Zápal priedušiek: Ako predchádzať nepríjemnej bolesti?

Zápal priedušiek, odborne zvaný bronchitída, je ochorenie s častým výskytom najmä v jesennom a zimnom období. Mikróby, ktoré ju spôsobujú, ľahšie prežívajú a množia sa v chladnom prostredí. Takmer 90 % prípadov bronchitídy vzniká napadnutím priedušiek (bronchov) vírusmi. Čo je dobré na kašeľ a priedušky?

V prípade, ak chcete vyskúšať domáce metódy na liečbu bronchitídy, môžete skúsiť: Zázvor – pripravte si čaj zo zázvoru a medu, ktorý sa používa pri liečbe zápalu priedušiek. Zázvor môžete jesť aj surový alebo ho pridať do jedla. Cesnak – pokrájané kúsky cesnaku vložte do mlieka, prevarte a vypite noc pred spaním. Kurkuma – mnohé štúdie sa venujú skúmaniu priaznivých účinkov tohto korenia. Zistilo sa, že by mohla byť svojimi antivírusovými, antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami užitočná aj v liečbe bronchitídy. Môžete ju pridať do šalátov alebo aj na prípravu čajov použiť práškovú alebo čerstvú kurkumu. Slaná voda – kloktanie slanej vody môže pomôcť zriediť hlien a znížiť bolesť v krku pri ochorení. Spánok – doprajte si viac odpočinku aby sa vaše telo rýchlejšie zotavilo z choroby. Ananás – obsahuje bromelaín, ktorý má protizápalové vlastnosti a pomáha zriediť hlien a uľahčiť jeho vykašliavanie v dôsledku respiračných ochorení. Terapie využívané na liečbu chronickej bronchitídy sú: Lieky – bronchodilatanciá, ktoré slúžia na dilatáciu „roztiahnutie“ dýchacích ciest, čím uľahčujú dýchanie. Lieky na zníženie tvorby hlienu Dýchacie cvičenia Dýchanie so zavretými perami Diagnostika a návšteva lekára Ťažkosti, ktoré sprevádzajú akútnu bronchitídu nepotrebujú špeciálnu liečbu v prípade, ak toto ochorenie trvá len pár dní a vymizne spontánne. Ak máte pocit, že sa nezotavujete dostatočne rýchlo, trpíte extrémne bolestivým kašľom, silnou bolesťou hlavy, vykašliavete krv alebo často trpíte zápalom priedušiek, navštívte lekára, ktorý: dôkladne spíše vašu anamnézu, popočúva vaše pľúca, použije testy, ako napríklad výter z nosa, krvné testy, rozbor vykašľaného hlienu, pri pretrvávajúcich problémoch pošle na RTG pľúc

Existuje viac druhov bronchitídy, no najčastejšie sa hovorí o akútnej alebo infekčnej bronchitíde. Toto ochorenie vyvolávajú rovnaké druhy vírusov ako vírusy ovplyvňujúce nádchu alebo chrípku.

Zápal priedušiek a rizikové faktory

Počas dýchania vdychujeme nosom a ústami kyslík, ktorý prechádza cez hrtan a priedušnicu. Ďalej sa prostredníctvom priedušiek kyslík dostáva do pľúc. Bronchitída je ochorenie dolných dýchacích ciest, pričom dochádza k zápalu priedušiek a tvorbe hlienu. Cirkulácia vzduchu je obmedzená, čo spôsobuje ťažkosti s dýchaním. Medzi rizikové faktory patrí:

  • Astma, CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc) a iné ochorenia dýchacích ciest
  • Fajčenie, aj pasívne (časté trávenie času s ľuďmi, ktorí v danom momente fajčia)
  • Chronický reflux žalúdočnej kyseliny
  • Starší ľudia
  • Malé deti
  • Ľudia s oslabeným imunitným systémom
  • Znečistené ovzdušie

Rizikovou skupinou sú najmä dojčatá a deti do 2 rokov, keď zápal priedušiek môže viesť až k bronchiolitíde (ochorenie postihujúce bronchy a bronchioly).

Chronická bronchitída je charakteristická tým, že tento typ ochorenia nespôsobujú vírusy, ale fajčenie a dlhodobé vystavovanie sa znečistenému ovzdušiu (dym, prach).

Príznaky a prejavy zápalu priedušiek

Zápal priedušiek má zvyčajne príznaky ako chrípka, medzi ktoré patrí kašeľ, nádcha, únava, bolesť hrdla, svalov a horúčka. Ďalšími typickými príznakmi pre zápal priedušiek sú:

  • Ťažkosti s dýchaním
  • Pocit tlaku a bolesť na hrudi
  • Pískanie pri dýchaní (sipot)
  • Suchý kašeľ, ktorý prechádza do vlhkého produktívneho (hlienovitého) kašľa.
prejavy zapalu priedušiek

Prevencia infekcií dýchacích ciest

Nakaziť sa môžete priamym kontaktom s pokožkou alebo povrchom, ktorý obsahuje daný vírus, taktiež vzduchom, pri kašli a kýchaní.

Preto by sme sa mali najmä chrániť a dôsledne si umývať ruky, poprípade, ak sme chorí, chrániť ostatných prekrytím úst a nosa.

Medzi prevenciu patrí aj vyhýbanie sa fajčeniu a vdychovaniu cigaretovému dymu, taktiež očkovanie proti chrípke chráni organizmus pred nakazením sa vírusom, ktorý môže spôsobovať zápal priedušiek.

Posilňovanie imunitného systému otužovaním, saunovaním, užívaním doplnkov na podporu imunity, dokáže posilniť prirodzenú obranyschopnosť organizmu voči nakazeniu sa infekčným ochorením.

Lieky na kašeľ a zápal priedušiek

V prvých štádiách ochorenia, keď prevláda suchý kašeľ, môžeme jeho príznaky zmierniť antitusikami. Tieto prípravky tlmia suchý dráždivý kašeľ a sú voľne dostupné v lekárni. Patria sem, napríklad: Robitussin antitussicum, Sinecod, Ditustat neo v sirupových formách. Vo forme kvapiek na suchý kašeľ sa nachádza, napríklad Tussin alebo Pleumolysin.

V momente, ak suchý kašeľ odznie a prejde do vlhkého, produktívneho kašľa, volia sa prípravky, ktoré napomáhajú hlien v prieduškách zriediť a vykašlať ho. Na výber máme množstvo produktov v rôznych liekových formách.

Sirup na priedušky

Vo forme sirupu na podporu vykašliavania môžeme zvoliť, napríklad Mucosolvan, Ambrobene, Robitussin expectorans, Solvolan, Solmucol, ktorý sa tiež nachádza aj vo forme pastiliek a práškov.

Erdomed prášok je liek OTC, čiže si ho môžete zakúpiť bez lekárskeho predpisu. Erdomed sirup a kapsule sú viazané na lekársky predpis.

Bromhexin kvapky alebo tablety sú vhodným produktom pri liečbe vlhkého kašľa.

Soledum, je liek v tabletovej forme, ktorý je založený na prírodnej báze, podobne aj Bronchipret sirup alebo tablety. Ak voľnopredajné lieky nestačia, lekár môže zvážiť liečbu antibiotikami pri bakteriálnych infekciách dýchacích ciest.

Čaj na priedušky a pľúca

Podporiť terapiu bronchitídy dokážete aj prostredníctvom dopĺňania dostatočného množstva tekutín. Pitie čajov zo zmesí bylín, ako Tatranská priedušková zmes alebo príprava teplého nápoja z Pľúcnika, vám dokáže pomôcť v liečbe zápalu priedušiek.

Taktiež medzi doplnkovú liečbu patrí aj inhalácia, ktorá zmierňuje zápal dýchacích ciest a priaznivo ovplyvňuje imunitný systém organizmu. Inhalovať môžete čistý fyziologický roztok, minerálne vody, ako je Vincentka alebo prípravky s obsahom liečivých látok, ktoré zrieďujú hlien.

Krém a masť na priedušky

Lokálne potieranie prsných mastí, ako je Psie sadlo, Jazvečia masť a pod. podporujú čistenie horných dýchacích ciest, uľahčujú dýchanie, zvyšujú prekrvenie pokožky v mieste aplikácie a pomáhajú uvoľňovať kašľom namáhané svalstvo. Masť sa aplikuje v tenkej vrstve na krk, hrudník a chrbát.

masť na priedušky

V prípade, ak chcete vyskúšať domáce metódy na liečbu bronchitídy, môžete skúsiť:

  • Zázvor – pripravte si čaj zo zázvoru a medu, ktorý sa používa pri liečbe zápalu priedušiek. Zázvor môžete jesť aj surový alebo ho pridať do jedla.
  • Cesnak – pokrájané kúsky cesnaku vložte do mlieka, prevarte a vypite noc pred spaním.
  • Kurkuma – mnohé štúdie sa venujú skúmaniu priaznivých účinkov tohto korenia. Zistilo sa, že by mohla byť svojimi antivírusovými, antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami užitočná aj v liečbe bronchitídy. Môžete ju pridať do šalátov alebo aj na prípravu čajov použiť práškovú alebo čerstvú kurkumu.
  • Slaná voda – kloktanie slanej vody môže pomôcť zriediť hlien a znížiť bolesť v krku pri ochorení.
  • Spánok – doprajte si viac odpočinku aby sa vaše telo rýchlejšie zotavilo z choroby.
  • Ananás – obsahuje bromelaín, ktorý má protizápalové vlastnosti a pomáha zriediť hlien a uľahčiť jeho vykašliavanie v dôsledku respiračných ochorení.

Terapie využívané na liečbu chronickej bronchitídy sú:

  • Lieky – bronchodilatanciá, ktoré slúžia na dilatáciu „roztiahnutie“ dýchacích ciest, čím uľahčujú dýchanie.
  • Lieky na zníženie tvorby hlienu
  • Dýchacie cvičenia
  • Dýchanie so zavretými perami

Diagnostika a návšteva lekára

Ťažkosti, ktoré sprevádzajú akútnu bronchitídu nepotrebujú špeciálnu liečbu v prípade, ak toto ochorenie trvá len pár dní a vymizne spontánne. Ak máte pocit, že sa nezotavujete dostatočne rýchlo, trpíte extrémne bolestivým kašľom, silnou bolesťou hlavy, vykašliavete krv alebo často trpíte zápalom priedušiek, navštívte lekára, ktorý:

  • dôkladne spíše vašu anamnézu,
  • popočúva vaše pľúca,
  • použije testy, ako napríklad výter z nosa, krvné testy, rozbor vykašľaného hlienu,
  • pri pretrvávajúcich problémoch pošle na RTG pľúc.

Autor
Mgr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.