Zatočte s alergiami! Najlepšie voľnopredajné lieky, ktoré vám pomôžu

16.05.2023 | NovinkyZdravie #alergia

Výskyt rôznych foriem alergií je na vzostupe. V minulosti sa alergie vyskytovali u približne 1 % populácie, v súčasnosti sa počet alergikov blíži až ku 30 % obyvateľstva. Aj Svetová zdravotnícka organizácia si dala jeden zo svojich cieľov zvyšovanie povedomia o alergiách, či už formou edukácie o prejavoch alergie, ale aj zvýšenej informovanosti pacientov ohľadom diagnostiky a možnostiach liečby. Neliečené alergie môžu prejsť do chronickej astmy. V zriedkavých prípadoch môže alergia prejsť do anafylaktického šoku. Ak nie je podaná potrebná pomoc, môže to byť až život ohrozujúcim stavom. 

voľnopredajný liek na alergiu

Alergia – keď sa náš imunitný systém vzbúri 

Alergická reakcia je charakterizovaná ako odpoveď imunitného systému na podnet, ktorý je pre väčšinu ľudí neškodný. Medzi najčastejšie alergény (zložky, ktoré vyvolávajú reakciu) patrí napríklad peľ, prach, hmyz, plesne, roztoče, niektoré druhy zložiek stravy, prípadne liečivá. Po kontakte s alergénom dochádza k tvorbe protilátok.

Prejavy alergie môžu mať rôznu intenzitu a zahrńať rôzne systémy. Najčastejšie sa alergia prejavuje vodnatým výtokom z nosa, opuchom sliznice nosa,úst, hrdla,  svrbením, častým kýchaním, bolesťou v oblasti dutín, nosa, očí, únavou, hnačkou a inými nešpecifickými príznakmi.

Alergia na potraviny má špecifickejšie príznaky. Po kontakte s alergénom v strave dochádza k svrbeniu vnútornej časti úst, k opuchu, žihľavke, bolesti brucha, hnačke, zápche, nadmernému nafukovaniu až zvracaniu.

Najzávažnejším stavom spojeným s alergiou je anafylaktický šok. Pri tejto silnej reakcii organizmu dochádza k prejavom alergie v rámci celého tela. Na anafylaxiu sú náchylnejší dospelí ľudia s alergiou na lieky, v detskej populácii zas prevažujú anafylaktické reakcie súvisiace s jedlom. 

Diagnostika alergie 

Pri podozrení na alergiu by ste mali kontaktovať svojho všeobecného lekára, ktorý vám môže dať odporúčanie na vyšetrenie u alergológa. Test na alergiu, vrátane potravinovej alergie, spočíva v nanenesení malého množstva alergénu na kožu. Následne sa meria veľkosť vzniknutej alergie. Vyšetrenie je bezbolestné, rýchle a nevyžaduje špeciálne opatrenia. 

V súčasnosti nájdete aj viacero voľnopredajných samotestov na orientačné zistenie alergií. Jeho výhodou je rýchle prevedenie a výsledok, komfortne si ho môžete urobiť aj doma bez čakania u lekára. Samotestami sa zisťujú hladiny IgE protilátok v krvi, čím sa môžu odhaliť prípadne alergie. Test však nenahrádza vyšetrenie u lekára a jeho výsledok je len orientačný. Následne by mali byť výsledky konzultované s lekárom. 

diagnostika alergie

Voľnopredajné lieky na alergiu vo forme tabliet 

Celkové antihistaminiká vo forme tabliet sa nepoužívajú len pri akútnych prejavoch alergie, ale aj na dlhodobé tlmenie prejavov alergie na celoročné použitie. Fungujú na mechanizme blokácie histamínových receptorov (konkrétne H1 receptoru). Po jeho zablokovaní dochádza k zmierneniu prejavov alergie. 

V minulosti boli lieky proti alergii spájané s viacerými vedľajšími účinkami, najmä sedáciou a zvýšenou únavou. Súčasné lieky na alergiu tieto vedľajšie účinky majú len v minimálne, prípadne vôbec.

Voľnopredajné lieky na alergiu vo forme tabliet sú zvyčajne v menších baleniach, napríklad 7, maximálne 10 tabliet. Vo väčších baleniach sú už na predpis, predpíše vám ich alergológ alebo všeobecný lekár.

Z liečiv sa na alergiu používajú napríklad: loratadín (Claritine), desloratadin (Dasseltino), cetirizin (Zodac), levocetirizin  (Levocetirizin). 

Voľnopredajné lieky na alergiu – do nosa  

Nosné spreje na alergiu rozdeľujeme na tri skupiny:

  • Lokálne pôsobiace sympatomimetiká – pôsobia vazokonstrikčne, znížia opuch sliznice takmer okamžite, nesmú sa však používať dlhšie ako týždeň, pretože hrozí riziko vzniku závislosti. Medzi lokálne pôsobiace sympatomimetiká patria liečivá ako xylometazolín (Olynth, Otrivin, Nasic), oxymetazolín (Nasivin), fenylefrín (Vibrocil), nafazolín (Sanorin),
  • Voľnopredajné antihistaminiká do nosa – s liečivami ako levokabastín (Livostin) alebo azelastín (Allergodil), vhodné na dlhodobé používanie pri prejavoch alergie, vhodné pri sezónnej nádche ale aj pri celoročnej alergii,
  • Spreje na čistenie nosa – nosnej sliznici pomáha, ak je pravidelne mechanicky čistená, čím dochádza k zbavovaniu alergénov a zmierneniu prejavov alergie. Používajú sa izotonické spreje, hypertonické spreje, spreje obohatené o meď, ektoín (Vividrin ectoin).

Voľnopredajné lieky na alergiu – do oka 

Oči bývajú často postihnuté alergickými prejavmi, na ich zmiernenie používame kvapky s lokálne pôsobiacimi antihistaminikami, z voľnopredajných je to jedine levokabastín (očné kvapky Livostin). 

Na dlhodobé používanie môžete zvoliť kvapky do očí na alergiu s obsahom ektoínu (Vividrin ectoin), s očiankou (OCUflash,OCUflash bez konzervantov) alebo s extraktom zo slamienky (Ocutein Alergo).

Voľnopredajné lieky na kožu 

Alergia na koži má charakter svrbivých vyrážok, začervenania, podráždenia. Na rýchle upokojenie alergie na koži môžete použiť krémy a gély na alergiu, medzi najpredávanejšie patrí dobre známy dimetindén (Fenistil), ktorých rýchlo upokojuje svrbenie, prípadne homeopatický liek –  krém Dapis. Na podráždené očné okolie sú vhodné špeciálne krémy určené na citlivé okolie, napríklad krém Allergika.

Alergie sú veľmi bežným ochorením, ich riziko výskytu sa zvyšuje vekom. Aj miernejšie formy alergií by mali byť sledované a liečené. Samoliečba príznakov alergie je finančne náročnejšia, výhodnejšie je navštíviť lekára, ktorý vám dané lieky predpíše na recept. V rámci režimových opatrení prejavy alergie výrazne zlepšia voľnopredajné spreje a kvapky, ktoré stabilizujú sliznicu a odstraňujú dráždivé alergény.