Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Ako sa prenášajú chlamýdie, aké sú príznaky nákazy a ako ich diagnostikovať?

28.09.2024 | Zdravie

Chlamýdie patria medzi bežnú bakteriálnu infekciu, ktorá sa lieči antibiotikami. Je to jedna z najčastejších pohlavne prenosných chorôb. Ak sa chlamydie neliečia, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Slovo 'CHLAMYDIA' je zložené z kovových písmen na tmavom podklade, ktoré symbolizuje infekciu chlamýdiami.

Čo sú to chlamýdie?

Chlamýdiové infekcie sú bežné u mužov a u žien. Najčastejšie sú prenášané pohlavným stykom. Zvyčajne sú chlamýdie bezpríznakové, no ak sú prítomné príznaky infekcie, môžu sa objaviť niekoľko týždňov po tom, čo ste mali nechránený pohlavný styk s osobou, ktorá trpela chlamýdiovou infekciou. Nekomplikovaná chlamýdiová infekcia sa dá liečiť antibiotikami a zvyčajne ustúpi v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. 

Ak máte chlamýdie a neliečite sa, môžu sa u vás vyvinúť komplikácie vrátane: 

  • artritída,

  • konjunktivitída,

  • zápal konečníka,

  • neplodnosť,

  • zápalové ochorenie panvy, mimomaternicové tehotenstvá, potraty alebo predčasný pôrod. 

 

Akými druhmi chlamýdií sa môže človek nakaziť?

Existujú tri hlavné druhy chlamýdií, ktoré spôsobujú ľudskú infekciu: Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae a Chlamydia psittaci. 

Chlamydia pneumoniae a Chlamydia psittaci spôsobujú respiračné infekcie. Chlamydia trachomatis spôsobuje infekcie, ktoré môžu postihnúť oči, urogenitálnu oblasť alebo spôsobiť zápal pľúc u dojčiat, ktoré sa narodili infikovaným matkám v závislosti od spôsobu prenosu infekcie.

 

Ako sa chlamýdie prenášajú?

Chlamydia trachomatis je jednou z najbežnejších pohlavne prenosných infekcií. Chlamýdie sa prenášajú vaginálnym, análnym alebo orálnym sexom. Baktérie sa nachádzajú v spermiách, predejakulačnej tekutine a vaginálnych tekutinách. Chlamýdie môžu infikovať penis, vagínu, krčok maternice, konečník, močové cesty, oči a taktiež aj hrdlo alebo ústa. Ak sa chlamýdiami nakazí tehotná žena môže to spôsobiť vážne komplikácie u novorodenca

Chlamydia pneumoniae sa prenáša z človeka na človeka prostredníctvom infekčných aerosólov, čo znamená, že sa prenáša vzduchom, v ktorom je vírus rozptýlený. 

Chlamydia psittaci je prenosný skrz vtáky (najmä papagáje) čím sa môže preniesť aj na ľudí, ktorí sú s infikovanými vtákmi v kontakte.

Odobrací tampón a skúmavka v plastovom obale, používané na testovanie chlamýdií, na modrom pozadí.

Aké sú príznaky chlamýdiovej infekcie?

Chlamýdiové infekcie často nespôsobujú žiadne príznaky, no čím skôr ich odhalíte, tým skôr sa z nich môžete vyliečiť. 

Niektoré ženy môžu spozorovať abnormálne vaginálne sekréty alebo pocit pálenia pri močení. U mužov sa vyskytujú príznaky ako výtok, ktorý pochádza z penisu, bolesť v jednom alebo oboch semeníkoch a taktiež pocit pálenia pri močení. Ak chlamýdie infikujú konečník môžu spôsobiť bolesť a taktiež krvácanie. 

Symptómy chlamýdiových infekcií môžu zahŕňať nezvyčajné vredy, páchnucí výtok alebo krvácanie medzi menštruačnými obdobiami. 

Ak sa chlamýdie dostanú do úst, môže to spôsobiť bolesť alebo začervenanie v ústnej dutine. 

V prípade, že sa infekcia rozšíri do oblastí očí, dochádza k zápalu spojovky, zjazveniu očného viečka a k otočeniu mihalníc, čo spôsobuje dráždenie rohovky a vedie k potenciálnej slepote. 

Pneumónia u dojčiat a novorodenecká konjunktivitída sa bežne vyskytujú v 1. až 3. týždni po narodení a zvyčajne sú nekomplikované. 

 

Aké sú možnosti diagnostiky infekcie chlamýdiami?

Chlamýdie sa môžu diagnostikovať odoslaním vzorky moču a výteru z krčka maternice, konečníka alebo hrdla do laboratória. Laboratórne vyšetrenie môže odhaliť celkové príznaky chlamýdiovej infekcie (zvýšený počet bielych krviniek, zvýšené CRP). Chlamýdie nie je možné diagnostikovať krvným testom. 

RTG vyšetrenie môže pomôcť odhaliť atypický zápal pľúc spôsobený baktériou Chlamydia pneumoniae alebo Chlamydia psittacci.

Žena v bielych spodných nohavičkách si rukou drží oblasť podbruška, čo môže naznačovať nepríjemné pocity alebo zdravotné problémy spojené s chlamýdiami.

Aká je liečba chlamýdiovej infekcie?

Včasná antibiotická liečba (makrolidové antibiotiká, tetracyklíny) je mimoriadne úspešná a môže zabrániť rozvoju dlhodobých komplikácií. Pri liečbe chlamýdií, je dôležité, aby ste vášmu partnerovi povedali, že trpíte chlamýdiovou infekciou a začal liečbu s vami. Všetci sexuálny partneri musia byť skontrolovaní, pretože chlamýdie bývajú často asymptomatické. Taktiež by ste nemali mať pohlavný styk, pokým liečbu neukončíte. Odporúča sa vyhnúť pitiu alkoholu počas liečby infekcie, pretože alkoholické nápoje znižujú účinok antibiotík. 

Ak sa tieto infekcie neliečia, môžu viesť k vážnym ochorenia postihujúcim niekoľko orgánových systémov. Neliečená infekcia u mužov a žien môže viesť k zápalu pohlavných orgánov a neplodnosti. Po ukončení terapie je dôležité mať na pamäti, že voči chlamýdiovej infekcii nie ste imúnni a môžete sa nakaziť opäť znova. 

 

Aká je prevencia nákazy chlamýdiami?

Prevencia chlamýdiových infekcií zahŕňa používanie kondómov, ktoré zabezpečujú ochranu pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Obmedzte svojich sexuálnych partnerov, čím dosiahnete menšiu pravdepodobnosť, že sa nakazíte. Komunikujte so svojimi partnermi o pohlavne prenosných chorobách a ak máte príznaky infekcie, začnite s včasnou liečbou a vyhľadajte lekára.

 

Zdroje: 

 

Chlamydia (C. trachomatis, C. pneumoniae, C. psittaci, C. pecorum).- 

https://healthinfo.healthengine.com.au/chlamydia-c-trachomatis-c-pneumoniae-c-psittacci-c-pecorum

Chlamydia- treatment, symptoms and statistics.-

https://www.healthdirect.gov.au/chlamydia

Chlamydia- NHS.-

https://www.nhs.uk/conditions/chlamydia/

Acerca de las infecciones por clamidia. – https://www.cdc.gov/chlamydia/es/about/acerca-de-las-infecciones-por-clamidia.html

Clamidiasis-OPS/OMS.-

https://www.paho.org/es/temas/clamidiasis

Clamidia (Infección genital por C. trachomatis). – https://www.health.ny.gov/es/diseases/communicable/chlamydia/fact_sheet.htm

¿Qué es la clamidia? Síntomas de clamidia y tratamiento. –

https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/enfermedades-de-transmision-sexual-ets/que-es-la-clamidia


Autor
PharmDr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.