Výživové doplnky pre ženy, vďaka ktorým budete stále fit

Ženský organizmus počas celého života prechádza mnohými zmenami. Na jeho potreby intenzívne vplývajú nielen hormóny, ale aj prirodzené starnutie. Starostlivosť o svoje zdravie by ženy nemali zanedbávať, ideálne je ochoreniam predchádzať správnou starostlivosťou. Tá zahŕňa nutrične bohaté potraviny, fyzickú aktivitu, dobrý spánkový režim a v neposlednom rade aj užívanie voľnopredajných výživových doplnkov. Príjem niektorých zložiek zo stravy nie je však pre ženský organizmus vždy dostatočný. Čítajte ďalej a zistite, ktoré výživové doplnky pre ženy by ste mali do svojho jedálnička zahrnúť.

výživové doplnky pre ženy

Multivitamínové výživové doplnky pre ženy 

Výživové doplnky s obsahom multivitamínov sú vhodné pre ženy všetkých vekových kategórií, avšak pre každé obdobie sú charakteristické iné nevyhnutné zložky. V období pred plánovaným tehotenstvom a počas tehotenstva sú vhodné doplnky s obsahom kyseliny folovej (listovej).

Mladým ženám, ženám so silnejšou menštruáciou a počas tehotenstva odporúčame najmä výživové doplnky so železom. Pre ženy v období menopauzy je nevyhnutný najmä vápnik (kalcium) a vitamín D, ktoré prispievajú k pevnosti kostí a predchádzajú zlomeninám a osteoporóze. 

Výživové doplnky na pleť a vlasy

Zdravo vyzerajúca, žirivá pleť a tiež husté, silné vlasy sú snom každej ženy. Na kvalitu pleti a vlasov má veľký vplyv genetika. Ovplyvniť ju však vieme aj starostlivosťou, či už zvnútra alebo zvonka. 

Kvalitné výživové doplnky na pleť a vlasy by mali obsahovať zložky ako:

  • Biotín – jedna z najčastejších obsahových látok vo výživových doplnkoch na vlasy, pokožku a nechty. Jednou z úloh biotínu je podpora mukotických membrán buniek pokožky, biotín je tiež súčasťou hospodárenia s tukom, ktorý má svoju funkciu pri podpore zdravia pokožky. 
  • Vitamíny A, D, E – v tuku rozpustné vitamíny, pri ktorých dbáme na dodržiavanie doporučených dávok, pretože v nadbytku dochádza k ukladaniu do organizmu. Všetky tieto vitamíny sú súčasťou kože a vlasov. 
  • Kyselina hyalurónová – je telu vlastná látka, jej koncentrácia v organizme sa však časom znižuje. Kyselinu hyalurónovú môžete užívať vnútorne vo výživových doplnkoch na pleť, ale aj lokálne v krémoch, sérach a maskách. 
  • Kolagén – najpočetnejšie sa vyskytujúci kolagén v ľudskom tele, podobne ako pri kyseline hyalurónovej aj produkcia kolagénu v tele sa časom znižuje. Pre pleť je najprospešnejší kolagén I. typu.

Výživové doplnky na imunitu 

Podpora imunity je dlhodobý proces. Pevná imunita je postvená na viacerých pilieroch – stravovanie, otužovanie, dostatok spánku, fyzická aktivita. V štúdiách sa preukázal aj vplyv niektorých vitamínov na podporu imunity, a to najmä vitamín C, vitamín D, zinok. 

Na podporu imunity u žien môžete vyskúšať aj prípravky s betaglukánmi. Sú to prírodné polysacharidy, nachádzajú sa v bunkovej stene obilnín, baktérií a húb. Vo farmaceutickom priemysle sa používajú najmä betaglukány spracované z hlivy ustricovej.

výživové doplnky na imunitu

Výživové doplnky na dobré trávenie 

Rozdielnosti v ženskom organizme sa prejavujú aj pri procesoch ako trávenie. V porovnaní s mužmi je ženské trávenie pomalšie. To zvyšuje riziko výskytu tráviacich problémov ako nafukovanie, zápcha, bolesť brucha a kŕče. 

Na dlhodobú úpravu trávenia (a tiež zlepšenie imunity) dobre fungujú probiotiká. Vyberajte podľa typu kmeňov ale aj množstva baktérií. K zlepšeniu trávenia po užívaní probiotík dochádza postupne, potrebná je zmena mikrobioty smerom k väčšiemu zastúpeniu dobrých črevných baktérií. 

Na akútne tráviace problémy môžeme zvoliť liečivá uvoľňujúce kŕče (NO-SPA, Buscopan), alebo tráviace enzýmy (Pancreolan). Dlhodobé ťažkosti s trávením by mali byť konzultované s lekárom, aby sa vylúčilo prípadné ochorenie tráviaceho traktu. 

Výživové doplnky pre športovkyne

Zlepšiť výkonnosť pri športe, či už ide o vrcholové alebo rekreačné športovanie dokážeme aj pomocou výživových doplnkov. Na trhu je však množstvo produktov, preto je dobré vyberať tie s overeným obsahom. 

Zložky, na ktoré by sme sa mali pri výživových doplnkov pre aktívne ženy sústrediť, sú napríklad: 

  • Kreatín – radíme ho medzi látky, ktoré sa v organizme nachádzajú prirodzene, patrí medzi aminokyseliny. Ak je užívaný vo forme výživového doplnku je to telu vlastná látka. Zlepšuje výkonnosť pri silovom tréningu, napomáha regenerácii svalov po tréningu. 
  • BCAA – pod týmto označením nájdeme tri esenciálne aminokyseliny: leucín, izoleucín a valín. Sú súčasťou svalových vlákien. Pri užívaní BCAA sa odporúča pri naberaní svalovej hmoty.
  • Koenzým Q10 – má silné antioxidačné vlastnosti, okrem toho pomáha pri regulácii energie vnútri bunky. Koenzým Q10 spomaľuje starnutie a prospieva zdraviu srdcu a ciev. 

Výživové doplnky na kĺby 

Ženský pohybový aparát je v porovnaní s mužškým odlišný vo viacerých aspektoch. Ženy majú zvyčajne menšie a tenšie kosti a kĺby. Na zdravie pohybového aparátu má vplyv aj hladina hormónov. V období menopauzy výrazne klesá hladina estrogénov, ktoré prispievajú k pevnosti a novotvorbe kosti. Po menopauze majú ženy vyššie riziko osteopénie, osteoporózy a zlomenín kostí. Preto je nevyhnutné doplniť vitamín D a vápnik, v niektorých prípadoch aj vitamín K. Okrem týchto vitamínov pohybovému aparátu prospievajú zložky ako chondroitín sulfát, glukozamín sulfát, kolagén I, II a IX typu, tiež vitamín C, kyselina hyalurónová.

doplnky pre ženu na klby

Výživové doplnky na chudnutie 

Redukcia hmotnosti výlučne výživovými doplnkami nie je veľmi efektívna. Výživové doplnky na chudnutie sú najefektívnejšie vtedy, ak sú kombinované s úpravou stravy a s dostatočnou primeranou fyzickou aktivitou. 

Zložky, na ktoré sa treba pri výživových doplnkoch na chudnutie zamerať sú napríklad: 

  • Kofeín – po jeho konzumácii dochádza k uvoľneniu hormónov adrenalín a dopamín, ktoré znižujú chuť do jedla. Samotný kofeín tiež urýchľuje lopolýzu (rozklad tukov). 
  • Tyrptofán – aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu (hormón zodpovedný za dobrú náladu). Tryptofán pomáha zmierňovať chute na sladké a nezdravé potraviny. 
  • Chróm – stopový prvok, ktorý sa používa pri diétach, dokáže znižovať hladiny cukru v krvi. Po konzultácii s lekárom vhodný aj ako doplnková liečba pri cukrovke a iných metabolických ochoreniach. 
  • Extrakt zo zeleného čaju – vedecké štúdie potvrdili vplyv zeleného čaju na urýchlenie spaľovania kalórií, a to aj v prípade, že nie je vykonávaná fyzická aktivita. Podobne ako pri kofeíne, aj pri konzumácii extraktu zo zeleného čaju dochádza k zlepšovaniu metabolizácie tukov. 

Ako prispieva strava k celkovému zdraviu ženy? 

Určiť univerzálny spôsob stravovania pre ženy je nemožné. Každý ženský organizmus má svoje potreby a preferencie, ktoré sa môžu počas života dynamicky meniť. V súčasnosti existuje množstvo stravovacích prístupov, ktoré ak sú praktizované správne, môžu byť pre ženu prínosom k celkovému zdraviu. Či už si vyberiete keto, low carb, vegetariánske, vegánske alebo akékoľvek iné stravovanie, počúvajte svoje telo, nezabúdajte na dostatočný príjem kalórii, bielkovín, čerstvej zeleniny a ovocia a v neposlednom rade aj bielkovín.