Čo škodí obličkám? Ochráňte jeden z najdôležitejších orgánov

Obličky sú párovým orgánom, uložené sú v spodnej časti hrudného koša, po stranách chrbtice. Každá oblička má veľkosť približne päste daného človeka. Najhlavnejšou úlohou obličiek je filtrácia krvi a následná tvorba moču. Filtráciou krvi dochádza k odstraňovaniu balastných látok z organizmu. Obličky udržiavajú správny objem telových tekutín a hladiny elektrolytov. Celý objem krvi prejde obličkami približne 40-krát za jeden deň. Zistite, čo škodí obličkám, a ako ich chrániť.

čo škodí obličkám

Bolesť obličiek – príznaky a príčiny 

Lokalizácia bolesti obličiek je na strednej strane chrbta, na spodnej časti hrudného koša, nad krížovou oblasťou. Môže postihovať len jednu obličku (unilaterálna) alebo obe obličky (bilaterálna). Charakter bolesti môže byť rôzny, od miernej až po veľmi intenzívnu, tupú alebo ostrú, chronickú alebo akútnu. Pri niektorých stavoch môže bolesť obličiek vystreľovať aj do iných častí tela, napríklad do bokov, slabín, dolnej časti brucha. 

Bolesť obličiek sa môže objaviť pri rôznych ochoreniach a stavoch. 

Obličkové kamene 

Pri nadbytku minerálov v moči môže v močových cestách dôjsť k tvorbe močových kameňov. Objaviť sa môžu priamo v obličke (nefrolitiáza), v močovode (ureterolitiíza), prípadne v močovom mechúre (cystolitiáza).

Podľa zloženia močových kameňov ich rozdeľujeme na: oxalátové, fosfátové, urátové, cystínové a v neposlednom rade aj infekčné močové kamene. 

Medzi prejavy obličkových kameňov patrí silná bolesť pri močení, bolesť obličiek, taktiež v oblasti slabín, dolnej časti brucha, krv v moči, zvracanie, v niektorých prípadoch môžu byť v moči viditeľné kryštáliky. 

K ich rozvoju výrazne prispieva genetika, k prvému objaveniu močových kameňov dochádza medzi 30. – 60. rokom života. Na ochorenie sú náchylnejší muži. 

obličkové kamene

Infekcie obličiek

Infekcie močového traktu môžu mať rôzne formy. Medzi najzávažnejšie určite patria infekcie obličiek (pyelonefritída). Jedným z dôvodov infekcie obličiek môže byť neliečený zápal na úrovni močového mechúra alebo močovej rúry. Infekcie obličiek sú zvyčajne bakteriálneho pôvodu.

Príznaky infekcie obličiek sú bolesť v obličke, nevoľnosť, zvracanie, horúčky, zimnice, zapáchajúci moč, krv v moči, zakalenie, časté močenie a bolesť pri močení. 

Medzi rizikové faktory infekcie obličiek patrí ženské pohlavie, diabetes, obličkové kamene, zavedenie močového katétra, u mužov zväčšenie prostaty. 

Chronické ochorenia obličiek 

Chronické ochorenie obličiek postihuje až 10 % populácie, vo vysokom veku je to až 50 % populácie. V počiatočných štádiách často prebieha bezpríznakovo, preto je neraz diagnostikované až v pokročilejších fázach ochorenia.

Pri tomto stave obličky nefungujú tak ako by mali. Prejavy ochorenia sú napríklad vysoký tlak krvi, časté močenie, nočné močenie, zmeny zafarbenia a zápach moču, opuchy členkov, nôh a oblasti pod očami, dýchavičnosť, kŕče v nohách a mnohé ďalšie.

Chronické ochorenie obličiek často vzniká ako sekundárne ochorenie pri iných ochoreniach, najmä cukrovka, srdcové zlyhávanie, prekonaný infarkt myokardu alebo cievna mozgová príhoda.

Iné príčiny bolesti obličiek

Bolesť obličky môže byť sekundárnym prejavom aj pri ochoreniach, ktoré s daným orgánom nesúvisia, napríklad pri diagnózach ako zápal pľúc, natiahnutie svalu alebo šľachy, problémy s chrbticou alebo rebrami, ďalej pri ochoreniach pečene a sleziny.

bolesť obličiek

Diagnostika a liečba ochorení obličiek 

Akákoľvek dlhodobejšia bolesť obličiek, prípadne akútna, zhoršujúca sa bolesť obličiek alebo bolesť obličiek s pridruženými symptómami by mala byť konzultovaná s lekárom. Medzi najzákladnejšie diagnostické kritériá pri bolesti obličiek patrí odber krvi, vyšetrenie moču, v niektorých prípadoch aj sonografické vyšetrenie. V závažnejších prípadoch môže lekár vykonať aj CT alebo MR vyšetrenie. 

Liečba bolesti obličiek závisí od príčiny. Na krátkodobé tlmenie bolesti obličiek môžeme použiť analgetika – ibuprofen, paracetamol, diklofenak, naproxén, prípadne ich rôzne kombinácie.

Tabletky a sáčky na rozpúšťanie obličkových kameňov (Rowatinex, Blemaren)  sú vhodné len pri menších objemoch, väčšie kamene sa odstraňujú chirurgicky alebo rázovou vlnou.

Pri zápalových ochoreniach obličiek je nevyhnutná antibiotická liečba, či už vo forme tabliet alebo infúzií.

Na dlhodobú podporu obličiek môžete vyskúšať rôzne obličkové čaje. Obsahujú byliny ako zlatobyľ obyčajná, praslička roľná, vres obyčajný, žihľava dvojdomá, breza previsnutá, túžobník brestový. Na dezinfekciu močových ciest sú vhodné čaje a šťavy s obsahom kľukvy veľkoplodej (brusnica, ktorá bráni usadzovaniu patogénov, najčastejšie E. coli na steny močových ciest). 

Potraviny vhodné pre obličky 

Predchádzať ochoreniam obličiek, vrátane obličkových kameňov sa dá efektívne pomocou stravovania. Nevyhnutný je pitný režim, na obličkové kamene sú náchylnejší ľudia, ktorí dlhodobo pijú menej ako dva litre vody. Dávajte si však pozor na to, čo pijete. Najvhodnejšia je čistá voda, bylinné čaje a riedené ovocné džúsy. Naopak, pri obličkových kameňoch nie sú vhodné sýtené sladené nápoje, minerálky s vysokým podielom sodíka a grepfruitový džús.

potraviny pri bolesti obličiek

Strava pri ochoreniach obličiek závisí od typu kameňov. Pri oxalátových kameňoch, ktoré sú najčastejšou formou obličkových kameňov, by ste sa mali vyhýbať strave s vysokým oxalátom, najmä orechom, špenátu, rebarbore a pšeničným otrubám. 

Vo všeobecnosti sa pri ochoreniach obličiek odporúča ešte:

  • znížiť príjem sodíka (menej soliť, kontrolovať si množstvo sodíka v strave), 
  • obmedziť príjem bielkovín na adekvátne množstvo, prípadne nahradiť časť živočíšnych bielkovín rastlinnými bielkovinami, 
  • dbať na dostatočný príjem vápnika (kalcia),ktorý nájdete napríklad v mliečnych výrobkoch, cereáliách, maku a niektorých druhoch strukovín. 

Ochrana obličiek – prevencia ochorení 

Nie všetky rizikové faktory rozvoja obličkových ochorení dokážeme ovplyvniť. Rizikovým skupinám ale aj zdravým ľuďom sa v rámci ochrany odporúča: 

  • dodržiavať preventívne prehliadky, pri začínajúcich symptómoch sa objednajte na kontrolné vyšetrenie, 
  • pri nadváhe sa snažte dostať svoju váhu na optimálnu, 
  • snažte sa vykonávať fyzickú aktivitu, aspoň 3x týždenne, pravidelným športom sa udržujú hladiny glykémie (cukru) v norme, čo z dlhodobého hľadiska chráni obličky, 
  • pravidelne si merajte tlak krvi, pri opakovane nameranom tlaku vyššom ako 140/90 sa poraďte s lekárom o vhodnej liečbe, 
  • sledujte si hladiny cholesterolu, optimálne hodnoty celkového cholesterolu sú od 2,9 po 5, LDL cholesterolu od 1,2 – 3, HDL cholesterolu od 1 – 2,2 a triglyceridov 0,45 – 1,7.

Ochorenia obličiek môžu postihovať každého, časté sú však u ľudí s inými už prebiehajúcimi ochoreniami. Prejavovať sa môžu bolesťou obličky, ale aj inými symptómami, napríklad ťažkosťami s močením. Prevencia ochorení obličiek spočíva v zdravej životospráve, kvalitnom stravovaní, nefajčení a udržiavaní optimálnej hmotnosti.