Čo je CRP vyšetrenie? Hodnota, ktorá vám prezradí pôvod infekcie

24.05.2023 | NovinkyZdravie #CRP

Antibiotiká by sme mali užívať výhradne na liečbu bakteriálnych ochorení. A to najmä vtedy, keď je to naozaj nutné. Ak im chcete predísť a myslíte si, že vám na vyliečenie postačia len vitamíny a doplnky stravy, spravte si CRP test. Čo to je a ako vyzerajú hodnoty takéhoto testu zistíte v našom článku.

crp test

Typy zápalov v tele

Zápal môže byť akútny (náhly) a dočasný. Dočasný zápal je zvyčajne užitočný. Ak si napríklad porežete kožu, môže na pár dní sčervenať, opuchnúť a bolieť. To sú príznaky zápalu.

Zápal sa môže vyskytnúť aj vo vnútri nášho tela. Ak zápal trvá príliš dlho, môže poškodiť zdravé tkanivá. Toto sa nazýva chronický (dlhodobý) zápal. Chronický zápal môže nastať aj vtedy, ak sú vaše tkanivá opakovane poranené alebo podráždené, napríklad fajčením alebo chemikáliami v životnom prostredí.

Ako funguje test CRP?

Hladinu C – reaktívneho proteínu v plazme možno určiť iba z krvi. Pôvodne sa vykonával odber žilovej krvi, dnes už možno test urýchliť aj odberom krvi z prsta. Test nie je nijako náročný. Stačí odobrať pár kvapiek krvi z prsta na laboratórnu doštičku, vložiť do CRP prístroja a výsledok je za pár minút hotový.

crp prístroj

Odber je takmer bezbolestný a je možné ho vykonávať bez predchádzajúcej prípravy rovno v ordinácii lekára. Je vhodný pre deti, dospelé aj tehotné ženy. Dnes už tiež existujú CRP testy pre domáce použitie, ktoré je možné voľne kúpiť v lekárňach.

Kedy je vhodné urobiť vyšetrenie CRP?

CRP vyšetrenie sa robí na základe podozrenia na vírusovú alebo bakteriálnu infekciu. Zisťuje sa, či je nutné nasadenie antibiotickej liečby. Takisto pomáha pri zisťovaní ochorení čriev, autoimunitných porúch alebo pľúcnych ochorení. 

Najčastejšími príznakmi môžu byť:

  • vysoká teplota, zimnica,
  • nevoľnosť a zvracanie,
  • bolesti hrdla.

Meranie hladiny CRP je užitočné aj pri kontrole účinnosti liečby, ak sa jeho hladina znižuje, znamená to, že liečba zaberá.

Čo môže ovplyvniť výsledky testu?

Množstvo vecí môže spôsobiť, že hladina CRP bude o niečo vyššie ako normálne. Patrí medzi ne obezita, nedostatok pohybu, fajčenie cigariet a cukrovka.

Niektoré lieky môžu spôsobiť, že hladiny CRP bude nižšie ako normálne. Patria sem nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), aspirín a steroidy.

Interpretácia výsledkov testu CRP pre dospelých

  • Norma: Hodnota CRP do 5 mg/l je považována za normálny stav.
  • Vírusové ochorenie: Hodnota CRP 6-30 mg/l znamená vírusové ochorenie a odporúča sa test za 1-2 dni opakovať.
  • Bakteriálna infekcia: Hodnota CRP nad 30 mg/l už znamená bakteriálnu infekciu.
  • Bakteriálny zápal: Hodnoty okolo 300 mg/l a viac znamenajú veľmi závažný bakteriálny zápal v tele.

Čo značí vysoké CRP?

Ak máte vysoké hodnoty CRP v krvi (napríklad CRP 200 alebo 60), môže to znamenať, že máte zvýšené zápalové procesy v tele. To môže byť spôsobené mnohými faktormi, vrátane infekcie, autoimunitných chorôb, zranení alebo dokonca stresu.

V niektorých prípadoch môže byť vysoká hladina CRP spojená s kardiovaskulárnymi chorobami, ako sú napríklad srdcové zlyhanie, infarkt myokardu alebo mŕtvica. Niektoré štúdie dokonca naznačujú spojenie medzi vysokými hodnotami CRP a niektorými druhmi rakoviny.

Je dôležité poznamenať, že vysoké hodnoty CRP nie sú vždy spojené s konkrétnym zdravotným problémom a môžu byť aj dočasné. Napríklad po operácii alebo po zranení môže byť hladina CRP dočasne zvýšená, aj keď nie je prítomný žiadny zápalový proces.

vysoké crp

Tabuľka: CRP hodnoty pri chorobách

Hodnota CRP (mg/l)  

Zdravotné problémy

normálna <10
mierne

zvýšená

5 – 30 → bežná nádcha alebo chrípka
10 – 40 → ľahký zápal a vírusové infekcie
  zvýšená 25 – 100 → mononukleóza, mykoplazmová infekcia, CHV, adenovírusová a HS infekcia
40 – 200 → akútny zápal bakteriálnej infekcie
vysoká 100 – 200 → pyelonefritída
> 200 → ťažké infekcie a popáleniny
400 – 800 → ťažká pneumónia, akútna cholecystitída

Pozor: CRP test sa niekedy zamieňa s vysoko citlivým (hs) CRP testom. Obidve merajú CRP, ale používajú sa na iné stavy. Test hs-CRP meria veľmi malé zvýšenie hladín CRP. Používa sa na odhad rizika srdcového ochorenia.

Zvýšené CRP u novorodenca a detí

U novorodenca a detí môže byť zvýšená hladina CRP v krvi indikáciou prítomnosti infekcie alebo zápalového procesu v tele. U novorodencov a dojčiat môže byť zvýšená hladina CRP spojená s infekciou matky počas tehotenstva alebo pôrodu, pretože môže prejsť na dieťa cez placentu alebo krvný obeh počas pôrodu. U detí starších ako jeden rok môže byť zvýšená hladina CRP spojená s infekčnými chorobami, ako sú napríklad pneumónia, meningitída alebo infekcie ucha.

Pri vysokých hodnotách CRP u novorodenca alebo detí je dôležité okamžite kontaktovať lekára. Lekár môže predpísať ďalšie testy na určenie príčiny zvýšenej hladiny CRP a navrhnúť vhodnú liečbu. Liečba môže zahŕňať antibiotiká na boj proti infekcii alebo iné lieky na zmiernenie zápalu. V niektorých prípadoch môže byť potrebné hospitalizovať dieťa na pozorovanie a prípadnú liečbu.