Ako sa prejavuje cukrovka: Spoznajte nebezpečné ochorenie včas!

Pociťujete v poslednom období smäd, beháte často na záchod, prípadne ste začali podozrivo rýchlo chudnúť? Ak to pripisujete dočasnému stresu, baktériám v tele či iným neprirodzeným výkyvom, spozornite. Aj zdanlivo neškodné príznaky môžu znamenať niečo horšie – začínajúcu cukrovku. Čítajte ďalej, povieme vám, aké sú prejavy cukrovky, typy a riziká, ktorým sa vystavujete, ak ju nebudete liečiť.

prejavy cukrovky

Diabetes (cukrovka) nie je len jedným ochorením, predstavuje skupinu metabolických ochorení, ktoré majú spoločný jeden menovateľ – zvýšenú hladinu cukru krvi. Je dobré poznať prejavy cukrovky, pretože skoro diagnostikované ochorenie má lepšiu prognózu a nižší výskyt komplikácií. Dlhodobo neliečená cukrovka môže viesť až k život ohrozujúcim stavom, napríklad ketoacidóze alebo diabetickej kóme.

Čo je to cukrovka a ako vzniká?

Pri zdravom organizme sa o hladiny cukru v krvi stará inzulín. Tento hormón je produkovaný Langerhansovými ostrovčekmi, ktoré sa nachádzajú v pankrease. Jeho úlohou je prenos glukózy, ktorú skonzumujeme, do vnútra bunky. Takto transportovanú glukózu vie náš organizmus následne premeniť na energiu, ktoré potrebuje telo na všetky bežné aktivity.

Pri cukrovke sa inzulín buď nedostatočne uvoľňuje, alebo naň dané receptory nedokážu reagovať. Táto porucha vedie k hromadeniu glukózy v krvi (hyperglykémii), vnútro buniek je zároveň nedostatočne zásobené.

Typy cukrovky

Diabetes má tri základné formy, každá z nich je založená na inom princípe a postihuje iné skupiny populácie.

Cukrovka 1. typu (Diabetes mellitus 1. typu)

Ochorenie sa typicky manifestuje už v detstve alebo mladej dospelosti, v minulosti bolo preto ochorenie často nazývané aj juvenilný diabetes. Pri cukrovke 1. typu imunitný systém ničí bunky pankreasu (beta bunky), ktoré sú zodpovedné za tvorbu inzulínu.

cukrovka 1. typu

Cukrovka 2. typu (Diabetes mellitus 2. typu)

Čoraz častejšie diagnostikovaná forma cukrovky, na jej rozvoj má výrazný vplyv nielen životospráva, ale aj genetika. K jeho prejaveniu dochádza často až vo vyššom veku, vplyvom zlej životosprávy sa jej však v súčasnosti nevyhnú ani mladí dospelí. Ochorenie je charakterizované inzulínovou rezistenciou a zároveň poruchou tvorby inzulínu v pankrease.

Tehotenská cukrovka: Príznaky

Gestačný diabetes mellitus je forma cukrovky, ktorá je diagnostikovaná prvýkrát počas tehotenstva. Pre túto formu je typické, že po pôrode, prípadne po skončení šestonedelia, zvyčajne spontánne vymizne. Príčina je vrodená, na rozvoj stavu majú vplyv aj hormóny.

Prejavy tehotenskej cukrovky si zvyčajne žena nevšimne, k diagnostikovaniu dochádza až po absolvovaní orálno-glukózového tolerančného testu (OGGT). Riziko rozvoja diabetu 2. typu je u žien ktoré trpeli na tehotenskú cukrovku do budúcnosti vyššie.

Ako sa prejavuje cukrovka?

Príznaky a prejavy oboch foriem cukrovky sú podobné, rozdielna však býva ich intenzita a rýchlosť nástupu.

Pri cukrovke 1. typu je nástup ochorenia náhly a príznaky sú od začiatku veľmi intenzívne, pri cukrovke 2. typu príznaky nastupujú postupne, v prvých fázach ochorenia je cukrovka 2. typu často bezpríznaková.

prejavy cukrovky

Ako zistím, že mám cukrovku?

  • Časté močenie, dehydratácia – organizmus kompenzuje vysoké hladiny cukru v krvi častým močením, čo z dlhodobého hľadiska vedie k dehydratácii.  Frekventované močenie je často jedným z prvých príznakov, ktorý sa objavuje pri cukrovke 1. aj 2. typu. Pre cukrovku je typické časté močenie najmä v noci.
  • Zvýšený pocit smädu – nadmerné vylučovanie tekutín vedie k zvýšenému pocitu smädu a vyššiemu príjmu tekutín.
  • Chudnutie – vylučovaním moču s vysokým obsahom glukózy dochádza k stratám kalórií, vplyv na chudnutie má aj nadmerné odvodňovanie.
  • Ďalšie nešpecifické príznaky cukrovky zahŕňajú: rozmazané videnie, sucho v ústach, svrbenie tela, časté a opakované infekcie.

Test na cukrovku

Ochorenie je diagnostikované na základne viacerých diagnostických testoch. Základným a najjednoduchším je vyšetrenie hladiny cukru v krvi.

Cukrovka: Hodnoty

Normálna glykémia je je menej ako 6,1 mmol/l na lačno, hodnoty, ktoré môžu naznačovať prípadnú cukrovku, sú vyššie ako 7 mmol/l na lačno.

Glykémia medzi 5,6 – 6,9 mmol/l hovorí o stave s názvom prediabetes, keď ešte ochorenie nie je rozvinuté úplne, avšak je veľký predpoklad, že bude postupovať do diabetu.

príznaky cukrovky

Ako doma zistiť cukrovku?

To, či máte cukrovku, môžete zistiť aj doma pomocou skríningového testu. Test dokáže včasne detekovať abnormálnu hladinu glukózy cukru v krvi. Výsledky ukazuje už do 60 sekúnd a jeho použitie je jednoduché – stačí na to kvapka krvi, napríklad z prsta.

Strava pri cukrovke

Spôsob stravovania pri cukrovke výrazne ovplyvňuje priebeh a príznaky ochorenia. Okrem toho má strava vplyv aj na to, ako sa pacienti s diabetom cítia nielen po fyzickej, ale aj po psychickej stránke, koľko majú energie, a ako zvládajú bežné denné povinnosti.

Stravovanie pri cukrovke by sa mala odvíjať od viacerých faktorov:

  • vek a pohlavie,
  • množstvo fyzickej aktivity,
  • či je nevyhnutná redukcia hmotnosti a mnohé ďalšie.

Princípom by malo byť udržiavanie balansu medzi jednotlivými zložkami stravy, dostatočný, ale nie nadmerný, príjem komplexných sacharidov, tukov, proteínov a vlákniny. 

Diabetici by sa mali zamerať na potraviny s nízkym glykemickým indexom, napríklad celozrnné potraviny, hnedá ryža, basmati ryža.

Naopak, nevhodné sú potraviny s vysokým glykemickým indexom – sladkosti, koláče, biele pečivo, biela ryža, ovocie s vysokým obsahom cukrov.

Voľnopredajné prípravky a vitamíny na cukrovku

Súčasťou liečby diabetu (okrem liekov na recept v rôznej forme) je strava, pitie čajov na cukrovku a užívanie výživových doplnkov, ktoré rôznymi mechanizmami pomáhajú znížiť glykémiu.

Diabetici by mali pravidelne dopĺňať najmä vitamíny zo skupiny B, tiež chróm, zinok, vitamín C a vitamín E. Tieto vitamíny sú dostupné jednotlivo alebo v adekvátnych dávkach vo vitamínoch pre diabetikov.

liečba cukrovky

Riziká a komplikácie cukrovky

Zle kompenzovaná cukrovka, ktorá je následkom nedodržania liečby a zlého stravovania, prípadne neliečená cukrovka so sebou nesie množstvo rizík a prechodných či nezvratných poškodení organizmu. Takými sú napríklad:

Diabetické angiopatie a neuropatie

Vysoké hladiny cukru v krvi z dlhodobého hľadiska postihujú a menia malé cievy (mikroangiopatie), veľké cievy (markoangiopatie) a tiež nervy (neuropatie). Pri poškodení veľkých ciev dochádza k ateroskleróze, ktorá je do istej miery prítomná aj u zdravých ľudí, pri diabetikoch je však zintenzívnená. Cievy sú zúžené, čo následne vedie k zvyšovanie tlaku krvi a k vyššiemu riziko kardiovaskulárnych príhod, ako napríklad infarkt myokardu.

Cukrovka a bolesti nôh

K poškodeniu ciev a nervov dochádza pri diabetikoch najmä v oblasti chodidiel. Diabetici si preto musia dôsledne kontrolovať stav chodidiel, navštevovať pedikúru, nosiť komfortnú obuv. Prípadné poranenia v oblasti chodidiel sa musia u diabetikov ošetrovať čo najskôr, pretože rany sa horšie hoja.

Diabetické nefropatie

Poškodenie obličiek, ktoré súvisia s cukrovkou, sa týkajú až jednej tretiny diabetikov. Dlhodobo vysoké hladiny cukru v krvi poškodzujú aj glomeruly – klbká malých ciev, ktoré sa nachádzajú v obličkách. Tým dochádza k zhoršeniu funkcie obličiek, krv nie je filtrovaná dostatočne, dochádza k presakovaniu menších a potom aj väčších bielkovín do krvi. Stav sa zvykne zhoršovať, pacienti s diabetickými nefropatiami môžu skončiť dialyzovaní, prípadne potrebujú transplantáciu obličky.

neliečená cukrovka

Diabetická ketoacidóza

Stav typický najmä pre diabetes 1. typu, vyskytuje sa však aj u novo diagnostikovaných pacientov. Je spôsobený nedostatkom inzulínu v organizme. Medzi prejavy diabetickej ketoacidózy patrí dehydratácia, metabolická acidóza (znížené hladiny hydrogénuhličitanov) a hyperglykémia. Pri podozrení na ketoacidózu je nevyhnutné vyhľadať lekára, ktorý zvolí adekvátnu liečbu. Najčastejšie je to zavodnenie infúziami – podávanie vhodného inzulínu.

Liečba cukrovky a liek na cukrovku?

Cukrovka je závažné, chronické ochorenie, ktoré v súčasnosti nevieme liečiť. Rizikom diabetu je jeho latentná forma. Množstvo ľudí v prvej fáze ochorenia netuší, že sa u nich rozvinula cukrovka. Medzi najtypickejšie prejavy diabetu patrí časté močenie, smäd, zle hojace sa rany, poruchy videnia, znížená imunita a náchylnosť na rôzne infekcie.

Na liečbu sa používajú antidiabetiká (perorálne, injekčné) a inzulíny v rôznej forme. V liečbe diabetu má nezastupiteľnú úlohu aj strava a životospráva.