahkú stravu.

Začína sa veľmi jemnými potravinami, ktoré nezaťažujú žalúdok a črevá. Tradične sa odporúča takzvaná BRAT diéta, ktorá zahŕňa banány, ryžu, jablkové pyré a toast. Tieto potraviny sú ľahko stráviteľné, majú nízky obsah vlákniny a pomáhajú spevniť stolicu. Okrem toho sú vhodné aj sucháre, biele pečivo bez masla, varená biela ryža, varená mrkva alebo zemiaková kaša bez mlieka a masla. 

Dobrým základom pre zaťažené črevá je aj jemný kurací alebo zeleninový vývar.

Postupne, keď sa trávenie stabilizuje, možno pridávať mäkké a ľahko stráviteľné bielkoviny, ako sú varené alebo dusené kuracie mäso bez kože, biele ryby, prípadne vajíčka natvrdo. Veľmi dôležité je, aby jedlo nebolo mastné, korenené ani veľmi slané.

Treba sa naopak vyhýbať mliečnym výrobkom (najmä v prvých dňoch), tučným jedlám, vyprážaným pokrmom, surovej zelenine, strukovinám, sladkostiam a nápojom s vysokým obsahom cukru. Tie by mohli podráždiť črevá a predĺžiť zotavovanie.

edlo by malo byť podávané v malých porciách viackrát denne, aby sa tráviaci trakt nezaťažil nárazovo a aby sa podporila prirodzená regenerácia sliznice čriev.

Môže črevná chrípka spôsobiť vážnejšie komplikácie?

Črevná chrípka, hoci vo väčšine prípadov prebieha ľahko a samovoľne odznie, môže v niektorých situáciách spôsobiť vážnejšie komplikácie, najmä u rizikových skupín, ako sú malé deti, starší ľudia, tehotné ženy alebo osoby so zníženou imunitou.

Najčastejšou a zároveň najnebezpečnejšou komplikáciou je dehydratácia. V dôsledku častého vracania a hnačky dochádza k veľkým stratám vody a minerálov, čo môže viesť k narušeniu rovnováhy vnútorného prostredia organizmu. Ťažká dehydratácia sa prejavuje suchou pokožkou, vpadnutými očami, suchým jazykom, tmavým močom, veľmi nízkou produkciou moču alebo dokonca zmätenosťou a ospalosťou. Bez včasnej liečby môže dehydratácia viesť k zlyhaniu obličiek, šokovému stavu a ohrozeniu života.

Ďalšou možnou komplikáciou je dočasná intolerancia laktózy. Po prekonaní ťažkej vírusovej infekcie čriev môže byť sliznica poškodená natoľko, že na určitý čas prestane správne tráviť mliečny cukor (laktózu). To sa prejavuje nafukovaním, bolesťami brucha a pretrvávajúcimi hnačkami pri konzumácii mliečnych výrobkov.

Vo vážnejších prípadoch môže črevná chrípka spôsobiť aj sekundárne bakteriálne infekcie, napríklad ak sa narušená črevná stena stane vstupnou bránou pre baktérie. Výnimočne sa môžu rozvinúť aj komplikácie ako zápal srdcového svalu (myokarditída) alebo neurologické problémy, no tieto sú extrémne zriedkavé a vyskytujú sa najmä u veľmi oslabených pacientov.

U detí a dojčiat môže črevná viróza spôsobiť aj závažné poruchy rovnováhy minerálov v tele, čo môže ovplyvniť srdcovú činnosť alebo nervový systém.

Väčšina zdravých ľudí sa však z črevnej chrípky zotaví bez vážnych následkov za pár dní, ak sa dodržiava správna hydratácia, šetriaca strava a odpočinok.

Aké sú špecifiká črevných viróz u detí a tehotných žien?

Črevné virózy u detí a tehotných žien majú niektoré špecifiká, kvôli ktorým treba byť opatrnejší než u bežnej populácie. Ich organizmus reaguje na infekcie trochu inak – citlivejšie a riziká komplikácií sú vyššie.

U detí, najmä u dojčiat a batoliat, je hlavným problémom to, že majú oveľa menšiu zásobu vody v tele a ich regulácia tekutín ešte nie je dostatočne vyvinutá. Preto u nich hrozí rýchla dehydratácia už po niekoľkých epizódach hnačky alebo zvracania. 

U malých detí sa dehydratácia prejavuje suchými ústami, vpadnutými očami, plačom bez sĺz, menej mokrými plienkami alebo ospalosťou. Navyše, črevné virózy, ako napríklad rotavírusy, môžu u detí prebiehať ťažšie, s vyššími teplotami a častejším zvracaním než u dospelých. Kvôli tomu sa u detí odporúča skôr vyhľadať lekára, ak sa príznaky nezlepšujú do dvoch dní alebo ak sa objavia známky dehydratácie. U detí existuje aj možnosť prevencie – vakcína proti rotavírusom, ktorá výrazne zmierňuje priebeh ochorenia, ak k nemu dôjde.

U tehotných žien je situácia špecifická v tom, že počas tehotenstva sa mení imunitný systém a tráviace procesy, čo robí telo citlivejším na infekcie. Aj bežná črevná viróza môže byť v tehotenstve náročnejšia, pretože dehydratácia môže viesť nielen k zhoršeniu stavu matky, ale v ťažkých prípadoch aj k ohrozeniu plodu – napríklad k predčasným kontrakciám, zníženému prekrveniu placenty alebo, pri ťažkých stratách tekutín, k predčasnému pôrodu. Zvracanie a hnačka môžu spôsobiť aj zníženie vstrebávania živín, čo je v tehotenstve veľmi dôležité obdobie pre výživu dieťaťa. Aj preto sa u tehotných odporúča nečakať príliš dlho – ak trvá vracanie alebo hnačka viac ako 24 hodín, alebo ak sa objavia známky dehydratácie (sucho v ústach, slabosť, tmavý moč), treba kontaktovať lekára.

V oboch skupinách – u detí aj u tehotných – platí, že liečba sa musí prispôsobiť opatrne. Nie všetky bežné lieky na zastavenie hnačky alebo proti nevoľnosti sú vhodné. Väčšinou sa odporúča sústrediť sa na doplnenie tekutín, odpočinok a ľahkú stravu, pričom v ťažších prípadoch sa podávajú bezpečné rehydratačné roztoky a pri potrebe aj infúzna terapia.

Aká je prevencia črevných viróz?

Prevencia črevných viróz je založená najmä na dôkladnej hygiene a bezpečnej manipulácii s potravinami. Najdôležitejšie je pravidelné a dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou – pred jedlom, po použití toalety, po výmene plienok a po kontakte s chorým.

Potraviny by sa mali dobre umývať a tepelne upravovať, surové mäso a morské plody je potrebné pripravovať bezpečne, aby sa zabránilo kontaminácii. Dôležité je piť čistú alebo prevarenú vodu, vyhýbať sa neovereným zdrojom.

V domácnosti treba dezinfikovať spoločné povrchy, hlavne kúpeľne, kuchyne a predmety, ktorých sa často dotýkame. Pri výskyte nákazy je dôležitá izolácia chorých a zabránenie ich kontaktu s prípravou jedla.

Pre malé deti je veľmi účinná vakcína proti rotavírusom, ktorá výrazne znižuje riziko ťažkej gastroenteritídy.

ZDROJE:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/viral-gastroenteritis/symptoms-causes/syc-20378847

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12418-stomach-flu

https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/viral-gastroenteritis-stomach-flu

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17703-norovirus

https://www.quebec.ca/en/health/health-issues/flu-cold-and-gastroenteritis/gastroenteritis

https://www.hackensackmeridianhealth.org/en/healthu/2024/03/12/how-long-are-you-contagious-with-a-stomach-bug

https://www.health.nsw.gov.au/Infectious/factsheets/Pages/viral-gastroenteritis.aspx

https://emersonhealth.org/stomach-bug-covid-19-or-flu-how-to-tell/

https://health.clevelandclinic.org/flu-vs-food-poisoning

https://healthtalk.unchealthcare.org/food-poisoning-or-stomach-flu-how-to-tell-the-difference/

https://familydoctor.org/do-i-have-the-stomach-flu/

https://www.healthline.com/nutrition/what-to-eat-when-you-have-the-stomach-flu

https://www.health.com/stomach-flu-what-to-eat-8351161

https://www.healthline.com/health/pregnancy/stomach-virus-while-pregnant

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/gastroenteritis-in-children

https://www.chop.edu/news/health-tip/how-prevent-stomach-flu


Autor
PharmDr. Nora Gernátová
Som farmaceutka so záujmom o prepojenie vedy s praxou a o zrozumiteľnú komunikáciu odborných tém. Magisterské štúdium som vyštudovala na  Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a v roku 2021 som ukončila doktorandské štúdium na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Vo svojich článkoch sa snažím prepájať odborné poznatky s každodennou realitou farmaceutickej praxe a prinášať čitateľom spoľahlivé a aktuálne informácie zo sveta liečiv a zdravia.

Ďalší článok
Prehľad cookies

Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Cookie nám v žiadnom prípade neposkytujú prístup k vášmu počítaču alebo akýmkoľvek informáciam o Vás, okrem údajov, ktoré budete chcieť zdieľať s nami. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia.