(Nezvyčajné) príznaky tehotenstva, ktoré vám napovedia, že čakáte bábätko

Príznaky skorého tehotenstva sa líšia od človeka k človeku a od tehotenstva ku tehotenstvu. Môžete na sebe pozorovať, že sa vo vašom tele dejú zmeny skôr, ako zistíte, že ste tehotná, prípadne si nemusíte všimnúť žiadne príznaky. Aké sú typické a nezvyčajné príznaky tehotenstva?

nezvyčajné príznaky tehotenstva

Príznaky tehotenstva v prvých dňoch nebývajú výrazné. Väčšina žien ešte netuší, že sa s ich telom niečo deje. Existujú však aj výnimky, ženy, ktoré pociťujú zmeny už v prvých dňoch.

Ako sa prejavuje tehotenstvo? Typické príznaky

Medzi typické príznaky začínajúceho tehotenstva patrí:

  • Vynechanie menštruácie: Akonáhle dôjde k počatiu, telo produkuje hormóny, ktoré zastavujú ovuláciu a odlupovanie sliznice maternice. To znamená, že menštruačný cyklus sa zastaví a menštruáciu nedostanete, kým sa dieťa nenarodí. Vynechanie menštruácie však nie je vždy znakom tehotenstva. Menštruácia môže vynechať aj počas stresového obdobia, nadmerného cvičenia, diéty, hormonálnej nerovnováhy a ďalších faktorov, ktoré môžu spôsobiť nepravidelnú menštruáciu.
  • Častejšie nutkanie na močenie: Počas tehotenstva sa krvné zásobenie tela zvyšuje. Obličky filtrujú krv a odstraňujú nadbytočný odpad. Tento odpad opúšťa telo ako moč a spôsobuje časté nutkanie na močenie.
  • Pocit únavy v tehotenstve: Mnoho ľudí sa na začiatku tehotenstva cíti extrémne unavene. Tento príznak tehotenstva sa vyskytuje v dôsledku vysokej hladiny hormónu progesterónu. Podobne ako pri iných skorých príznakoch tehotenstva, únava má tendenciu sa zlepšovať v druhom trimestri (po 13. týždni tehotenstva). U mnohých ľudí sa však vracia v treťom trimestri.
  • Ranná nevoľnosť: Napriek názvu sa tento príznak tehotenstva môže vyskytnúť kedykoľvek počas dňa alebo noci. Veľké nevoľnosti v tehotenstve sa môže vyskytnúť už po dvoch týždňoch. Nie každý zažíva nevoľnosť a existujú rôzne úrovne nevoľnosti. Môžete cítiť nevoľnosť, ale nikdy nevracať. Približne polovica tehotných ľudí zvracia kvôli nevoľnosti.
  • Citlivé prsia: Kedy začínajú bolieť prsníky v tehotenstve? Prsia môžu byť počas tehotenstva citlivé na dotyk. Bolestivosť je podobná tej, ktorú ženy pociťujú prsia pred menštruáciou, len je intenzívnejšia. Dvorce (oblasť okolo bradavky) môžu tiež začať tmavnúť a zväčšovať sa. Táto bolesť je dočasná a zmizne, keď si telo zvykne na zvýšené hormóny.
príznak tehotenstva

Nezvyčajné príznaky tehotenstva

Menej časté príznaky skorého tehotenstva môžu zahŕňať:

Špinenie (tiež nazývané krvácanie z implantácie)

Hoci sa to môže zdať ako zlé znamenie, slabé krvácanie (špinenie) môže byť znakom toho, že sa embryo uhniezdilo vo výstelke maternice. Uhniezdenie prebieha asi 10 dní po počatí. Implantačné krvácanie vyzerá ako malé kvapky krvi alebo hnedastý výtok z vagíny. Môže začať približne v čase vašej pravidelnej menštruácie a môže trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov. Špinenie môže u niektorých žien spôsobiť, že si budú myslieť, že práve mali menštruáciu a nie sú tehotné.

Túžba po jedle, neustály hlad a nechuť k jedlu

Jedlo môže byť počas skorého tehotenstva komplikované. Niektoré ženy začnú túžiť po určitých potravinách alebo pociťujú neustály hlad. Zatiaľ čo niektoré jedlá a príchute sa na začiatku tehotenstva môžu zdať úžasné, iné môžu zrazu chutiť nepríjemne. Averzie k jedlu sa tiež môžu vyskytnúť počas tehotenstva.

Kovová chuť v ústach

Mnoho žien potvrdilo, že v skorých štádiách tehotenstva pociťovali kovovú chuť v ústach. Akoby mali v ústach kopu mincí. Ide o stav, ktorý pociťovali, keď jedli určité potraviny alebo náhodné jedlá počas dňa.

Bolesti hlavy 

Bolesti hlavy a pocity točenia hlavy sú bežným príznakom počas skorého tehotenstva. Je to spôsobené hormonálnymi zmenami v tele a zvyšujúcim sa objemom krvi.

Kŕče

Môžete tiež zažiť mierne kŕče podobné perióde, ktoré prichádzajú a odchádzajú v priebehu niekoľkých dní. Ak tieto kŕče pociťujete hlavne na jednej strane tela alebo sú závažné, je dôležité okamžite kontaktovať svojho lekára. Môže to byť príznak mimomaternicového tehotenstva alebo inej komplikácie.

Hnačka 

Hnačka nie je bežným príznakom tehotenstva a môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako napríklad stravou, infekciou alebo liekmi. Avšak, niektoré tehotné ženy môžu mať tráviace ťažkosti, vrátane hnačky, ako súčasť celkových symptómov tehotenstva.

hnačka v tehotenstve

Svrbenie v pošve

Hormonálne zmeny počas tehotenstva môžu viesť k zvýšeniu produkcie kvasiniek v pošve, čo môže spôsobiť svrbenie a podráždenie. Taktiež, zvýšený krvný tok do oblasti pošvy a vulvy môže tiež spôsobiť svrbenie a nepohodlie.

Pálenie záhy

Pálenie záhy môže byť spôsobené stravou a stravovacími návykmi. Počas tehotenstva sa niektoré potraviny môžu zdať ťažšie stráviteľné a môžu spôsobiť pálenie záhy.

Bolesť krížov

V tehotenstve sa môže bolesť krížov vyskytnúť kvôli hormonálnym zmenám, ktoré môžu spôsobiť uvoľnenie spojivového tkaniva v oblasti bedrových kĺbov a krížov. Toto uvoľnenie môže zvyšovať pohyblivosť kĺbov a môže viesť k bolesti v dolnej časti chrbta a krížov. 

Zvýšená teplota

Hormonálne zmeny v tehotenstve zvyšujú bazálnu teplotu. Telesná teplota nameraná v pošve, čiže bazálna, môže byť ráno zvýšená aj o niekoľko desatín stupňa Celzia. Zvyčajne od hodnoty 36,7 až do 37,3 stupňa Celzia. Mierne zvýšenie telesnej teploty môže byť jedným z nezvyčajných príznakov tehotenstva.

kŕče a bolesti hlavy ako príznak tehotenstva

Zmeny nálad

Ako sa hormóny neustále menia, zmeny nálady sú sprievodným príznakom viacerých tehotenstiev.

Prekrvenie

Niektorí ľudia majú na začiatku tehotenstva upchatý nos v dôsledku zvýšenia hladín hormónov a krvi. Sliznice v nose sa vysušia a je pravdepodobnejšie, že budú krvácať.

Nadúvanie

Návaly hormónov môžu spôsobiť, že žalúdok bude nafúknutý a bude viesť k plynatosti viac ako zvyčajne. Problémy s trávením v tehotenstve sú bežným príznakom.

Akné alebo kožné zmeny

Zvýšené hormóny a objem krvi sú na vine za akékoľvek kožné zmeny, ktoré žena pocíti. Zatiaľ čo niektorí ľudia získajú počas tehotenstva tehotenskú žiaru a jasnejšiu pleť, iní môžu mať viac pupienkov.

Zvláštne skoré príznaky tehotenstva

Niektoré podivné skoré príznaky tehotenstva zahŕňajú:

Krvácanie z nosa

Krvácanie z nosa je v tehotenstve celkom bežné v dôsledku hormonálnych zmien, ktoré sa dejú v tele. Krvácanie z nosa je zriedkavo vážne a zvyčajne sa dá zvládnuť doma.

Závraty

Krvný tlak môže na začiatku tehotenstva klesnúť, pretože krvné cievy sa rozšíria, aby poslali viac krvi do maternice. Znížený krvný tlak môže viesť k závratom, ktoré sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku únavy, nízkej hladiny cukru v krvi a stresu.

Jesť malé, pravidelné jedlá a snažiť sa udržať stres pod kontrolou môže pomôcť.

Akné

Ďalším skorým príznakom tehotenstva, s ktorým sa stretáva mnoho žien, je akné. Niektoré ženy už akné majú, ale všimli si, že sa počas tehotenstva zhoršuje.

akné ako príznak tehotenstva

Silnejší čuch

Ďalším príznakom skorého tehotenstva je zvýšený pocit vône. Tento príznak sa môže prejaviť ako znížená tolerancia určitých pachov, alebo sa žena môže jednoducho stať citlivejšou na pachy. V niektorých prípadoch môže táto citlivosť prispieť k nevoľnosti.

Hustý biely výtok

Väčšina žien pociťuje vaginálny výtok v rôznych bodoch menštruačného cyklu. Výtok, ktorý je číry, biely alebo lepkavý, je počas tehotenstva normálny a môže byť skorým príznakom tehotenstva.

Najlepšie je navštíviť svojho gynekológa, ak výtok: nie je biely ani číry, páchne, vyskytuje sa spolu so svrbením, bolesťou alebo bolestivosťou.

Dýchavičnosť

Zvýšenie hormónu progesterónu, ku ktorému dochádza v prvých týždňoch tehotenstva, môže spôsobiť, že ženy sa rýchlejšie zadýchajú. V dôsledku toho môžu mať pocit, že majú dýchavičnosť.

Upchatý nos

Tehotenská nádcha, s ktorou sa počas tehotenstva stretáva mnoho žien. Zvlhčovač, soľné kvapky alebo soľný výplach môžu pomôcť pri liečbe preťaženia.

Zápcha

Hormonálne zmeny môžu u niektorých žien spôsobiť zápchu ako príznak tehotenstva. Zvýšené hladiny progesterónu uvoľňujú steny čriev, čo môže sťažiť vylučovanie stolice. Tento príznak je častejší neskôr v tehotenstve, ale môže postihnúť niektoré ženy v prvom trimestri.

Existuje určité prekrývanie medzi predmenštruačnými príznakmi, vedľajšími účinkami hormonálnej antikoncepcie a skorými príznakmi tehotenstva. Napríklad, všetky môžu zahŕňať zápchu, bolesti hlavy, pocit únavy a zmeny nálady.

zápcha tehotenstvo

Vedia príznaky napovedať, v ktorom týždni sa žena nachádza?

Každá žena pociťuje iné príznaky tehotenstva a v inom čase. Je dôležité neporovnávať svoje tehotenstvo s niekým iným. Pamätajte, že jediný spôsob, ako si byť istý, že ste tehotná, je urobiť si tehotenský test alebo nechať svojho gynekológa vykonať ultrazvuk.

Ako skoro si môžem urobiť tehotenský test?

Tehotenské testy fungujú tak, že zisťujú určitú hladinu ľudského chorionického gonadotropínu (hCG) v moči. Hneď, ako vám vynechá menštruácia, môžete si urobiť tehotenský test. Najlepšie je však počkať aspoň týždeň po vynechaní menštruácie, aby ste dosiahli čo najpresnejšie výsledky. Zatiaľ čo niektoré testy tvrdia, že vám poskytnú presné výsledky pred vynechaním menštruácie, vykonanie testu príliš skoro môže viesť k falošne negatívnemu výsledku (test hovorí, že nie ste tehotná, ale ste).