Všetko o alergii na lepok: Na ktoré potraviny si dať pozor?

Pociťujete únavu, trápia vás hnačky, nadúvanie či bolesť brucha? Celiakia je častým zdravotným problémom, ktorý postihuje veľké množstvo ľudí. Zistite, ako sa prejavuje alergia na lepok, ktoré potraviny ho obsahujú, a ako predchádzať komplikáciám.

alergia na lepok

Celiakia, niekedy nazývaná celiakálna sprue alebo glutén-senzitívna enteropatia, je imunitná reakcia na konzumáciu lepku (gluténu), proteínu gliadínu nachádzajúceho sa v pšenici, jačmeni a raži.

Ak ide o celiakiu, konzumácia lepku spúšťa imunitnú odpoveď v tenkom čreve. V priebehu času táto reakcia poškodí výstelku tenkého čreva – klky a mikroklky a bráni absorbovať niektoré živiny.

Poškodenie čriev často spôsobuje hnačku, únavu, chudnutie, nadúvanie a anémiu a môže viesť k vážnym komplikáciám. U detí môže malabsorpcia ovplyvniť rast a vývoj, okrem toho, že spôsobuje symptómy pozorované u dospelých. Neexistuje žiadny liek na celiakiu — ale pre väčšinu ľudí môže dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty pomôcť zvládnuť symptómy a podporiť hojenie čriev.

Prejavy a príznaky celiakie

Príznaky a symptómy celiakie sa môžu značne líšiť u detí a dospelých. Medzi príznaky a symptómy trávenia u dospelých patria:

  • hnačka,
  • únava,
  • strata váhy,
  • nadúvanie a plynatosť,
  • bolesť brucha,
  • nevoľnosť a zvracanie,
  • zápcha.

Avšak, viac ako polovica dospelých s celiakiou má príznaky a symptómy, ktoré nesúvisia s tráviacim systémom, vrátane:

  • anémie: zvyčajne z nedostatku železa,
  • straty hustoty kostí (osteoporóza) alebo mäknutie kostí (osteomalácia),
  • svrbivej, pľuzgierovitej kožnej vyrážky (dermatitis herpetiformis),
  • vredov v ústach,
  • bolesti hlavy a únavy,
  • poranenia nervového systému – necitlivosti a brnenia v nohách a rukách, možné problémy s rovnováhou a kognitívne poruchy,
  • bolesti kĺbov,
  • zníženej funkcii sleziny (hyposplenizmus).
prejavy alergie na lepok

Alergia na lepok u detí

U detí s celiakiou je väčšia pravdepodobnosť ako u dospelých, že budú mať tráviace problémy, ako je nevoľnosť a zvracanie, chronická hnačka, nafúknuté brucho, zápcha či bledá a páchnuca stolica.

Neschopnosť absorbovať živiny môže mať za následok:

  • neprospievanie dojčiat,
  • poškodenie zubnej skloviny,
  • strata váhy,
  • anémia,
  • podráždenosť,
  • nízky vzrast,
  • oneskorená puberta,
  • neurologické symptómy, vrátane poruchy pozornosti/hyperaktivity (ADHD), poruchy učenia, bolesti hlavy, nedostatok svalovej koordinácie či záchvaty.

Test na lepok

Mnoho ľudí s celiakiou nevie, že ju majú. Dva krvné testy môžu pomôcť diagnostikovať:

  • Sérologické vyšetrenie hľadá protilátky vo vašej krvi. Zvýšené hladiny určitých proteínov protilátok naznačujú imunitnú reakciu na lepok. V súčasnosti ide o testy protilátok IgA-tTG
  • Na vylúčenie celiakie možno použiť genetické vyšetrenie na ľudské leukocytové antigény (HLA-DQ2 a HLA-DQ8).
  • V domácom prostredí je možné určiť približnú hodnotu množstva protilátok proti gluténu pomocou Celiatik Test.

Pred vyskúšaním bezlepkovej diéty je dôležité nechať sa otestovať na celiakiu. Vylúčenie lepku z vašej stravy môže spôsobiť, že výsledky krvných testov budú normálne. Ak výsledky týchto testov poukazujú na celiakiu, váš lekár pravdepodobne nariadi endoskopické vyšetrenie:

  • Endoskopia: Tento test používa dlhú trubicu s malou kamerou, ktorá sa vloží do úst a prechádza cez hrdlo (horná endoskopia). Kamera umožňuje lekárovi vidieť vaše tenké črevo a odobrať vzorku malého tkaniva (biopsiu) na analýzu poškodenia klkov.
test na lepok

Čo ak mi diagnostikovali celiakiu?

Čakajú vás pravidelné návštevy u gastroenterológa. Lekár bude sledovať stav pomocou krvných testov.

Väčšine ľudí s celiakiou umožní bezlepková diéta uzdravenie tenkého čreva. U detí to zvyčajne trvá tri až šesť mesiacov. U dospelých môže úplné uzdravenie trvať niekoľko rokov.

Ak máte naďalej príznaky alebo ak sa príznaky opakujú, možno budete potrebovať endoskopiu s biopsiami, aby ste zistili, či sa vaše črevo zahojilo.

Pozor na skrytý lepok

Dajte si pozor na potraviny, ktoré konzumujete. Lepok môže byť skrytý v potravinách, liekoch a nepotravinových výrobkoch. Najčastejšie ho obsahuje:

  • Modifikovaný potravinársky škrob, konzervačné látky a potravinové stabilizátory
  • Lieky na predpis a voľnopredajné lieky – ak niektoré lieky užívate a obsahujú lepok, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom, takisto pri predpise liekov oznámte svojmu lekárovi, že trpíte celiakiou a on vám vyberie adekvátnu náhradu. Medzi lieky, ktoré obsahujú lepok, patrí: Isoprinosine tbl- na lekársky predpis
  • Vitamínové a minerálne doplnky
  • Bylinné a výživové doplnky
  • Výrobky na rúž
  • Zubná pasta a ústna voda
  • Prijímacie oblátky
  • Lepidlo na obálky a pečiatky
  • Plastelína

Odstránenie lepku zo stravy postupne zníži zápal v tenkom čreve, vďaka čomu sa budete cítiť lepšie a nakoniec sa vyliečite. Deti majú tendenciu sa liečiť rýchlejšie ako dospelí.

lepok v potravinách

Potraviny obsahujúce lepok

Ktoré potraviny obsahujú lepok? Vyhnite sa baleným potravinám, pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové alebo nemajú žiadne zložky obsahujúce lepok, vrátane emulgátorov a stabilizátorov, ktoré môžu obsahovať lepok. Okrem cereálií, cestovín a pečiva, ďalšie balené potraviny, ktoré môžu obsahovať lepok, zahŕňajú:

  • pivá, ležiaky, pivá a sladové octy,
  • cukríky,
  • omáčky,
  • imitácia mäsa alebo morských plodov,
  • spracované obedové mäso,
  • ryžové zmesi,
  • šalátové dresingy a omáčky, vrátane sójovej omáčky,
  • ochutené ľahké jedlá, ako sú tortilla a zemiakové lupienky,
  • polievky.

Čistý ovos nie je škodlivý pre väčšinu ľudí s celiakiou, ale ovos môže byť počas pestovania a spracovania kontaminovaný pšenicou. Opýtajte sa svojho lekára, či môžete skúsiť jesť malé množstvá čistých ovsených produktov.

Potraviny bez lepku

Pri bezlepkovej diéte je povolených veľa základných potravín, vrátane:

  • vajec,
  • čerstvého mäsa, rýb a hydiny, ktoré nie sú obaľované, v cestíčku ani marinované,
  • ovocia,
  • šošovice,
  • väčšiny mliečnych výrobkov, pokiaľ nezhoršujú vaše príznaky,
  • orechov,
  • zemiakov,
  • zeleniny,
  • vína a destilovaných likérov, muštov a liehovín,
  • bezlepkové cestoviny od značiek PROCEL či Schär.
potraviny bez lepku

Medzi obilniny a škroby povolené pri bezlepkovej diéte patria:

  • amarant,
  • pohánka,
  • kukurica,
  • kukuričná múka,
  • bezlepkové múky (ryžová, sójová, kukuričná, zemiaková, fazuľová),
  • čisté kukuričné ​​tortilly,
  • quinoa,
  • ryža,
  • tapioka,
  • divoká ryža.

Probiotiká bez lepku a laktózy

Medzi probiotiká bez lepku patrí značka Dophillus (Super dophillus, Colon dophillus, Infants Dophillus, Senior a Adult Dophillus) a Probiofix inum, SKP 10PRO-BIO, Biopron 9 premium či Pearls YB.

Aké komplikácie vznikajú pri celiakii?

Pokiaľ nebudete celiakiu liečiť – neupravíte stravovanie – môže vás potrápiť:

  • Podvýživa. K tomu dochádza, ak tenké črevo nedokáže absorbovať dostatok živín. Podvýživa môže viesť k anémii a strate hmotnosti. U detí môže podvýživa spôsobiť pomalý rast a nízky vzrast.
  • Oslabenie kostí. Malabsorpcia vápnika a vitamínu D môže viesť k mäknutiu kostí (osteomalácia alebo krivica) u detí a strate hustoty kostí (osteopénia alebo osteoporóza) u dospelých.
  • Neplodnosť a potrat. Malabsorpcia vápnika a vitamínu D môže prispieť k reprodukčným problémom.
  • Neznášanlivosť laktózy. Poškodenie tenkého čreva vám môže spôsobiť bolesť brucha a hnačku po jedle alebo pití mliečnych výrobkov, ktoré obsahujú laktózu. Keď sa vaše črevo zahojí, možno budete opäť tolerovať mliečne výrobky.
  • Rakovina. Ľudia s celiakiou, ktorí nedodržiavajú bezlepkovú diétu, majú väčšie riziko vzniku niekoľkých foriem rakoviny, vrátane črevného lymfómu a rakoviny tenkého čreva.
  • Problémy s nervovým systémom. U niektorých ľudí s celiakiou sa môžu vyvinúť problémy, ako sú záchvaty alebo ochorenie nervov na rukách a nohách (periférna neuropatia).