Extrémna bolesť kĺbov, obmedzenie pohybu a zápaly sú prirodzenými a veľmi nepríjemnými sprievodnými javmi pri choroba dna. Aj keď sa o nej hovorí až tak veľa, dna je systémové chronické zápalové ochorenie, ktoré je výsledkom ukladania kryštálov urátu sodného v tkanivách. Spoznajte túto chorobu a zistite, ako sa prejavuje, lieči, a ktoré potraviny sú pri jej diagnóze pre telo prospešné.
Dna patrí medzi reumatické ochorenia – jej starší názov je podagra. Zvýšená hladina kyseliny močovej v sére nad špecifický prah je podmienkou pre tvorbu kryštálov kyseliny močovej.
Zvýšená hladina kyseliny močovej je výsledným produktom metabolizmu purínov. Napriek tomu, že hyperurikémia je hlavným patogénnym defektom dny, u mnohých ľudí s hyperurikémiou sa dna nevyvinie alebo sa im dokonca nevytvoria kryštály kyseliny.
V skutočnosti len 5 % ľudí s hyperurikémiou nad 9 mg/dl vyvinie dnu. V súlade s tým sa predpokladá, že na výskyte dny sa podieľajú aj iné faktory, ako je genetická predispozícia.
Toto ochorenie postihuje prevažne mužov, pričom sa často vyskytuje familiárne. U žien sa vyskytuje zriedkavejšie, spravidla po menopauze, a priebeh ochorenia je ľahší, s miernejšími bolesťami.
Ako sa prejavuje choroba dna a aké sú jej príznaky?
Kryštály kyseliny močovej sa môžu ukladať vo všetkých tkanivách v tele. Najmä v kĺboch a v ich okolí tvoria tofy (zdureniny – opuchliny), ktoré spôsobujú zápalovú reakciu a veľké bolesti – dna je choroba kĺbov.
Včasným symptómom dny je akútny zápal kĺbov, ktorý sa rýchlo zmierňuje pomocou nesteroidných protizápalových liekov alebo kolchicínu.
Môže mať asymptomatický priebeh, ktorý vedie až k akútnemu dnavému záchvatu, ktorý sa prejavuje intenzívnou bolesťou.
Kĺb je začervenaný, opuchnutý, citlivý na dotyk, s lesklou a napätou kožou a môže sa vyvinúť do chronickej formy.
Renálne (obličkové) kamene a tofy (zdureniny – opuchliny) sú neskoré prejavy. Hlavným cieľom liečby dny je zníženie hladín kyseliny močovej pod prah depozície, buď úpravou stravy alebo použitím liekov na zníženie kyseliny močovej v sére. Výsledkom je rozpustenie kryštálov, ktoré zabránia ďalším záchvatom.
Dá sa jej predísť?
Za zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi je najčastejšie zodpovedná:
- genetická predispozícia,
- užívanie niektorých liekov (napr. na odvodnenie),
- zlé stravovacie návyky, nesprávna životospráva, nadmerná konzumácia alkoholu,
- iné ochorenie (napr. porucha funkcie štítnej žľazy, porucha obličiek, a tým znížené vylučovanie kyseliny močovej).
Liečba choroby dna
Tabuľka prejavov choroby a ich možností liečby | ||
---|---|---|
Vlastnosti | Farmakologická liečba | |
Asymptomatická hyperurikémia (bez-symptómová) | Hladiny urátov: Ženy > 6 mg/dl Muži > 7 mg/dl |
žiadna |
Akútna dna | Typicky prvý metatarzofalangeálny kĺb palca na nohe – neznesiteľná bolesť | Nesteroidné protizápalové lieky, kolchicín, glukokortikoidy |
Interkritická fáza (medzi dnavými záchvatmi, symptómy ochorenia ustúpia) | Asymptomatická hyperurikémia, u 10 % pacientov nemá ďalší atak | žiadna |
Chronická dna | Hyperurikémia, tvorba ložísk urátov, opakujúce sa záchvaty akútnej dny, tvorba tofov v kostiach alebo mäkkých tkanivách, napr. na ušnici | Alopurinol, probenecid |
PrevenciaProfylaxia akútnej hyperurikémie | Hyperurikémia pred chemoterapiou hematologických malignít | Urikázy: liečivá znižujúce hladinu kyseliny močovej – Rasburikáza, Peglotikáza |
Hladinu kyseliny močovej je možné upraviť nefarmakologicky vhodnou diétou alebo farmakologicky inhibíciou syntézy purínov urikostatikami (učinné molekuly, ktoré znižujú tvorbu kyseliny močovej v našom tele) a zvýšením jej vylučovania urikozurikami, prípadne stimuláciou jej konverzie na alantoín urikázami. Urikázy sú novodobé účinné molekuly, ktoré dokážu v našom tele premeniť kyselinu močovú na alantoín, ktorý je oveľa viac rozpustný ako kyselina močová a tak ho naše telo ľahšie vylúči.
Liečivá, používané pri akútnom záchvate dny:
- Nesteroidné protizápalové lieky (indometacín, diklofenak, eterokoxib)
- Kolchicín
- Glukokortikoidy
*Tieto liečivá sa podávajú pacientom na zvládnutie akútnej bolesti spojenej s dnavým záchvatom pri vzniku a exacerbácii ochorenia.
Liečivá používané na normalizáciu hyperurikémie:
- Urikostatiká (alopurinol, febuxostat,rasburikáza)
*Lieky znižujúce hladinu kyseliny močovej sa nanovo nezavádzajú počas akútneho záchvatu, ale až po jeho odznení.
Dna: Lieky na zmiernenie bolestí
Voľnopredajné lieky na zmiernenie bolesti a zápalu je čaj Agrokarpaty DNA, Enzycol,Wobecare enzym kapsuly 90 ks, Edenpahrma čerešňa DNA forte kapusly 90 ks, Ibuprofen či Diclofenak.
Ktoré potraviny a jedlá sú vhodné pri chorobe dna?
Ochoreniu dna predchádza hyperurikémia a je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ktoré súvisia s nezdravou stravou.
V rámci nefarmakologickej liečby sú dôležité tieto body:
- znížiť príjem purínov v strave,
- dostatočný príjem tekutín (čistá voda, niektoré alkalické minerálne vody, bylinkové čaje, kofeín občas),
- znížiť telesnú hmotnosť (postupne, nie nárazovo),
- vylúčiť alkohol (alkohol znižuje vylučovanie kyseliny močovej von z tela, z nežiaducich druhov alkoholu pri dne je pivo, hlavne čierne),
- pravidelná fyzická aktivita.
V období zhoršenia príznakov sa vyhnite:
- vyprážaniu a grilovaniu mäsa,
- dresingom, zrejúcim syrom, údeninám, káve, čaju, pivu a alkoholu,
- koreninám a pikantným jedlám.
Uprednostnite zeleninu, cereálne výrobky a mliečne potraviny.
Choroba dna a cesnak
Môžem konzumovať cesnak ak ma trápi dna? Žiaľ musím uviesť, že názory, či je cesnak pri ochorení dna vhodný alebo nie sa rôznia. Niektorí autori uvádzajú že obsahuje nežiadúce puríny, z ktorých vznika kyselina močová. Iné zdroje uvádzajú, že ich množstvo je veľmi nízke. Najlepšiu prevenciu rozvoja dny predstavuje obmedzenie denného príjmu purínov pod 400 mg. Ak sa Vám podarí celkový príjem purínov držať pod danú hladinu, môžete spokojne cesnak zaradiť do jedálnička. V prepočte to znamená, že cesnak obsahuje 10 mg purínov na 100 g cesnaku, preto platí ak si ustrážite celkový príjem purínov za 24hodín, jeden strúčik cesnaku si môžete spokojne dopriať. Pri dnovom záchvate musíme množstvo prijímaných purínov úplne vylúčiť.
TIP: Majte napamäti, že nielen kvantita prijímaných purínov v strave môže mať vplyv na priebeh ochorenia ale aj typ purínu, ktorý strava obsahuje. Za obzvlášť nežiaduci sa považuje purín: Hypoxantín.
Väčšie množstvo purínov nájdeme v mäse, rybách, morských plodoch a sušených riasach a tiež v údeninách, ktoré majú vysoký podiel nebezpečnej bázy hypoxantín. Z mäsa je najvhodnejšie bravčové. Zelenina je väčšinou bezpečná až na petržlen, ktorý obsahuje vysoké množstvo purínov.
Dá sa vyliečiť dna?
Dá sa pomocou farmakologickej aj nefarmakologickej liečby predísť dnavým záchvatom a mať hladinu kyseliny močovej pod kontrolou, ale úplne vyliečiť chorobu dna nie je možné.
Zapamätajte si, že:
- Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej či vyššom riziku z dôvodu rodinnej anamnézy sa vyhýbajte potravinám, ktoré obsahujú viac než 200 mg purínov na 100 gramov.
- Sledujte rovnako množstvo problematického hypoxantínu, ktorý sa vyskytuje i u inak diétneho kuracieho mäsa a rýb.
- Rýb sa nemusíte zriekať úplne. Vhodné sú napríklad ryby s vyšším obsahom bázy guanín, tá naopak riziko rozvoja dny znižuje. Ale ani v tomto prípade to s konzumáciou radšej nepreháňajte.
- Mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a podstatná väčšina druhov zeleniny naopak patrí k nízko-purinovým potravinám, ktoré sú v boji proti dne užitočné.
Tabuľka vhodných a nevhodných potravín | |||
---|---|---|---|
Nevhodné potraviny | Potraviny v obmedzenom množstve | Vhodné potraviny | |
nápoje | silná čierna káva, čierny čaj, alkohol a destiláty, ťažšie vína a pivo |
alkalické minerálky, slabá káva a čierny čaj, ľahké prírodné vína |
dostatočné množstvo čistej vody, ovocný a bylinkový čaj, voda s citrónovou šťavou, prírodné nesladené limonády |
tuky a vajcia | živočíšne tuky | maslo, arašidové maslo | rastlinné tuky a oleje, vajcia |
ryby | morské ryby a živočíchy, sardelová pasta, očká, olejovky, šproty, rybie konzervy, nakladané ryby, mušle | slakovodné ryby, tuniak | losos, treska |
mäso | mäso z mladých zvierat, mäsové vývary, vnútornosti, paštéty, jaternice, údeniny, zverina | chudé hovädzie mäso, chudšie bravčové mäso, hydina | varená šunka, chudé teľacie mäso |
mliečne výrobky | plesňové a tučné syry, údené syry | tvrdý odtučnený syr | mlieko a kyslomliečne výrobky, nízkotučné syry, kyslá smotana, jogurty, tvaroh, zákvas |
zelenina | petržlen, brokolica | karfiol, huby, avokádo, špenát, baklažán, chren | listová zelenina, zemiaky, mrkva, paradajky, paprika, kaleráb, cuketa, uhorka, cibuľa, zeler, čerená repa, olivy, cesnak |
ovocie | mango, figy | maliny, egreše, ríbezle, rebarbora, ananás, brusnice, slivky | jablká, hrušky, grepy, kivi, čerešne, banány, mandarínky, pomaranče, broskyne, nektarínky, višne, jahody, čučoriedky |
obilniny a strukoviny | hrach, sója, tofu, mak, slnečnicové semená, pšeničné klíčky | fazuľa, hnedá ryža, pohánka, kukurica, cícer, hrach | cestoviny, múčne jedlá, cereálie, šošovica, ryža (biela aj naturálna) |
pečivo | výrobky z droždia | tvarohové a zemiakové knedle | biela múka a výrobky z nej (bez droždia) |
pochutiny a orechy | kakao, čokoláda, marcipán | torty a zmrzliny s vyšším obsahom tuku, arašidy | mliečne kokteily, ovocné zmrzliny, želatinové torty, neochutené čerstvé mandle (nie slané), med, piškóty, vlašské a lieskové orechy |
koreniny | sojová omáčka, mäsové kocky, ostré koreniny, horčica, worcester | petržlenová vňať | kôpor, pažítka, rasca, majoránka |
Potraviny s viac ako 150 mg purínov / 100 g jedla | Potraviny s 50 – 150 mg purínov / 100 g jedla | Potraviny s 0 – 50 mg purínov / 100 g jedla |