Starajte sa o svoju ústnu dutinu! Ako si chrániť zuby a ďasná?

10.12.2023 | NovinkyZdravie

Správna starostlivosť o ústnu dutinu je nevyhnutná pre udržanie dobrej úrovni zdravia. Cukrovka, imunitné ochorenia, tehotenstvo, puberta, fajčenie a množstvo ďalších faktorov dokáže ovplyvňovať zdravie v našich ústach. Ako zuby správne čistiť a udržať si optimálne zdravie v ústach?

Zubný kaz a ochorenia ďasien

Zuby sú najtvrdšou látkou v ľudskom tele a sú zapojené do procesu žuvania a trávenia potravy, komunikácie, výrazov tváre a tiež dopĺňajú celkovú estetiku ľudí.

Akékoľvek poškodenie zubov môže negatívne ovplyvniť tieto funkcie a tým znížiť kvalitu života. Normálne ústa dospelého človeka majú 32 zubov. Zuby sa skladajú z častí:

  • Smalt/sklovina – tvorí najvrchnejšiu vrstvu zubu. Je bielej farby a pozostáva najmä z fosforečnanu vápenatého, čo je extrémne tvrdý minerál (hydroxyapatit).
  • Dentín/zubovina – vrstva nachádzajúca sa tesne pod sklovinou. Dentín tvoria živé bunky, ktoré vylučujú tvrdú minerálnu látku.
  • Zubná dreň – je to živá štruktúra, ktorá tvorí najjemnejšiu vrstvu. Nachádza sa vo vnútri zuba, kde sú prítomné krvné cievy a nervy.
  • Cement – je to vrstva spojivového tkaniva, ktorá spája korene zuba s ďasnami a čeľustnou kosťou.
  • Parodontálne väzivo – tvorí súbor vlákien, ktoré spájajú zub s kosťou dolnej čeľusti.

Kedy vzniká zubný kaz?

Zubný kaz je ochorenie, ktoré sa vyznačuje deštrukciou zubného tkaniva v dôsledku rozrušenia zubu kyselinami bakteriálneho plaku v ústnej dutine. Baktérie tvoria takéto kyseliny zo zvyškov prijatej potravy zachytenej na povrchu zubov, medzi zubami, na jazyku a ďasnách. Zubný kaz je multifaktoriálne ochorenie, na jeho vzniku sa podieľa viacero faktorov:

  • Zlá ústna hygiena – baktérie sa v ústnej dutine nadmerne množia, čím sa vytvára kolónia baktérií. Baktérie produkujú veľké množstvo kyseliny a vytvárajú erózie na zuboch.
  • Strava – konzumáciou najmä rýchlych sacharidov (sladké nápoje, cukríky, sladkosti, pečivo a iné.) sa podporuje pôsobenie baktérií v ústnej dutine.
  • Čas – čím dlhšie je zub vystavený kyselinám, ktoré produkujú baktérie v ústnej dutine, tým je väčšia pravdepodobnosť vzniku zubného kazu. Preto sa zuby odporúča čistiť minimálne dvakrát za deň.
  • Sliny – zohrávajú dôležitú ochrannú úlohu, obsahujú bielkoviny a minerály, ktoré eliminujú baktérie v slinách a posilňujú zuby. Ak u vás nie je dostatočná sekrécia slín, máte vyššiu pravdepodobnosť vzniku zubného kazu.
  • Zubná anatómia – predispozícia výskytu kazu sa líši medzi jednotlivcami aj medzi zubami v tých istých ústach. Výskyt kazov podmieňuje morfológia, zloženie a štruktúra zubnej skloviny, tvar čeľuste, množstvo a kvalita slín.

Zubný kaz môže byť v ústnej dutine prítomný, ak pociťujete:

  • Bolesť zubu bez zjavnej príčiny
  • Citlivosť na sladké, horúce, studené potraviny a nápoje
  • Bolesť pri žuvaní

Niekedy je zubný kaz v ústnej dutine prítomný aj bez toho aby ste pociťovali nepohodlie, avšak môže sa prejaviť farebnými variáciami zubnej skloviny.

Aké ochorenia ďasien poznáme?

Bakteriálny povlak okrem zubného kazu postihuje aj ďasná. Najznámejšie ochorenia ďasien sú:

  1. Zápal ďasien – vzniká nahromadením bakteriálneho povlaku na línií ďasien.
  2. Paradentóza – je to infekcia ďasien, ktorá sa objavuje v dôsledku nedostatočnej hygieny a hromadenia zubného kameňa. Postihuje ďasno a okolité tkanivo, odborne sa nazýva parodontitída, ktorá môže spôsobiť až vypadnutie zubu.
  3. Pyorrhea – je to prípad zvýšenej parodontitídy, pri ktorej sa objavuje aj hnis. Dochádza k sfarbeniu oblasti zubov vedľa ďasien do žltkastej farby.

Ďalšie ochorenia postihujúce ústnu dutinu sú:

  • Halitóza – zápach z úst. Prevencia spočíva v dodržiavaní správnej hygieny a eliminácii niektorých potravín, ktoré tento problém zhoršujú (cibuľa, káva, cesnak, tabak, alkohol a pod.)
  • Rakovina ústnej dutiny – nie je to bežné ochorenie, ale je veľmi závažné. Preto je dôležité chodiť na pravidelné zubné prehliadky k zubárovi, aby sa v prípade výskytu odhalila včas.
  • Leukoplakia – škvrny na jazyku, ústach a vnútorných lícach bez zjavnej príčiny.
  • Sucho v ústach – odborne nazývaná xerostómia, vzniká pri nedostatočnej tvorbe slín alebo ako vedľajší účinok niektorých liekov (antidepresíva, antipsychotiká, lieky na liečbu vysokého krvného tlaku, lieky na alergie, lieky od bolesti, diuretiká a pod.)
  • Herpes – opary spôsobuje vírus herpes simplex, ktorý postihuje zvyčajne pery ale môže sa rozšíriť aj do vnútra úst a ďasien.
  • Drozd – ochorenie, kedy dochádza k premnoženiu kvasiniek z druhu Candida albicans. Častejšie sa vyskytuje u žien ako u mužov.

Správne techniky čistenia zubov

Existuje mnoho techník čistenia zubov, medzi ktoré patrí:

  • Čistenie horných zubov smerom nadol, zvonka aj zvnútra.
  • Čistenie spodných zubov smerom nahor, zvonka aj zvnútra.
  • Čistenie krúživými pohybmi, kefkou prejdite stoličky a žuvacie plochy zubov.
  • Čistenie jazyka zozadu dopredu, pre odstránenie baktérii a osvieženie dychu.
  • Bassova technika, spočíva v umiestneniu kefky k okraju ďasna pod 45° uhlom a krúživými pohybmi pod miernym tlakom vyčistíte všetky zubné plochy. Čistenie sa vykonáva približne 4-5 minút.
  • Čistenie medzizubných priestorov pomocou medzizubných kefiek, v prípade úzkeho priestoru medzi zubami môžete na vyčistenie použiť dentálnu niť.

Ďalším prostriedkom na čistenie ústnej dutiny je domáca ústna sprcha, ktorá dokáže prostredníctvom tlaku vody vyčistiť dôkladne medzizubné priestory a ďasná. Ústna sprcha efektívne nahrádza čistenie medzizubných priestorov pomocou dentálnej nite, či pomocou medzizubných kefiek. Do nádržky miesto vlažnej vody môžete naliať ústnu vodu, antibakteriálny, či hojivý roztok pri ochoreniach ústnej dutiny.

čistenie zubov

Starostlivosť o detské zúbky

Dentálna hygiena u detí je veľmi dôležitá, pretože zdravie ústnej dutiny ovplyvňuje stav zubov a zdravia v dospelosti. Dôležité je u detí vypestovať správne návyky a osvojiť si kroky dentálnej hygieny.

Malým deťom, ešte pred prerezaním prvého zúbku, môžete pretierať handričkou ústnu dutinu ráno a večer pred spaním. U detí sa odporúča používať mäkkú zubnú kefku s malou hlavicou, najlepšie jednozväzkovú.

Zo začiatku na umývanie zubov stačí použiť len čistou vodu. U starších detí môžete používať zubné pasty určené pre deti bez obsahu fluoridu, aby sa dieťa naučilo pastu vypľuvať.

Ako si vybrať správnu kefku, zubnú pastu a ústnu vodu?

Výber správnej zubnej kefky je kľúčovým krokom pri udržiavaní optimálnej ústnej hygieny. S množstvom možností na trhu, od elektrických po manuálne a mäkké až po tvrdé štetiny môže byť výber o čosi ťažší.

Pri výbere zubnej kefky sa treba najprv rozhodnúť, či siahnete po elektrickej alebo manuálnej kefke. Rozhodnite sa na základe výhod a nevýhod uvedených v našej tabuľke.

Manuálna zubná kefka Elektronická zubná kefka
+ nízke náklady na kúpu + efektívne čistenie, lepšie odstránenie zubné povlaku
+ všade dostupné bez potreby batérie alebo nabíjačky + dostatočne časovo čistia ústnu dutinu, mnohé elektrické kefky majú zabudovaný časovač, ktorý vás informuje ako dlho by ste si zuby mali čistiť
+ ľahšia kontrola tlaku, ktorý používate počas čistenia + pomoc pre osoby s obmedzenou pohyblivosťou, uľahčuje čistenie zubov tým, ktorí majú problém s manuálnymi technikami čistenia
+ jednoduchosť, nie je potrebné žiadne nabíjanie + variabilita programov
  • manuálna technika umývania ústnej dutiny, nie všetci si umývajú zuby správne
– cena, obvykle sú kvalitné elektronické zubné kefky drahšie
  • dlhší čas čistenia
– potreba nabíjania alebo výmena batérie
 
  • náchylnosť na poruchy

Typy zubných kefiek 

Existuje niekoľko rôznych typov zubných kefiek na základe ich typu štetín, ktoré sú navrhované na rôzne potreby a preferencie jednotlivca. Rozlišujeme hlavné typy:

  1. Mäkké štetiny – sú jemné a mäkké na dotyk. Sú lepšou voľbou pre ľudí s citlivými ďasnami alebo zubami, pretože ich chránia pred mechanickým poškodením.
  2. Stredne tvrdé štetiny – poskytujú kombináciu pevnosti a pružnosti. Efektívne odstraňujú zubný povlak. Sú vhodné pre tých, ktorí netrpia citlivosťou zubov.
  3. Tvrdé štetiny – sú pevné a robustné. Zabezpečujú silnejšie čistenie ale nie sú ideálne pre všetkých, pretože môžu spôsobiť poškodenie ďasien a skloviny.
  4. Štetiny rôznej dĺžky (striedavé) – majú koncové štetiny vyššie alebo nižšie ako ostatné. Môže to napomáhať k lepšiemu odstráneniu zubného povlaku aj z miest, ktoré sú ťažšie dostupné.
  5. Jednozväzkové zubné kefky – zväzok malej skupiny jemných štetiniek uchopených v rukoväti, slúži na vyčistenie každého zubu zvlášť. Táto zubná kefka predstavuje zdĺhavejšie čistenie zubov ale efektívnejšie.
zubné kefky

Ďalším delením zubných kefiek je podľa typu hlavice:

  1. Štandardná veľkosť hlavice – je bežná univerzálna veľkosť vhodná pre väčšinu ľudí.
  2. Malá veľkosť hlavice – uľahčuje ľahšie dosahovanie ťažko dostupných miest.
  3. Veľká veľkosť hlavice – zabezpečuje rýchlejšie pokrytie väčšieho povrchu zubov.
  4. Tvarovaná hlavica – hlavica je navrhnutá špecificky na dosiahnutie určitých oblastí alebo tvarov v ústnej dutine.
  5. Oscilujúce/rotujúce hlavice – sú vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú elektrické kefky a chcú dodatočnými vibráciami alebo rotáciami dosiahnuť lepšie výsledky v čistení ústnej dutiny.

Typy zubných pást

Pri výbere zubnej pasty treba brať do úvahy niektoré kľúčové faktory, ako napríklad:

  1. Prítomnosť fluoridu – fluorid je dôležitá zložka zubnej pasty, ktorá zabezpečuje prevenciu pred zubným kazom a posilňuje zubnú sklovinu.
  2. Prítomnosť abrazívnych látok – abrazíva napomáhajú odstraňovať zubný povlak a leštia zuby. Medzi abrazívne látky patrí oxid kremičitý, sóda, oxid hlinitý, uhličitan vápenatý, fosforečnan vápenatý. Vyjadrujú sa v parametri RDA (RDA 0-70 nízka abrazivita pasty; 70-100 stredná abrazivita pasty; 100-150 vysoká abrazivita pasty; RDA 150+ je potenciálne škodlivá). Zatiaľ čo abrazíva sú potrebné na čistenie, nadmerná abrazivita môže rozrušiť sklovinu. Hľadajte zubnú pastu s jemnými abrazívami, aby ste vyvážili účinné čistenie bez poškodenia skloviny.
  3. Pozor na alergény a dráždivé látky – niektorí ľudia môžu byť citliví na určité zločky bežne sa vyskytujúce v zubných pastách. Ak trpíte alergiami pozorne si prečítajte zoznam obsahových zložiek, aby ste sa vyhli potenciálnym dráždidlám. Bežné alergény zahŕňajú mätu, fluorid a laurysulfát sodný, ktorý sa neodporúča v prípade ak sa u vás objavujú afty v ústnej dutine. 
  4. Ak máte špecifické ochorenia v ústnej dutiny, zvážte to aj pri výbere zubnej pasty. Ak vás trápi sucho v ústach alebo zápach z úst, existujú zubné pasty na riešenie týchto problémov, napríklad Bioxtra jemná zubná pasta na sucho v ústach alebo zubné pasty s obsahom mäty na osvieženie dychu.
  5. Kúpte si zubnú pastu, ktorá vám „chutí“ a má pre vás prijateľnú textúru. Osobné preferencie sú dôležité pre výber zubnej pasty, ktorá vám bude vyhovovať a podporí u vás jej dôsledné používanie. Ak vám vyhovuje vaša zubná pasta je viac pravdepodobné, že budete dodržiavať pravidelnú rutinu ústnej hygieny.
  6. Ak vás trápia rôzne typické ochorenia pre ústnu dutinu, zvážte to aj pri výbere pást, ktoré sú zamerané na ich liečbu špeciálnym zložením. Častokrát ľudí trápi krvácanie z ďasien, zápal ďasien alebo citlivosť zubov.

Výber najlepšej ústnej vody môže byť podľa individuálnych potrieb a preferencií. Ústne vody sa líšia svojim zložením a upotrebením na rôzne účely. Využívajú sa na ochranu pred zubným kazom, v boji proti baktériám, osviežujú dych a zmierňujú citlivosť ďasien. Avšak pri výbere ústnej vody môžete zvážiť niektoré faktory, ako napríklad:

  1. Obsah fluóru – na zvýšenie ochrany pred zubným kazom
  2. Prítomnosť antibakteriálnej zložky – chráni ústnu dutinu pred baktériami a zubným povlakom, ako napríklad ústna voda s obsahom chlórhexidínu. Avšak neodporúča sa jej dlhodobé užívanie, nakoľko spôsobuje zafarbenie zubov.
  3. Osvieženie dychu – ústne vody s obsahom aróm na elimináciu zápachu z úst.
  4. Citlivosť ďasien – niektoré ústne vody sú priamo navrhnuté pre ľudí trpiacimi citlivosťou ďasien.
  5. Bezalkoholické vs. ústne vody s obsahom alkoholu – bezalkoholické sú vhodnejšie pre ľudí, ktorí majú citlivú ústnu dutinu. Ústne vody s obsahom alkoholu sú efektívnejšie v boji s baktériami.

Individuálne potreby – zvážte pri výbere ústnej vody, či vás netrápi určité ochorenie ďasien alebo sucho v ústach.

zubné pasty

Treba mať na pamäti, že ústna voda nie je náhradou za správnu ústnu hygienu, vrátane pravidelného čistenia zubov a používania zubnej nite. Ak si nie ste istý vašim výberom zubnej kefky, pasty alebo ústnej vody môžete sa o tom poradiť aj so svojim zubným lekárom alebo dentálnou hygieničkou, ktorí vás poučia o správnej starostlivosti o ústnu hygienu.

Preventívne opatrenia pre zdravé zuby a ďasná

Prevencia je základ, aby sme sa vyhli najbežnejším ochoreniam ústnej dutiny. Dôležité je dodržiavať správnu starostlivosť o zubnú hygienu a navštevovať pravidelné prehliadky u zubára. Neliečený zubný kaz ovplyvňuje celkové zdravie a kvalitu života ľudí všetkých vekových kategórií. Prevencia zahŕňa:

Umývajte si zuby minimálne dvakrát denne. Ak si chcete umyť zuby po jedle, počkajte minimálne pol hodinu, pretože po príjme potravy sa znižuje pH v ústach, čo znamená, že zuby sú menej tvrdé a môžete si ľahko poškodiť zubnú sklovinu. Preto po jedle ak niekedy stačí len prepláchnutie ústnej dutiny ústnou vodou.

  1. Čistite zuby aspoň 2 minúty. Nezabúdajte na dôkladné vyčistenie vonkajšieho, vnútorného, spodného a horného povrchu zubov, ako aj jazyka.
  2. Na odstránenie stôp bakteriálneho povlaku v medzizubných priestoroch používajte medzizubné kefky, v prípade úzkeho priestoru kam sa s kefkou nedostanete medzizubnú niť.
  3. Na záver po vyčistení zubov môžete použiť ústnu vodu. Tá odstraňuje nepoddajné zvyšky bakteriálneho povlaku, posilňuje zubnú sklovinu, eliminuje zápach z úst, a taktiež môže predchádzať zubnému kazu.
  4. Kefku vymieňajte minimálne raz za 3 mesiace alebo po každom ochorení. Časom dochádza k opotrebovaniu kefky a k zníženie jej účinnosti.
  5. Znížte príjem cukru a udržujte si zdravú životosprávu.
  6. Eliminujte alkohol a prestaňte fajčiť.
  7. Raz do roka navštívte zubára na pravidelnej preventívnej prehliadke. V prípade tehotenstva máte nárok na dve preventívne prehliadky u zubára, na začiatku a na konci tehotenstva. Deti a mladiství do 18 rokov taktiež majú nárok na dve preventívne prehliadky.

Čo ma čaká na návšteve zubného lekára?

Zubný lekár vám pri preventívnej prehliadke zhodnotí stav vašej ústnej dutiny. Skontroluje vám zuby, výplne zubov, stav hygieny vo vašej ústnej dutine, stav vašich ďasien, zhotovuje RTG snímky a sleduje prednádorové aj nádorové prejavy v ústnej dutine.

Okrem návštevy zubného lekára sa odporúča, každých 6 mesiacov absolvovať dentálnu hygienu. Dentálna hygiena zabezpečuje správnu starostlivosť o ústnu dutiny, prevenciu pred vznikom parodontitídy a zubného kazu. Aktuálne zdravotné poisťovne preplácajú jednotlivé úkony buď v plnej sume alebo do určitého limitu. Informujte sa vo vašej poisťovni a absolvujte preventívne prehliadky, ktoré vás chránia pred vznikom ochorení.


Autor
Mgr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.