Chrípka alebo prechladnutie? Ako spoznať rozdiel?

11.03.2024 | Zdravie

Chrípka a prechladnutie predstavujú infekčné ochorenia dýchacích ciest. Chrípku spôsobujú iba chrípkové vírusy, medzi ktoré patria rinovírusy, sezónne koronavírusy a vírusy parainflueanza. Prechladnutie sa zvyčajne prejavuje silnou nádchou, infekciou nosa a hrdla, ktorú najčastejšie spôsobujú rinovírusy, respiračný syncyciálny vírus (RSV) a koronavírus. Pretože chrípka a prechladnutie má podobné príznaky, môže byť ťažké ich navzájom odlíšiť. Ako teda spoznať rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím? Dozvedieť sa môžete viac o daných ochoreniach v tomto článku.  

chrípka prechladnutie

Chrípka vs. prechladnutie 

Vo všeobecnosti je chrípka horšia ako bežná nádcha a prechladnutie, príznaky sú zvyčajne intenzívnejšie a nástup ochorenia náhlejší. Prechladnutie nespôsobuje vážne zdravotné problémy ako zápal pľúc, bakteriálne infekcie alebo hospitalizácie. Chrípka môže mať súvisiace komplikácie. Medzi tieto komplikácie patrí zápal pľúc, infekcie dutín, zápal srdcového svalu, mozgu alebo svalového tkaniva a zlyhanie viacerých orgánov. Infekcia dýchacích ciest vírusom chrípky môže spustiť zápalovú reakciu v tele, čo môže viesť k sepse a k život ohrozujúcemu stavu.  

Chrípka obvykle trvá 2-5 dní, pričom pacienti zažívajú striedavé obdobia, kedy sa cítia lepšie alebo horšie. Príznaky chrípky sa objavia náhle a sú výrazné. Typické príznaky zahŕňajú vysokú horúčku sprevádzanú zimnicou, pričom pacient nemá nádchu, ale môže mať zriedkavé kýchanie. Bolesť hrdla je výrazná a môže byť spojená s problémami s prehĺtaním. Ďalej pacient môže pociťovať bolesť svalov, hlavy, kĺbov a očí, spolu so suchým kašľom. Celkovo chrípka spôsobuje extrémnu únavu a pocit slabosti.

Na druhej strane prechladnutie zvyčajne ustupuje do 7 dní a každým dňom sa pacient cíti lepšie. Príznaky sa objavujú mierne a postupne sa zhoršujú. Horúčka buď chýba alebo je len mierna. Prechladnutie je charakteristické silným výtokom z nosa, vodnatými hlienmi, ktoré postupne každým dňom hustnú a nakoniec úplne vymiznú. Kýchanie je časté a bolesť hrdla je miernejšia a obvykle vymizne do 2 dní. Pacienti môžu pociťovať zriedkavú bolesť tela a miernejší kašeľ, ktorý zmizne spolu s bolesťou hrdla. Celková únava pri prechladnutí je len miernejšia.

Chrípka dokáže zhoršiť aj iné existujúce chronické ochorenia u pacienta. Napríklad ľudia s astmou môžu mať častejšie astmatické záchvaty, počas chrípky, a ľudia s chronickým kardiovaskulárnym ochorením môžu pociťovať zhoršenie stavu. Niektorí ľudia sú vystavený vyššiemu riziku vzniku závažných komplikácií súvisiacich s chrípkou, ak ochorejú. Patria sem: 

  • Ľudia vo veku nad 65 rokov
  • Ľudia s pridruženým chronickým ochorením ako je astma, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia
  • Tehotné ženy
  • Deti mladšie ako 2 roky
chrípka

Kedy je treba vyhľadať lekársku pomoc? 

Každý môže ochorieť a byť nainfikovaný vírusmi chrípky alebo prechladnutia. Taktiež nie len u rizikových pacientov, ale aj u predtým zdravých ľudí sa môžu vyskytnúť komplikácie počas liečby. Ak sa u vás vyskytnutú niektoré z varovných signálov, navštívte čím skôr vášho lekára. 

Deti môžu prejavovať nasledujúce príznaky: rýchle dýchanie, problémy s dýchaním, modrasté sfarbenie pier alebo tváre, bolesť na hrudi a rozšírenie hrudného koša pri dýchaní. Môžu tiež trpieť silnou bolesťou svalov, ktorá môže byť taká intenzívna, že dieťa odmietne chodiť. Dehydratácia je tiež bežným príznakom, ktorý sa môže prejavovať nemočením, suchými ústami a absenciou slz pri plači. Deti môžu mať vysokú horúčku a kašeľ, ktorý sa môže zhoršovať, a tiež môžu mať záchvaty alebo zhoršenie chronických stavov.

Dospelí môžu zažívať dýchavičnosť a ťažkosti s dýchaním, neustálu bolesť a tlak na hrudníku alebo v bruchu. Môžu byť zmätení a mať problémy s prebudením, zníženie vylučovania moču a silnú bolesť svalov. Dospelí tiež môžu trpieť nestabilitou, môžu mať záchvaty a zhoršenie chronických stavov.

Dôležité je, že tieto príznaky môžu byť vážne a vyžadujú lekársku pozornosť. Ak dôjde k ich výskytu, je dôležité vyhľadať lekára, aby sa zabezpečila správna diagnostika a liečba.

V prípade ak sa vyskytne akákoľvek zvýšená telesná teplota u detí do 12 týždňov, treba navštíviť s dieťaťom lekára. 

Prevencia a spôsob liečby chrípky a prechladnutia 

Dôležité je chrániť sa pred ochorením, a to: 

  • Častým umývaním si rúk mydlom po dobu aspoň 20 sekúnd
  • Nedotýkajte sa neumytými rukami, očí, úst a nosa, kedy hrozí riziko zanesenia infekcie zo špinavých rúk
  • Vyhýbajte sa kontaktu s chorými ľuďmi
  • Ak patríte medzi rizikovú skupinu ľudí alebo ste náchylný na bežné vírusové infekcie zvážte očkovanie na vírusy chrípky 

Takisto je aj dôležité chrániť ostatných, keď sa cítite choro, a to:

  • Ostaňte doma, keď sa u vás objavia príznaky ochorenia 
  • Vyhýbajte sa úzkemu kontaktu s ostatnými ľudmi
  • Prekryte si horné dýchacie cesty pri kašli a kýchaní
  • Čistite a dezinfikujte používané predmety a povrchy 

Liečba chrípky a prechladnutia pozostáva z eliminácii príznakov ochorenia. Na zmiernenie nepríjemných symptómov môžete vyskúšať: 

  1. Pri horúčke a bolesti – môžete užiť lieky s antipyretickým a analgetickým účinkom. V lekárni nájdete rôzne liekové formy pre dospelých a deti už od 3 mesiacoch. 

Vo forme sirupov ako Nurofen, Panadol a Paralen sirup, ktorý sa dávkuje podľa hmotnosti pacienta na zmiernenie horúčky a bolesti. Dôležité je dodržiavať správny interval podania liekov a objem sirupu. Vo všeobecnosti sa udáva 10mg liečiva (ibuprofén, paracetamol) na kilo váhy. Paracetamol sa podáva každých 6 hodín, ibuprofén každých 8 hodín. Taktiež sa paracetamol a ibuprofén nachádza v čapíkoch určených pre pediatrických pacientov. 

Pre dospelých sa antipyretické a analgetické liečivá nachádzajú vo forme tabliet,  želatínových tabliet, šumivých tabliet, rektálnych čípkov, granulátov a horúcich nápojov (Paralen 500, Panadol ultra rapid eff., Ibalgin 400, Nurofen 400, Paralen GRIP, Coldrex, Theraflu). 

  1. Pite dostatok tekutín. Na rehydratáciu organizmu pri horúčke môžete použiť Fluidex, Kulíšek, Enhydrol, rozpustiť vo vode a piť počas dňa. Taktiež je vhodné piť čaje s diaforetickým účinkom (zvýšenie potenia) s obsahom bylín ako je Baza čierna, Konopáč prerastenolitý, Rebríček obyčajný, Mäta pieporná, Lipa malolistá a pod. 
  2. Zvlhčujte vzduch v miestnosti a často vetrajte. 
  3. Robte si výplach nosa na elimináciu vírusov v dýchacích cestách. V lekárni nájdete detské aj dospelé konvičky na výplach nosa. Roztok si môžete pripraviť doma pomocou soli a vody alebo zakúpiť v lekárni zmes na prípravu, vincentku, fyziologický roztok a pod. 
  4. Inhalujte. Inhalácia vám pomôže zmierniť príznaky ochorenia, ktoré postihujú vaše dýchacie cesty. Na inhalovanie môžete použiť Yabro, alebo pri vlhkom kašli Ambrobene roztok na inhaláciu. 
  5. Bolesť hrdla môžete potlačiť liekmi vo forme pastiliek, kloktadla alebo spreja. Pôsobia antisepticky, dezinfekčne a niektoré aj lokálne anesteticky (Strepsils, Strepfen, Septofort, Tantum verde). 
  6. Dopĺňajte vitamíny a minerály. Základným preventívnym vitamínom, aj vitamínom pri ochorení je vitamín C. Zvýšte jeho príjem a takisto siahnite aj po zinku, seléne a vitamíne D, pretože jeho deficit je najmä v zimných mesiacoch, kedy dochádza k zvýšenému počtu vírusových infekcií. 
  7. Podporte imunitu aj prírodnými látkami vo forme kolostra, imunoglukánov a echinacey. Mnohé prírodné zdroje fungujú na princípe podpory imunitného systému organizmu a chránia vás pred infekčnými nákazami. 
  8. Na ochorenie horných dýchacích ciest môžete použiť prírodné lieky vo forme kvapiek, tabliet alebo sirupov (Sinupret, Sinupret akut, Sinupret forte, Kaloba, Sinupo forte a pod.) Taktiež sa poraďte s lekárnikom o vhodnom užívaní nazálnych dekongestív (spreje a kvapky na uvoľnenie nosa pri nádche). 

Najčastejšie chyby pri samodiagnostikovaní chrípky a prechladnutia 

V snahe rýchlo vyzdravieť sa mnoho ľudí dopúšťa chýb pri samodiagnostikovaní ochorenia. Tieto chyby častokrát dokážu priebeh ochorenia zhoršiť. Medzi najčastejšie zaraďujeme: 

  1. Nešetríte sa. Ak máte pocit, že na vás niečo lezie, spomaľte. Vaše telo potrebuje energiu na boj proti vírusu prechladnutia alebo chrípky. Odpočinok by pre vás mal byť prioritou. 
  2. Ignorujete príznaky chrípky. Zvyčajne s prechladnutím neprídete k lekárovi, no v momente, ak sa u vás objavia príznaky chrípky, vysoká teplota, bolesť tela, celková slabosť a dezorientácia skontaktuje sa s lekárom. Ak vám naozaj diagnostikuje chrípku, môže vám lekár predpísať antivirotické lieky, a tým zmierniť priebeh ochorenia a skrátiť dĺžku jeho trvania o 1-2 dni. 
  3. Málo spíte. Nedostatok spánku oslabuje váš imunitný systém, čo sťažuje boj s infekciou. 
  4. Chcete aby vám lekár predpísal antibiotiká. Treba mať na pamäti, že chrípka a prechladnutie je vírusového pôvodu. Antibiotiká zabíjajú len baktérie, preto sú často v liečbe neúčinné. Nesprávne užívanie antibiotík vedie ku globálnemu problému- ANTIBIOTICKÁ REZISTENCIA. 
  5. Nepijete dostatok tekutín. Tekutiny napomáhajú zrieďovať hlieny, napomáhajú k ich vykašliavaniu, znižujú bolesť hlavy. 
  6. Fajčíte. Fajčenie poškodzuje pľúca a dráždi hrdlo, čo môže zhoršiť príznaky chrípky a prechladnutia
  7. Stresujete sa. Stres oslabuje imunitný systém a zvyšuje zápal. Zvyšuje náchylnosť na ochorenia a taktiež predlžuje jeho liečbu. 

Autor
Mgr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.