Všetko o antibiotikách: Môžu vám uškodiť?

Antibiotiká sa líšia od ostatných liekov v niekoľkých aspektoch. Väčšina liekov, ktoré užívame, pôsobia na cieľové bunky alebo tkanivá, ktoré sú uložené v tele na rovnakom mieste. Antibiotiká v ideálnom prípade pôsobia na patogénne baktérie, ktoré sú prítomné v ľudskom organizme, a funkciu ľudských buniek a tkanív neovplyvňujú. Viete, ako ATB fungujú a aký majú vplyv na vaše zdravie?

Baktérie, ktoré majú antibiotiká zničiť, môžu byť rôzne citlivé a miesto ich množenia sa môže nachádzať kdekoľvek v tele. Antibiotiká majú cieľové bunky usmrtiť, no cieľové bunky sa tomuto osudu bránia a zapájajú rôzne obranné mechanizmy, ktoré im pomáhajú prežiť. Pritom môžu meniť svoje pôvodné vlastnosti. Predovšetkým sa však stávajú stále viac rezistentnými k použitému antibiotiku.

Antibiotiká a ich úlohy

  • pôsobia na baktérie prítomné v tkanivách, 
  • zabíjajú cieľové bunky (patogénne baktérie),
  • účinok antibiotík sa môže behom liečby zmeniť v dôsledku adaptácie baktérií – čím dlhšie antibiotická liečba trvá, tým väčšia je pravdepodobnosť jej zlyhania. 

Nezabudnite:

  • Podávanie antibiotík by malo byť len v indikovanom prípade – ak to určí váš lekár.
  • Poznanie citlivosti mikroorganizmu – ak sa nasadí antibiotikum, na ktoré je daná baktéria “rezistentná – odolná, antibiotikum nebude voči nej účinkovať.
  • Terapiu je potrebné začať včas.
  • Udržiavanie účinných hladín – užívajte antibiotiká tak, ako vám nariadil váš lekár.

Vplyv potravín a iných látok na antibiotiká

Niektorí pacienti s bakteriálnou infekciou bývajú často anemickí, čo vedie lekára k predpisu prípravku s obsahom iónov železa, avšak pri priebehu bakteriálnej infekcie je tento postup kontraproduktívny.

Ióny železa sú pre baktérie rastovým faktorom, čím pôsobia protichodným účinkom k antibiotikám, preto sa odporúča liečbu anémie krátko pozastaviť, kým sa neprelieči bakteriálna infekcia.

Kovy (horčík, zinok, železo) taktiež znižujú účinok antibiotík (doxycyklín).

Penicilín znižuje účinnosť liekov podávaných na riedenie krvi a môže prechodne znížiť účinnosť hormonálnej antikoncepcie.

Lieky proti hnačke tzv. adsorbenciá (Smecta, čierne uhlie…) môžu na seba naviazať rôzne antibiotiká a obmedziť ich vstrebávanie.

Pri užívaní antibiotika s účinnou látkou kotrimoxazol (Biseptol) je vhodné vylúčiť vyššie dávky vitamínu C, ako aj kyslé potraviny, citrusové plody a šťavy z nich.

Mlieko a mliečne výrobky

Pri súčasnom užívaní mlieka a mliečnych výrobkov s niektorými antibiotikami dochádza k zníženiu vstrebávania – aj k poklesu liečby. Nemusíte tieto potraviny úplne vylúčiť ale konzumovať ich s odstupom najmenej 2-3 hodiny.

Patria sem ATB zo skupiny tetracyklínov (Deoxymykoin, Doxyhexal) a fluorochinolónov (Ciplox, Ciprofloxacín, Ciphin, Medociprin, Gyrablock, Nolicin, Ofloxin).

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Potraviny, ktoré obsahujú vlákninu – ako sú celé zrná, fazuľa, ovocie či zelenina, môžu pomôcť rastu zdravých baktérií v črevách. Mali by sa konzumovať po užívaní antibiotík, ale nie počas, pretože vláknina znižuje vstrebávanie antibiotík.

ATB vs jedlo

Antibiotikum Vplyv na jedlo
V-penicilín podávať nalačno
amoxicilín nezávisle od jedla
cefuroxim (Axetine, Zinnat, Xorimax) podávať s jedlom
ciprofloxacín (Medociprin, Ciplox, Ciprolon) nezávisle od jedla
rifampicín len nalačno
klaritromycín (Klerimed, Klabax, Fromilid) nezávisle od jedla
azitromycín (Azitrox, Sumamed) podávať nalačno
doxycyklín (Doxyhexal) nezávisle od jedla
fosfomycín (Monural) podávať nalačno

Vedľajšie účinky antibiotík

Vedľajší účinok Antibiotikum
alergia na antibiotiká všetky ATB, najmä penicilíny a cefalosporíny
gastrointestinálne problémy – vracanie, hnačka pri antibiotikách všetky ATB, častejšie makrolidy, klindamycín
hepatotoxicita (poškodenie pečene) tetracyklíny, cefalosporíny
dysmikróbia (narušenie ekosystému v pošve) širokospektrálne ATB(klindamycín, PNC, cefalosporíny, makrolidy)

Dysmikróbia – ide o potlačenie fyziologickej bakteriálnej flóry počas antibiotickej terapie. Vyskytuje sa najmä pri užívaní širokospektrálnych antibiotík. Takisto potlačenie mikrobiómu môže súvisieť s poklesom produkcie vitamínov skupiny B a K. 

Ako spoznať alergiu na antibiotiká?

Zdá sa prirodzené myslieť si, že lieky by sa mali správať rovnakým spôsobom pre každého, kto ich užíva. Koniec koncov, lieky na predpis a voľnopredajné lieky prechádzajú prísnym testovaním predtým, ako sú uvoľnené na verejné použitie. Ale to nie je realita. Mnoho ľudí má trochu odlišnú reakciu na predpísané lieky, vrátane antibiotík. Keď užívate určité antibiotikum, môže sa u vás objaviť kožná vyrážka alebo iný príznak, zatiaľ čo váš súrodenec, rodič alebo dieťa nemusia mať žiadne vedľajšie účinky rovnakého lieku.

Alergická reakcia na antibiotiká nastáva, keď váš imunitný systém vytvára protilátky v reakcii na užívanie liekov. K produkcii protilátok zvyčajne dochádza, pretože vaše telo reaguje na niečo, čo vníma ako votrelca, ako je choroba, ale keď reaguje na lieky, je to alergická reakcia.

Príznaky alergickej reakcie sa môžu pohybovať od miernych až po život ohrozujúce. Ak užívate antibiotikum (alebo akýkoľvek iný nový liek), dávajte pozor na tieto príznaky:

  • pľuzgiere alebo olupovanie kože
  • rozmazané videnie
  • červená, opuchnutá koža
  • opuch tváre, pier alebo jazyka 
  • problémy s dýchaním

Ako a kedy užívať antibiotiká s probiotikami?

Užívanie antibiotík na infekciu môže zabiť prospešné baktérie, ktoré žijú vo vašom čreve.

Probiotiká sa môžu užívať perorálne, aby sa obnovila akákoľvek nerovnováha v normálnej črevnej alebo urogenitálnej flóre. Toto je dôvod užívania probiotík s antibiotikami. Ťažká hnačka vyvolaná antibiotikami môže tiež viesť k infekcii Clostridium difficile , tiež známej ako C. difficile, čo je baktéria, ktorá môže spôsobiť nebezpečný zápal hrubého čreva (kolitídu).

Odborníci predpokladajú, že ak trpíte žalúdočnými kŕčmi, plynatosťou alebo hnačkou, keď užívate antibiotiká, pridanie probiotík môže pomôcť zmierniť alebo dokonca zabrániť týmto príznakom. Pridanie probiotika tiež znovu zavedie do vášho tráviaceho traktu užitočné baktérie, ktoré antibiotikum zabilo alebo sa ich počet znížil.

Ak sa rozhodnete užívať probiotikum s antibiotikom, začnite ho užívať v ten istý deň, ako začnete antibiotikum, ale neužívajte ho presne v rovnakom čase ako antibiotikum. Po užití antibiotík nechajte uplynúť aspoň dve hodiny, kým užijete probiotiká.

Probiotiká sa zvyčajne užívajú dvakrát denne nalačno. Potom by sa v nich malo pokračovať aspoň niekoľko týždňov po ukončení liečby antibiotikami, hoci niektorí ľudia berú probiotiká denne, aby nielen naďalej pomáhali tráveniu, ale aby posilnili svoj imunitný systém a zlepšili vstrebávanie niektorých živín.

Ak chcete užívať probiotické doplnky, vyberte si kvalitné probiotikum od renomovanej spoločnosti, ktoré obsahuje aspoň jednu z nasledujúcich látok: Lactobacillus rhamnosus , Saccharomyces boulardii alebo Bifidobacterium sp. pri 5 až 40 miliardách jednotiek kolónií/deň.

Antibiotiká na chrípku?

Antibiotiká na chrípku neúčinkujú. Lieky nezmiernia vaše príznaky, neskrátia dĺžku vašej choroby ani nezvýšia vašu imunitu voči iným choroboplodným zárodkom. Iste, po užití antibiotík sa môžete cítiť lepšie, a to z jednoduchého dôvodu: Už ste boli na ceste k uzdraveniu. Všetci máme tendenciu hľadať liečbu, keď sú naše príznaky na vrchole. Počas niekoľkých nasledujúcich dní, keď sa vírus rozbehne, sa začnete cítiť lepšie. Ale to by sa stalo aj bez liekov.

Antibiotiká v tehotenstve a počas dojčenia

Antibiotiká sa bežne predpisujú počas tehotenstva. Konkrétny typ lieku však treba vyberať opatrne. Niektoré antibiotiká je v poriadku užívať počas tehotenstva, zatiaľ čo iné nie. Bezpečnosť závisí od rôznych faktorov vrátane typu antibiotika, kedy v tehotenstve antibiotiká užívate a ako dlho, koľko užívate a od možných účinkov, ktoré to môže mať na vaše tehotenstvo.

Tu je vzorka antibiotík všeobecne považovaných za bezpečné počas tehotenstva:

  • Penicilíny vrátane amoxicilínu a ampicilínu
  • Cefalosporíny vrátane cefakloru a cefalexínu 
  • Klindamycín

Predpokladá sa, že niektoré ďalšie antibiotiká predstavujú riziko počas tehotenstva. Napríklad tetracyklíny môžu ovplyvniť vývoj kostí a zmeniť farbu zubov vyvíjajúceho sa dieťaťa. Tetracyklíny sa neodporúčajú používať po piatom týždni tehotenstva. Sulfónamidy môžu predstavovať malé riziko srdcových ochorení, rázštepu pery alebo podnebia a žltačky. Vo všeobecnosti sa sulfónamidom vyhýbajte počas prvého trimestra gravidity a tesne pred pôrodom.

Ak je antibiotikum najlepším spôsobom na liečbu vášho stavu, váš lekár vám predpíše najbezpečnejšie antibiotikum a dávku. Ak máte otázky alebo obavy týkajúce sa užívania antibiotík počas tehotenstva, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Je nutné doužívať ATB podľa odporúčaní lekára, aj keď je pacientovi lepšie?

Predčasné ukončenie liečby je možné dovoliť vtedy, ak pacient dobre spolupracuje a súčasne predpokladáme, že jeho imunitný systém infekciu zvládne sám. To je prípad väčšiny bežných respiračných infekcií. Neplatí to však pri ochoreniach obličiek, pečene, mozgu a ďalších orgánov, pri ktorých pacient nemá dostatočnú kontrolu nad ich stavom. Sem patria aj infekcie, ktoré majú tendenciu prechádzať do chronických stavov, ako je tuberkulóza alebo pohlavne prenosné choroby. 

Liečbu antibiotikami sa neodporúča ukončiť skôr aj z dôvodu reinfekcie – krátko po sebe nasledujúce infekcie pôsobia ako booster pre rozvoj autoimunitných komplikácií, platí to hlavne pre menšie deti, ktoré sa nachádzajú v kolektíve.

Najznámejšie antibiotiká bez predpisu

V súčasnosti nie sú na slovenskom trhu k dispozícii voľnopredajné antibiotiká, ktoré by boli určené na systémové použitie. Táto skutočnosť vychádza práve z toho, že v súvislosti s užívaním antibiotík existuje mnoho rizík a pacient by nebol samostatne schopný tieto riziká relevantne posúdiť.

Na trhu je dostupný prípravok s obsahom lokálneho antibiotika Dorithricin pas. Okrem antibiotickej zložky tyrotricín obsahuje tiež antiseptikum benzalkóniumchlorid a lokálne anestetikum benzokaín. Indikovaný je pri zápaloch a bolestiach hrdla s bolestivým prehĺtaním, pri zápaloch hltana a hrtana, pri zápaloch sliznice ústnej dutiny a ďasien.