Starajte sa o svoj zrak: Prevencia je základ

19.11.2022 | NovinkyZdravie

Zrak je pre človeka najdôležitejší zmysel. Človek získava až 90 % informácií z okolitého prostredia pomocou zraku. Videnie je zložitý proces, ktorý funguje na základe príjmu a spracovania signálov. Tieto signály sú prijímané pomocou zrakového orgánu, ktorým je oko. Preto je dobré vedieť, ako sa o svoje oči starať.

vitamíny pre oči

Ako si chrániť zrak počas leta/zimy?

V lete dosahuje intenzita slnečných lúčov svoje maximum a kvôli slabej ozónovej vrstve na zem dopadá stále viac ultrafialového žiarenia, ktoré má na oči škodlivý vplyv. Môže vyvolať zápal spojiviek či šedý zákal.

Už niekoľko sekúnd priameho pozorovania slnečných lúčov môže vaše oči nenávratne poškodiť.

Myslite na kvalitné slnečné okuliare

Základom sú kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom, ktorý chráni náš zrak. Problémy vám v letnom období môžu narobiť aj šošovky. Nosenie očných šošoviek je pre mnohých v lete oveľa praktickejšie, avšak zvyšuje riziko infekcií oka.

Nečistoty a pot môžu pri manipulácii spôsobiť nepríjemné zápaly oka, ktoré dokážu prerásť aj do väčších komplikácií. Ak si teda leto užívate aktívne, siahnite po jednodňových šošovkách.

Pozor na kúpaliská

Pozor si dajte aj na vodu na kúpaliskách. Na prírodných kúpaliskách je riziko prítomnosti toxických siníc, na umelých kúpaliskách zase množstvo chlórovanej vody. V obidvoch prípadoch môže dôjsť k alergickej reakcii alebo zápalu oka.

Preto je dobré po príchode domov vypláchnuť si oči dezinfekčnými očnými kvapkami, v prípade, ak sú vaše oči podráždené, siahnite po kvapkách s obsahom očianky rostkovej.

Bráňte sa proti silnému vetru a nízkym teplotám

V zime je najväčším nepriateľom našich očí silný vietor a nízke teploty. Počas silného vetra nám oči slzia oveľa viac, ide o bežnú reflexnú reakciu ako pri krájaní cibule.

Naše oko nestíha slzný film tak rýchlo obnovovať. Môže to spôsobiť začervenanie spojiviek, pálenie, rezanie a vysychanie oka. V takom prípade je vhodné siahnuť po prípravkoch na suché oko, ktoré obnovia slzný film a zabránia jeho vysychaniu. A keďže sneh odráža až 85 % slnečného žiarenia, čo je niekoľko násobne viac ako vodná hladina, netreba ani v zimných mesiacoch zabúdať na slnečné okuliare s UV filtrom.

podráždené a suché oči

Unavené oči od počítača?

Dlhé vysedávanie pred monitorom počítača či mobilu nie je niečo, čo by malo na naše oči práve pozitívny vplyv. Takáto činnosť nadmerne unavuje oči a spôsobuje problémy so suchým okom.

  1. Dôležité je nastavenie monitora – obrazovka by sa mala nachádzať  približne 60-70 cm od tváre, no minimálne by to malo byť 40 cm. Monitor by nemal byť umiestnený oproti oknu. Vhodné osvetlenie by malo prichádzať zboku, zhora alebo zozadu.  Ak pracujete vo svetlejšej miestnosti, môže byť jas mierne zvýšený, naopak v tmavom prostredí postačí aj nižší jas. Silný jas predstavuje značnú záťaž pre naše oči a zrak.
  2. Pravidelné prestávky – päťminútová prestávka štyri či päťkrát počas dňa úplne postačuje, no vhodné je tiež dodržiavať pravidlo 20:20:20. To znamená, že pri dlhej práci na počítači sa každých 20 minút zadívate na 20 sekúnd do vzdialenosti minimálne 20 stôp (6 metrov) napríklad do diaľky von oknom. Takéto striedanie vzdialeností očiam veľmi prospieva a prináša im rýchly odpočinok.
  3. Doprajme svojim očiam kvapky – pri práci s počítačom zabúdame na žmurkanie, pretože oči sú takmer stále otvorené, nemajú sa ako hydratovať, vysychajú a nepríjemne pália. Zvoľte preto kvapky s obsahom kyseliny hyalurónovej, tá oko hydratuje a bráni prejavom suchého oka.

TIP: Ideálne kvapky na unavené oči od počítača sú Slovakiapharm OCU PROTECT s obsahom 0,3% kyseliny hyaluronovej.

unavené oči od počítača

Najlepšie vitamíny pre zdravé oči

Luteín a zeaxantín sú silné antioxidanty zo skupiny karotenoidov. Môžu potláčať zápal, vylepšovať ostrosť zraku a taktiež chrániť očné tkanivo pred poškodením slnečným žiarením. Môžeme ich nájsť nielen v rôznych výživových doplnkoch, ale aj v potravinách, najčastejšie v žĺtku, paprike a kukurici.

Omega-3 a -6 mastné kyseliny. Sú zodpovedné za stabilitu tukovej vrstvy slzného filmu. Ich zdrojom sú ryby, mäso, rastlinné oleje či vlašské orechy.

Strava má byť bohatá tiež na vitamíny A, C, E, B2, B12 a stopové prvky, hlavne zinok.

A čo mrkva?

Mrkva pomáha v prevencii proti degradácii zraku vďaka obsahu betakaroténu a rodopsínu. Rodopsín uľahčuje videnie v šere, betakarotén zasa vyživuje očnú sietnicu. Avšak dioptrických chýb vás mrkva ani iná zelenina nezbaví.