Čo pomáha na bolesť krížov?

Bolesť chrbta je jednou z najčastejších bolestí, s ktorými sa stretávame. Objaviť sa môže v ktorejkoľvek časti chrbta (krčne, hrudnej, driekovej, krížovej či kostrčovej časti chrbtice). Medzi rizikové faktory bolesti krížov patrí vek nad 30 rokov, sedavý spôsob života, dlhodobá fyzická inaktivita či nesprávne alebo nadmerné dvíhanie ťažkých predmetov. Čítajte ďalej a zistite, čo pomáha na bolesť krížov, ktorá je spôsobená rôznymi príčinami.

bolesť krížov

Typy bolestí krížov

Bolesť v krížoch môže mať viacero príčin. Medzi najčastejšie patrí natiahnutie svalu v krížovej oblasti, úraz či chronické ochorenia ako hernia disku, ischias (zápal sedacieho nervu) a rôzne reumatické ochorenia. 

Bolesť v krížoch v tehotenstve 

Počas tehotenstva dochádza vplyvom hormonálnych zmien k uvoľňovaniu šliach a väzov. Postupnými zmenami sa organizmus pripravuje na blížiaci sa pôrod. Tieto zmeny sa však môžu prejaviť aj bolesťami, napríklad v krížoch.

Miernejšie formy bolesti v krížoch počas tehotenstva sú bežné a nepredstavujú vážny problém. Ak je však bolesť intenzívna, prípadne trvá bez prestania viac ako dva týždne, je nevyhnutné konzultovať tento stav s lekárom. Ten odporučí, čo na bolesť krížov v tehotenstve. Medzi najbezpečnejšie liečivo tlmiace bolesť počas celého priebehu gravidity patrí paracetamol, liečivá ako ibuprofen a diklofenak by sa mali užívať len po vyhodnotení prínosu a rizika liečby. 

Zápal močových ciest bolesť krížov 

Zápal močových ciest je bežným, zvyčajne nezávažným ochorením. Náchylnejšie naň sú ženy. Príčinou infekcie je najčastejšie baktéria E. coli, ktorá sa nachádza najmä v čreve a oblasti konečníku. Ak však kolonizuje močový trakt, vyvolá nepríjemné príznaky infekcie. Ochorenie sa prejavuje častým, bolestivým močením, nedostatočným vyprázdňovaním mechúra a prítomná môže byť aj bolesť krížov.

Bolesť brucha a krížov

Objavenie týchto dvoch príznakov súčasne môže (ale nemusí) značiť závažnejšie diagnózy. Bolesť brucha a krížov sa objavuje pri diagnózach ako pankreatitída, žlčníkové kamene vo veľmi zriedkavých prípadoch aj pri rakovine pankreasu. Medzi ďalšie varovné signály radíme napríklad výrazné chudnutie bez zjavnej príčiny, strata chuti do jedla, zmeny vo vyprázdňovaní (hnačka, zápcha). Pri pretrvávajúcich bolestiach brucha a krížov je dôležité objednať sa k lekárovi.

bolesť brucha

Bolesť krížov po úraze 

Silnejšia bolesť v dolnej časti chrbtice po akomkoľvek úraze by mala byť vyšetrená. Lekár zhodnotí, ktoré diagnostické metódy sú potrebné (RTG, CT, MR). Úrazy chrbtice netreba podceňovať, nesú so sebou viacero rizík, vrátane poškodenia miechy, porúch hybnosti a dlhodobých poúrazových komplikácii. Medzi závažnejšie symptómy spojené s bolesťou v krížoch po úraze patria pocit slabosti v nohách, únik moču, teplota až horúčka, bolesť pri močení a kýchaní. 

Lieky na bolesť krížov 

Na zmiernenie bolesti krížov sa používajú liečivá ako paracetamol, diklofenak, ibuprofen. dexibuprofén, naproxén alebo rôzne kombinácie liečiv, ktoré majú zosilnený účinok. O interakciách a kontraindikáciách daných liekov vám poskytne viac informácii váš lekár alebo lekárnik. 

Efektívne sú aj lokálne (topické) formy liekov, rôzne masti, krémy a gély. Výhodou tejto terapie je to, že lokálne formy nezaťažujú žalúdok a pečeň a majú minimum interakcií. 

Pri chronických bolestiach krížov môžu byť nápomocné aj výchovné bandáže, ktoré pomôžu vybudovať správny návyk držania tela. 

Čo ešte pomáha pri bolesti krížov?

Na prevenciu bolesti krížov ale aj na zmierňovanie už existujúcich bolestí efektívne pomáhajú aj režimové opatrenia. Sústrediť by sme sa mali na kontinuálne budovanie svalov v oblasti chrbta, pretože takto posilnení chrbát je odolnejší voči rôznym úrazom, presileniam, hernám a podobne.

Vyberte si cvičenie, ktoré je vhodné pre váš aktuálny zdravotný stav. Pri závažnejších ťažkostiach s krížovou oblasťou je vhodné navštíviť fyzioterapeuta, ktorý vás naučí cviky vhodné na daný problém. Zo športov je pri bolesti krížov vhodné vyberať napríklad z jógy, plávania, rýchlochôdze.

Pri opuchu a zápale môžeme použiť chladivé obklady, pri sekunutí je naopak vhodné suché teplo. Napriek tomu, že pri silnej bolesti krížov je pohyb namáhavejší, snažte sa zostať aktívny. Inaktivita a dlhšie ležanie môže paradoxne bolesť krížov ešte zhoršovať.

Bolesť v krížoch je častou bolesťou, s ktorou sa stretnú nielen mladší, ale aj starší ľudia. Patrí medzi jeden z najčastejších dôvodov práceneschopnosti. Vo väčšine prípadov je len krátkodobá, po užití voľnopredajných liekov a lokálnych krémov je dobre liečiteľná a trvá len pár dní. Pri dlhodobej bolesti krížov treba nájsť jej príčinu – správnou diagnostikou u lekára. O chronickej bolesti krížov hovoríme, ak trvá po dobu troch a viac mesiacov.