Nevhodné kombinácie liekov: Vyberte si vhodnú alternatívu a naučte sa ich užívať

Užívanie voľnopredajných liekov, liekov na recept či dokonca voľnopredajných výživových doplnkov má svoje pravidlá a špecifiká. Niektoré lieky a zložky stravy môžu nepriaznivo ovplyvniť vstrebávanie alebo účinnosť iných liekov. Prečítajte si, ako niektoré lieky môžu so sebou navzájom interagovať, a ako lieky užívať tak, aby boli pre vás čo najbezpečnejšie. Ktoré lieky sa nesmú kombinovať?

ktoré lieky sa nesmú kombinovať

Čo sú liekové interakcie?

Lieková interakcia je označenie situácie, pri ktorej dochádza k reakcii medzi dvoma alebo viacerými liečivami, prípadne medzi liečivom a istou zložkou stravy, zložkou výživového doplnku. Lieková interakcia môže viesť k zmenenému účinku daného liečiva (zosilneniu alebo naopak oslabeniu), prípadne k vyvolaniu vedľajších účinkov. 

Lieková interakcia sa nemusí objaviť u každého, kto užije nevhodnú kombináciu liečiv. To, či k reakcii dochádza, závisí od viacerých faktorov, napríklad od:

  • veku pacienta,
  • ostatných liekov, koré užíva,
  • celkového zdravotného stavu osoby,
  • množstvo užitého lieku,
  • dĺžky liečby.

O liekových interakciách a možných kombináciách by vás mal vždy poučiť lekár alebo lekárnik. Niekedy to však nie je možné alebo dostatočné. Preto je dobré aspoň v základoch vedieť, ktoré lieky sa nesmú kombinovať. 

Nevhodné kombinácie liekov – najbežnejšie interakcie

Kombinácie liekov sú veľmi obsiahlou témou. V článku uvádzame iba najčastejšie možné kombinácie, ktoré nie sú vhodné. V prípade pochybností a otázok na vami užívané lieky sa vždy obráťte na lekára alebo lekárnika.

Medzi najčastejšie nevhodné kombinácie radíme napríklad:

Aktívne uhlie (Carbo medicinalis) sa používa pri hnačke a iných tráviacich ťažkostiach. Funguje ako adsorbens, nadväzuje na seba toxíny a baktérie. Okrem toho však viaže aj liečivá, preto ak je súčasne užité s iným liekom, znižuje jeho účinnosť. Pri užití aktívneho uhlia a iných liečiv dodržujte rozostup minimálne 2 hodiny.

  • Warfarín a nesteroidné antiflogistiká (ibuprofen, diklofenak, nimesulid) – užívanie nesteroidných antiflogistík sa pri liečbe warfarínom neodporúča. Nesteroidné antiflogistiká so sebou nesú riziko krvácania do žalúdka, ktoré by bolo pri užívaní warfarínu zintenzívnené.
  • Teofylín a ciprofloxacín – teofylín je liečivo, ktoré sa používa pri astme a iných respiračných ochoreniach, ktoré môžu spôsobovať ťažkosti s dýchaním. Súčasné užívanie teofylínu a ciprofloxacínu sa neodporúča, pretože ciprofloxacín zvyšuje toxicitu teofylínu. Táto kombinácia je obzvlášť riziková pri starších ľuďoch.
  • Sildenafil a izosorbid mononitrát – liečivo Sildenafil používané na liečbu erektilnej dysfunkcie nie je vhodné kombinovať s liekmi na srdce, najmä s nitrátmi, napríklad izosorbid mononitrátom. Pri podaní sildenafilu u pacientov, ktorí užívajú nitráty, môže dôjsť k náhlemu poklesu tlaku krvi. Pri tejto kombinácii sú zaznamenané aj náhle úmrtia.
  • ACE inhibítory a vtamínové doplnky s obsahom draslíka – ACE inhibítory, napríklad perindopril, lisinopril sa používajú na liečbu vysokého tlaku krvi a pri niektorých formách srdcového zlyhávania. Ich vedľajším účinkom je zvýšenie hladiny draslíka v organizme. Ak by teda dochádzalo aj k ďalšiemu dopĺňaniu draslíka, v organizme by bol v nadbytku. Takýto stav je označovaný ako hyperkaliémia a môže viesť k zmenám srdcového rytmu.
kombinácie liekov

Strava a lieky

Vplyv stravy má na bezpečnosť a účinnosť liečiv veľký význam. Lieky by sa mali za normálnych okolností zapíjať vždy čistou vodou.

Mlieko a minerálne vody obsahujú rôzne katióny, ktoré môžu interagovať s liečivom. Ovocné džúsy zas môžu ovplyvniť enzýmy, ktoré sú zodpovedné za metabolizáciu (rozkladanie) liečiv. Nevyhnutné je tiež sledovať, ktoré lieky sa užívajú nalačno a ktoré po jedle.

Lieky – ktoré pred a ktoré po jedle

Ak sa má liek užiť pred jedlom, odporúčaný rozostup je 1 hodina pred jedlom, prípadne 2 hodiny po jedle.

Medzi liečivá, ktoré sa užívajú na lačno, aby bol zabezpečený ich dostatočný účinok, patrí napríklad:

  • Azitromycín – antibiotikum na liečbu bakteriálne infekcie,
  • Bifosfonáty – kyselina ibandronová používaná pri osteoporóze,
  • Lieky používané na ochorenia štítnej žľazy, napr. L- thyroxín,
  • Inhibítory protónovej pumpy používajúce sa pri vredoch žalúdka, napr. pantoprazol, omeprazol.

Liečivá, ktoré je nevyhnutné užívať po jedle, sú napríklad:

  • Antacidá – liečivá znižujúce kyslosť žalúdka, ktoré zmierňujú pálenie záhy. K týmto symptómom dochádza najčastejšie po jedle, preto sa táto skupina liečiv užíva s jedlom alebo tesne po jedle.
  • Nesteroidné antiflogistiká (diklofenak, nimesulid, kyselina acetylsalicylová, ibuprofen), ktoré tlmia bolesť a zápal sa kvôli ich dráždivým vlastnostiam na žalúdok užívajú po jedle.
  • Kortikosteroidné hormóny – prednison a dexametazón, užívajú sa vždy po jedle taktiež kvôli možnému podráždeniu žalúdka, ak by boli užité na lačno.
  • Antidiabetické lieky – fungujú na mechanizme znižovanie glukózy v krvi, a preto sa užívajú vždy s jedlom alebo tesne po jedle.
kombinácie liekov, ktoré sa nesmú brať spolu

Zložky stravy, ktoré môžu ovplyvniť účinnosť lieku

  • Vápnik + antibiotiká – pri užívaní niektorých antibiotických liečiv, ako napríklad tetracyklíny, doxycyklín a ciprofloxacín, môže pri ich súčasnej konzumácii potravín s vysokým obsahom vápnika (mliečne výrobky, mak, výživové doplnky s obsahom vápnika) dôjsť k zníženému účinku daného liečiva, pretože v žalúdku dochádza k tvorbe nerozpustných komplexov.
  • Potraviny s vysokým obsahom vitamínu K a warfarín – vitamín K je nevyhnutnou súčasťou zrážania krvi, pri liečbe warfarínom by však pri jeho nadmernom príjme došlo k interakcii a liečivo by nebolo dostatočne účinné. Medzi potraviny s vysokým obsahom vitamínu K patrí najmä zelená listová zelenina (špenát, šalát, kel a podobne).
  • Grepový džús – interaguje s enzýmom CYP 3A4, ktorý sa podieľa na metabolizácii mnohých liečiv, napríklad statínov – lieky používajúce sa na znižovanie hladiny cholesterolu, blokátory kalciového kanála používajúce sa najmä pri hypertenzii (amdlodipín, nitredipín, felodipín), estrogény (poruchy hormonálneho cyklu), antiepileptiká, niektoré anxiolytiká (liečba úzkostí), antidepresíva. Občasné pitie grepového džúsu nie je problémom, rizikom by bolo dlhodobé a nadmerné užívanie v kombinácii s týmito liekmi.
  • Alkohol – žiadnym liekom a organizmu neprospieva konzumácia alkoholu. Pri niektorých liekoch a ich kombináciách s alkoholom však hrozia vyššie riziká vedľajších účinkov. Alkohol by sa nemal kombinovať s antidepresívami, antipsychotikami, anxiolytikami, ani s antibiotikami. Silná interakcia je aj medzi liečivom metronidazol (bakteriálne vaginózy) a alkoholom. Jeho obozretné užívanie je nevyhnutné aj pri súčasnom užívaní liekov na srdce.
  • Fermentované potraviny a razagilin – fermentované zložky stravy obsahujú tyramín, ktorý interaguje s liečivom razagilín. Používa sa na liečbu Parkinsonovej choroby. Pri súčasnom užití môže dôjsť k neželanému zvýšeniu tlaku krvi.

Liekové interakcie, chybné kombinácie alebo nesprávne užitie liekov nie sú výnimočnou situáciou. Objaviť sa môžu u kohokoľvek, kto užíva aspoň jeden liek. Ak vám lekár predpíše nový liek, informujte ho o všetkých doterajších liekoch, ak nejaké užívate. Vždy sa opýtajte na správne podanie lieku a liek užívajte tak, ako vám odporučí lekár. Svojvoľné vysadzovanie liekov nie je žiadúce a môže viesť k zhoršeniu stavu. Ak máte podozrenie na liekové alebo potravinové interakcie, informujte svojho lekára. Ten môže následne vybrať liek s podobným účinkom, ktorý bude pre vás vhodnejší.

Ak si však stále nie ste istí, kontaktujte nás s vaším problémom. Spoločne nájdeme jeho riešenie.


Autor
PharmDr. Sandra CzechováVyštudovala som farmáciu v Košiciach a momentálne sa venujem špecializácii v odbore lekárenstvo. Pracujem vo verejnej lekárni, kde prichádzam do kontaktu prevažne so staršími ľudmi, ktorí vyžadujú zvýšenú pozornosť, keďže trpia viacerými ochoreniami. Navštevujú nás aj mladší zákazníci, s ktorými konzultujeme moje obľúbené témy z oblasti lekárenstva a to je kozmetika a pomoc s akné, resp vypadávanie vlasov.