Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Stukovatená pečeň: Diéta, liečba a vhodné lieky

07.08.2024 | Zdravie

Stukovatená pečeň je ochorenie, kedy dochádza k hromadeniu tuku v hlavných bunkách pečene, v hepatocytoch. Steatotické ochorenie pečene pomerne často spôsobuje chronický príjem alkoholu alebo užívanie niektorých liekov. Nealkoholické stukovatenie pečene je ochorenie, pri ktorom sa tuk v pečeni hromadí z metabolických dôvodov, ktoré úzko súvisia s obezitou a cukrovkou. V súčasnosti toto ochorenia postihuje približne 30% populácie, dospelých aj deti.

pečeň

Čo je to stukovatená pečeň?

Pečeň sa nachádza v pravej hornej časti brušnej dutiny, reguluje mnohé chemické procesy vrátane:

  •   produkcia žlče,
  •   produkcia cholesterolu,
  •   premena prebytočnej glukózy na glykogén,
  •   regulácia krvných hladín aminokyselín,
  •   spracovanie hemoglobínu a využitie jeho obsahu železa,
  •   premena jedovatého amoniaku na močovinu,
  •   čistenie krvi od liekov, drog a iných toxických látok,
  •   odolávanie infekciám vytváraním imunitných faktorov a odstraňovanie baktérií z krvného obehu a pod.

Keď pečeň rozloží jednotlivé toxické látky, ich vedľajšie produkty sa vylučujú do žlče a krvi. Žlč vstupuje do čreva a opúšťa telo vo forme výkalov. Krvné vedľajšie produkty sú odfiltrované obličkami a opúšťajú telo vo forme moču.

Je normálne, že pečeň obsahuje nejaký tuk. Ak však viac ako 5% až 10% hmotnosti pečene tvorí tuk, potom sa tento stav nazýva stukovatenie pečene (steatóza). Choroba pečene, ktorá sa spája s metabolickou dysfunkciou zahŕňa jednoduchú tukovú infiltráciu, zatiaľ čo steatohepatitída je definovaná ako prítomnosť tuku, ktorá vedie k lipotoxicite a zápalovému poškodeniu buniek pečene.

Existujú dve hlavné príčiny stukovatenia pečene, a to:

  •   stukovatenie pečene vyvolané alkoholom,
  •   nealkoholické stukovatenie pečene.

Na diagnostikovanie steatotického ochorenia pečene je dôležité vylúčiť chronické užívanie alkoholu a možnú prítomnosť alkoholickej hepatitídy. Príjem alkoholu sa považuje za nadmerný, ak sa konzumujú viac ako 4 alkoholické nápoje v ktorýkoľvek deň alebo viac ako 14 nápojov týždenne u mužov, alebo ak sa konzumujú tri alebo viac nápojov v ktorýkoľvek deň alebo viac ako 7 nápojov týždenne u žien. Alkohol je v pečeni metabolizovaný na acetaldehyd, ktorý predstavuje vysoko reaktívny metabolit a spôsobuje poškodenie hepatocytov, vrátane bielkovín a DNA.

V prípade pridruženia metabolického syndrómu, ktorý zahŕňa obezitu, dyslipidémie, vysoký krvný tlak a cukrovku sa zvyšuje pravdepodobnosť, že pacient má skôr steatohepatitídu než len jednoduchú steatózu pečene.

Stukovatenie pečene je najčastejšie diagnostikované u pacientov vo veku 40 až 60 rokov, no môže sa vyskytnúť vo všetkých vekových skupinách. Nealkoholické stukovatenie pečene sa vyvíja z mnohých dôvodov, a to:

  •   trpíte nadváhou,
  •   prijímate vysoké množstvo fruktózy zo stravy,
  •   vysokým cholesterolom,
  •   vysokými triglyceridmi,
  •   máte cukrovku,
  •   nedodržujete zdravé stravovanie,
  •   niektoré lieky (paracetamol, tetracyklíny a pod.),
  •   prežívate nadmerný stres,
  •   vírusy.

Bez ohľadu na príčinu stukovatenia pečene je tuk prítomný v bunkách pečene náchylný na degradáciu a zápal, čo vedie k poškodeniu hepatocytov. Spoločne sa proces steatózy a zápalu nazýva steatohepatitída. Chronický zápal a poškodenie pečene môže spôsobiť rozvoj fibrózy a zjazveného tkaniva v pečeni, čo je stav známy ako cirhóza. Pretože je cirhóza pečene nezvratné ochorenie, často sa označuje ako „konečné štádium“ poškodenia pečene.

Pečeň

Príznaky stukovatenej pečene

Mnoho pacientov nepociťuje žiadne príznaky stukovatenia pečene. Dokonca aj v pokročilých štádiách ochorenia pečene nemusí mať jedinec žiadne špecifické symptómy. Niektorí sa však môžu sťažovať na únavu, malátnosť alebo diskomfort v bruchu v pravom hornom kvadrante. Zväčšenie pečene, hepatomegália sa vyvinie asi u 75% pacientov. Keď sa funkcia pečene zhoršuje a dochádza k cirhóze pečene, môžu sa vyskytnúť ďalšie prejavy ochorenia, vrátane pažerákových varixov, ľahkej tvorbe modrín a rakoviny pečene.

Diéta pre stukovatenú pečeň

Pečeň je prirodzeným orgánom detoxikácie a má schopnosť samoregenerácie, preto sú rôzne zázračné detoxikačné kúry zvyčajne nepotrebné. Nové štúdie podporujú teóriu, že jediným spôsobom detoxikácie organizmu je pôst, ktorý môže mať pozitívne účinky na zdravie vrátane stimulácie procesov autoregenerácie buniek pečene a zlepšenie citlivosti na inzulín. Okrem toho pôst pomáha stimulovať autofágiu, čo je proces, ktorý zabezpečuje odstraňovanie poškodených buniek a toxínov v organizme.

Takže diéta pre stukovatenú pečeň okrem vhodne zvolených potravín môže zahŕňať aj plánovanie si jedla do intervalu času jedenia s určitým časovým priestorom, kedy neprijímate žiadne kalórie. Najčastejšie je to 16 hodín bez jedla a 8 hodín kedy sa stravujete. Následne môžete jednotlivý čas jedenia skracovať a dostať sa až na jedno jedlo denne. Je však dôležité poznamenať, že pôst nie je pre každého. Preto je pred začatím takéhoto typu stravovania dôležité poradiť sa s odborníkom, ktorý vás bude vedieť správne nasmerovať.  

Diéta, ktorá pomáha pri stukovatenej pečene spočíva v zameraní sa na:

  •   zdravé tuky,
  •   bielkoviny,
  •   komplexné sacharidy.

Ľudia so stukovatením pečene trpia často inzulínovou rezistenciou. To znamená, že vaše telo síce produkuje inzulín, ale nedokáže ho využiť. Glukóza sa hromadí vo vašej krvi a inzulín je nevie dostať z tráveného jedla do buniek. Dochádza k hromadeniu glukózy v krvi a pečeň ju premieňa na tuk. Niektoré tuky v strave dokážu pomôcť vášmu telu lepšie využiť inzulín a to najmä omega- 3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách, ľanových semienkach a orechoch.

Bielkoviny, sú proteíny, ktoré predstavujú základné stavebné látky všetkých živých organizmov. Živočíšne bielkoviny (mäso, vajcia, ryby a pod.) sú pre človeka lepšie využiteľné ako rastlinné bilekoviny (fazuľa, struky, sója). Taktiež živočíšne potraviny obsahujú vyššie množstvo vitamínov a minerálov, ktoré zabezpečujú zdravý chod organizmu. Avšak, v spoločnosti sa často ľudia stotožňujú s vegetariánstvom a vegánstvom, vtedy sa odporúča dopĺňať si niektoré vitamíny a minerály (B-12, železo, zinok, calcium, vitamín D a pod.), aby nedošlo k nutričnému deficitu organizmu.

Komplexné sacharidy sa prirodzene vyskytujú v potravinách, ako napríklad zemiaky, ryža, celozrnne potraviny a pod. Majú nízky glykemický index a sú to potraviny slabo sladkej chuti. Naopak rafinované sacharidy predstavujú spracované potraviny a fast foody. Sacharidy sú neesenciálne, čo znamená, že telo dokáže fungovať aj bez ich príjmu. Organizmus je schopný procesu glukoneogenézy a dokáže si vytvoriť glukózu v prípade potreby z necukrových substrátov. V dnešnej dobe trpíme nadmerným príjmom spracovaných jedál, polotovarov a sladkostí, čo ovplyvňuje vznik inzulínovej rezistencie a následne podmieňuje riziko vzniku stukovatenia pečene. Preto zdravie pečene zahŕňa aj vyvarovaniu sa určitým potravinám, najmä tým, ktoré sú plné rafinovaného cukru, nasýteného tuku a konzervantov. Uprednostnite domáce potraviny a varte si sami, začnite sa menej stravovať vonku a vo fast foodoch.

Dôležité je poznamenať, že by ste sa mali vyhýbať nadmernej konzumácii fruktózy. Fruktóza predstavuje cukor, ktorý sa nachádza v ovocí a metabolizuje sa v pečeni. Experimentálne štúdie poukazujú na fakt, že vysoký príjem fruktózy podporuje oxidačný stres, zápal v tele, vyššie hladiny kyseliny močovej a podporujú inzulínovú rezistenciu. Vysoký príjem fruktózy môže zvyšovať riziko vzniku nealkoholického stukovatenia pečene a viesť až k vzniku steatohepatitídy. Hlavným zdrojom fruktózy je kukuričný sirup a ovocie.

Diagnostika a liečba stukovatenej pečene

Steatóza pečene je často prítomná u pacientov s abnormálnymi pečeňovými testami, kedy dochádza ku zvýšeniu hladín AST (aspartáttransamináza) alebo ALT (alaníntransamináza). Okrem AST a ALT môžu byť zvýšené hladiny ALP (alkalickej fosfatázy) a CGT (gama-glutamyltransferázy). Pečeňové enzýmy sú dôležité biomarkery, ktoré signalizujú poškodenie alebo chorobné stavy pečene.  Ak máte na základe krvných testov podozrenie na stukovatenie pečene, lekár vám môže urobiť ultrazvuk, CT vyšetrenie alebo MRI, ktoré slúžia na hľadanie tukových infiltrátov. Okrem toho sa môže vykonať aj biopsia pečene na potvrdenie diagnózy a posúdenie závažnosti ochorenia

Liečba stukovatenej pečene závisí od jej príčiny vzniku. Alkoholová steatohepatitída sa lieči najmä úplným vylúčením konzumácie alkoholu. Pacienti s nealkoholickým stukovatením pečene sa liečia predovšetkým prostredníctvom zdravej stravy, aktívneho životného štýlu, schudnutím a v prípade cukrovky sa liečia liekmi na zníženie glukózy v krvi. Niektoré z liekov, ktoré môžu byť indikované lekárom na zlepšenie stavu pečene alebo na manažment príslušných symptómov, zahŕňajú:

  •   lieky na zníženie glukózy v krvi (metformín, dapagliflozín, glitazóny a inzulín),
  •   statíny na kontrolu hladiny cholesterolu v krvi (atorvastatín, rosuvastatín, simvastatín a pod.),
  •   kortikosteroidy, ktoré môžu byť účinné pri zápalovej steatohepatitíde ale ich dlhodobé užívanie môže spôsobiť množstvo nežiadúcich účinkov,

Ďalšími látkami, ktoré sa používajú pri liečbe stukovatenie pečene sú tzv. hepatoprotektíva, ktoré podporujú funkciu pečene, ako napríklad:

  •   kyselina ursodeoxycholová,
  •   N-acetylcysteín,
  •   sylimarín predstavuje výťažok z Pestreca mariánskeho a používa sa na ochranu a regeneráciu pečene,
  •   vitamín E je antioxidant, ktorý chráni pečeň pred možným poškodením a pomáha znížiť zápal,
  •   probiotiká môžu mať zdraviu prospešné účinky na pečeň tým, že pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikrobiotu,
  •   artičoka obsahuje zložku cynarín, ktorá má hepatoprotektívny účinok a podporuje produkciu žlče, čím zlepšujú funkciu a regeneráciu pečene,
  •   červená ryža obsahuje monakolín K, ktorý pomáha normalizovať hladinu cholesterolu v krvi a znižuje riziko vzniku a progresie ochorení pečene spojených so stukovatením pečene,
  •   kurkuma, aktívnou zložkou je kurkumín, ktorý má protizápalový účinok a antioxidačné pôsobenie a pomáha chrániť pečeň pred poškodením. Zaujímavosťou je, že ak chcete čerpať benefity z kurkumy mali by ste ju jesť spolu s čiernym korením, ktoré obsahuje piperín a zvyšuje biologickú dostupnosť kurkumínu až o 2000% tým, že inhibuje enzýmy v tráviacom trakte, ktoré by za iných okolností kurkumín rozkladali.

Správna liečba stukovatenia pečene pozostáva z farmakoterapie a z použitia prírodných látok. Taktiež sa v terapii tohto ochorenia kladie dôraz na zdravý životný štýl a dostatočnú fyzickú aktivitu.

Opatrenia na prevenciu stukovatenia pečene

Opatrenia na prevenciu pred stukovatením pečene, hrajú kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia pečene a minimalizáciu rôznych pečeňových ochorení. Medzi zdravý životný štýl patrí:

  •   pravidelná fyzická aktivita,
  •   dostatočný spánok,
  •   obmedzenie konzumácie alkoholu.

Toto všetko môže prispieť k udržaniu zdravej pečene. Dôležitým aspektom je aj vyvážená strava, ktorá pečeni poskytuje optimálne fungovanie a zároveň vám pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť a vyhýbať sa nadváhe a obezite. Vyvarovanie sa fajčeniu a nadmernému užívaniu liekov môže pomôcť k udržaniu zdravého stavu pečene. Okrem toho je dôležité aj očkovanie proti hepatitíde A a B, čím sa minimalizuje riziko nákazy vírusmi, ktoré toto ochorenie spôsobujú a chránia pečeň pred vážnymi infekčnými ochoreniami, ktoré podmieňujú stukovatenie pečene.

Hepatic Steatosis: What is it, causes, diagnosis, treatment. – https://www.osmosis.org/answers/hepatic-steatosis

Metabolic dysfunction- Associated liver disease.- https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/approach-to-the-patient-with-liver-disease/metabolic-dysfunction%E2%80%93associated-liver-disease-masld

Esteatosis hepática o hígado graso. – https://www.fesemi.org/informacion-pacientes/conozca-mejor-su-enfermedad/esteatosis-hepatica-o-higado-graso

How high fructose intake may trigger fatty liver disease. – https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-high-fructose-intake-may-trigger-fatty-liver-disease

Fructose and the liver.- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8267750/

Tratamiento actual de la enfermedad por hígado graso no alcohólico. – http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-tratamiento-actual-enfermedad-por-higado-articulo-S0375090618300405

Hígado graso. – https://www.clinicbarcelona.org/asistencia/enfermedades/higado-graso

La enfermedad del hígado graso, una patología casi desconocida. – https://fneth.org/enfermedad-higado-graso-patologia-desconocida/

Nonalcoholic fatty liver- Symptoms and treatment. – https://familydoctor.org/condition/nonalcoholic-fatty-liver-disease/

Nonalcoholic fatty liver disease. – https://liverfoundation.org/liver-diseases/fatty-liver-disease/nonalcoholic-fatty-liver-disease-nafld/


Autor
Mgr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.