Skríženie alergií: Ako ovplyvňuje alergia na peľ potravinovú alergiu?

05.06.2023 | NovinkyZdravie #alergia

Teplejšie a dlhšie dni jari, rozkvitnuté stromy a kvety víta mnoho ľudí s nadšením. Pre každého tretieho Slováka, ktorý trpí alergiou, však môže toto obdobie spôsobovať nepríjemnosti. Ako sa prejavuje alergia na peľ a ako súvisí s potravinovou alergiou?

alergia na peľ a potravinová alergia

Čo je to alergia na peľ?

Peľ je látka zvyčajne žltej farby vo forme prášku, ktorej účelom je oplodnenie inej rastliny rovnakého druhu. Vyskytuje sa najmä na jar, v lete a na jeseň. Prejavy alergie na peľ sa objavia najčastejšie, keď je vonku teplo, sucho a veterno.

V prípade, ak ste náchylní na alergie, váš imunitný systém zamieňa peľ za napadnutie mikróbmi. Telo sa začne brániť a spúšťať zložitý proces, počas ktorého produkuje histamín. Ten spôsobuje dráždenie nervov, čo vedie k svrbeniu a kýchaniu.

Čo je potravinová alergia?

Potravinová alergia sa prejavuje vtedy, ak váš imunitný systém reaguje nežiaduco na určité bielkoviny v potravinách.

Príznaky peľovej alergie Kýchanie, upchatý nos, slzavé, červené a svrbiace oči, výtok z nosa, svrbenie nosa, svrbenie hrdla
Príznaky potravinovej alergie Tráviace problémy, žihľavka, mravčanie alebo svrbenie v ústach, opuchnuté dýchacie cesty, opuch pier, tváre, jazyka, závraty a v niektorých prípadoch život ohrozujúca reakcia – anafylaxia

Vzťah medzi alergiou na peľ a potravinovou alergiou

Nazýva sa aj syndróm peľovej potravinovej alergie alebo syndróm orálnej alergie, keď po zjedení určitého surového ovocia, zeleniny a orechov dochádza k prejavu ako svrbenie v ústach a škriabanie hrdla.

skrížená potravinová alergia

Skrížená potravinová alergia

Bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v určitých potravinách, sú veľmi podobné tým, ktoré sa nachádzajú v peli. To môže zmiasť imunitný systém a vyvolať skríženú alergickú reakciu či zhoršiť už existujúce prejavy alergie. Nie každý po konzumácii nasledujúcich potravín zažíva aj potravinovú alergiu, avšak najčastejšie spúšťače skríženej alergickej reakcie sa spájajú s týmito alergénmi:

  • Peľ brezy:  jablko, marhuľa, čerešňa, broskyňa, hruška, slivka, kiwi, mrkva, zeler, petržlen, arašidy, sója, mandle, lieskovec
  • Peľ tráv a timotejky: broskyňa, vodný melón, pomaranč, paradajky, zemiaky, pšenica – múka
  • Peľ ambrózie: melóny, banán, uhorka, zemiaky, cukety, slnečnicové semienka
  • Peľ paliny: paprika, brokolica, kapusta, karfiol, mangold, cesnak, cibuľa, petržlen, koreniny (aníz, koriander, rasca, fenikel, čierne korenie)

Čo môže zhoršiť príznaky peľovej potravinovej alergie?

Uvádza sa, že zvýšená konzumácia alkoholu, stres, ochorenie tráviacej sústavy, hormonálne výkyvy, užívanie niektorých liekov (ako napríklad liečivá zo skupiny betablokátorov a nesteroidné protizápalové lieky) môžu zhoršiť priebeh skríženej alergickej reakcie.

Ako predísť vzájomnej skríženej alergickej reakcii?

Ak trpíte syndrómom peľovej potravinovej alergie, vyhnite sa konzumácii spomínaných potravín v surovom stave. Riešením môže byť ich tepelná úprava, varenie alebo ohrievanie v mikrovlnnej rúre, počas ktorého dochádza k degradácii bielkovín, ktoré imunitný systém nedokáže rozpoznať, a tak nevyvolá alergickú reakciu.

Taktiež sa nepríjemným symptómom môžete vyhnúť, ak si pochutíte na daných potravinách mimo peľovej sezóny príslušného peľu. Ak predsa neodoláte chuti, ovocie a zeleninu najprv zbavte šupky, čo môže zmierniť prejavy vašej alergie.

alergická reakcia

Ako liečiť alergiu

Na zmiernenie alergie sa používajú antihistaminiká, účinkujú rýchlo a zmierňujú symptómy ako svrbenie, začervenanie kože, opuch, výtok z nosa či kýchanie. Ak si vaša alergia vyžaduje silnejšie lieky, lekár vám môže predpísať kortikosteroidy na zápal a opuch alebo zvážiť poprípade imunoterapiu.

Podporiť správne funkcie imunitného systému dokážete aj užívaním probiotík (baktérie z rodu Lactobacillus a Bifidobacterium) a zelených potravín – ako je jačmeň a chlorella.

Je potrebné vyhľadať lekára?

V momente, keď u vás príznaky peľovej potravinovej alergie spôsobujú výrazné nepohodlie v krku a ťažkosti s prehĺtaním, objavia sa systémové reakcie, ako je žihľavka, vracanie a ťažkosti s dýchaním aj po konzumácii varených foriem potravín, vyhľadajte lekára.

Čo na alergiu z lekárne?

Ak vás trápi senná nádcha či výtok z nosa, môžete si zakúpiť Vibrocil nosný sprej, kvapky či Nasometin – voľnopredajný kortikosteroid, ktorý prináša úľavu od upchatého nosa. Problémy s podráždenými očami z alergie môžu vyriešiť očné kvapky Livostin alebo Vizik očné kvapky s ectoínom na alergiu.

V tabletovej forme je na trhu viac voľnopredajných liekov na alergiu, ako je Zodac 7 tbl, Claritine, Nestibil alebo Dasseltino, ktorý obsahuje účinku látku desloratadin, antihistaminikum, ktoré nespôsobuje ospalosť. Zmierniť nepríjemné svrbenie kože prejavy žihľavky môžete aj aplikáciou Fenistil gélu 2-4-krát denne.


Autor
Mgr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.