Ako sa prejavujú žalúdočné vredy? Vyskúšajte jednoduchý test

14.03.2024 | Zdravie

Vredová choroba je multifaktoriálne ochorenie, pri ktorom vznikajú ulcerácie (tvorba vredov) na sliznici hornej časti tráviaceho traktu. Vred je vlastne nehojaca sa rana, ktorá predstavuje množstvo komplikácií, ktoré ohrozujú život pacienta. 

vredy

Vznik a príznaky žalúdočných vredov 

Peptické vredy vznikajú ako výsledok narušenia rovnováhy medzi ochrannými a škodlivými faktormi. Medzi tieto škodlivé faktory patrí najmä žalúdočná kyselina a pepsín. Pri normálnom fungovaní ochranných faktorov sa ich účinok neprejaví.

Medzi ochranné faktory patria bikarbónát, mucín, krvný prietok, prostaglandíny a regenerácia epitelu. Bikarbónát pôsobí ako zásaditá zložka neutralizujúca žalúdočné kyseliny. Mucín je viskózna zložka žalúdočného hlienu, ktorý chráni žalúdočnú stenu pred pôsobením kyseliny a tráviacich enzýmov. Adekvátny krvný prietok je nevyhnutný pre dodávanie živín a kyslíka, ako aj pre odvod metabolických produktov. Prostaglandíny sú látky podobné hormónom, ktoré podporujú integritu a funkciu sliznice. Regenerácia epitelu je kľúčová pre obnovu poškodených buniek sliznice.

Na druhej strane, škodlivé faktory zahrňujú kyselinu chlorovodíkovú (HCl), pepsín, žlčové kyseliny, baktériu Helicobacter pylori a kyslíkové radikály. HCl a pepsín sú zložky žalúdočnej šťavy, ktoré môžu poškodiť sliznicu, ak nie sú adekvátne neutralizované. Žlčové kyseliny, ktoré sa obvykle nachádzajú v dvanástniku, môžu poškodiť žalúdočnú sliznicu, ak sa dostanú späť do žalúdka. Helicobacter pylori je baktéria, ktorá môže spôsobiť zápal a v niektorých prípadoch dokonca vredy. Kyslíkové radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky vrátane tých v žalúdočnej sliznici.

 

Peptický vred predstavuje vred žalúdka a duodéna (dvanástnik- časť tenkého čreva). Je dôležité rozlíšiť na základe príznakov, či sa u vás vyskytuje žalúdočný alebo duodenálny vred. Duodenálny vred sa vyskytuje 4x častejšie ako žalúdočný. Peptické vredy postihujú viac mužov ako ženy. 

 

Duodenálny vred sa zvyčajne prejavuje pocitom úľavy od bolesti po prijatí potravy a je typický výskyt bolesti v noci. Nezvykne byť sprevádzaný zvracaním, ale môže sa vyskytnúť meléna, čo je čierna stolica, indikujúca krvácanie v hornom trakte tráviaceho systému. U pacientov s duodenálnym vredom tiež nie je nutné dodržiavať prísnú diétu, nevyskytuje sa strata hmotnosti, môže sa objaviť hlboká bolesť v pravom hypochondriu a má sezónny výskyt.

Na rozdiel od toho, žalúdočný vred je sprevádzaný bolesťou ihneď po prijatí potravy, nočná bolesť nie je typická. Často je prítomné zvracanie a hematemeza, čo je zvracanie krvi. Pacienti trpiaci na žalúdočný vred môžu zažívať výraznú stratu hmotnosti a je nutné, aby dodržiavali prísnú diétu. Bolesti sa objavujú hlboko v strede epigastria, čo je oblasť pod hrudníkom a stredu brucha, a výskyt tohto typu vredu nie je sezónny.

 

Hlavným príznakom žalúdočného vredu je bolesť. Bolesť sa objavuje najmä do 2-3 hodín po jedle a úľava nastupuje v čase nejedenia alebo po užití antacíd (lieky na zníženie žalúdočnej kyseliny). Častokrát sa objavujú príznaky ako pálenie záhy, vracanie, ťažkosti po jedle, výrazná strata hmotnosti a nechuť do jedla. Najčastejšie život ohrozujúce komplikácie, ktoré peptické vredy môžu predstavovať, sú: 

  • Tráviace krvácanie.
  • Perforácia („prederavenie“) steny žalúdka.
  • Obštrukcia („blokácia“) žalúdka.

Rizikové faktory, ktoré podmieňujú vznik vredových ochorení, sú: 

  • Dedičnosť – ak sa vredové ochorenie vyskytuje v rodine je väčšia pravdepodobnosť, že vás postihne taktiež,
  • Krvná skupiny 0,
  • Vplyvy vonkajšieho prostredia – emócie, stres, pracovné napätie, pocit krivdy,
  • Lieky – nesteroidné antiflogistiká/analgetiká, cytostatiká, glukokortikoidy,
  • Alkohol,
  • Helicobacter pylori ,
  • Fajčenie.

Ak máte príznaky ochorenia a trápi vás bolesť žalúdka, pre rýchlu diagnostiku môžete vyskúšať jednoduchý test doma. Bolo preukázané, že vo väčšine prípadov je hlavnou príčinou vredového ochorenia baktéria Helicobacter pylori. V lekárni si môžete zakúpiť test na prítomnosť Helicobacetra a vykonať ho jednoducho v domácom prostredí. Test spočíva buď v odobratí vzorky zo stolice a výsledok sa určí do 10 minút alebo v prípade testu „Prevencia žalúdočných ochorení“ je potrebné odobrať kvapku krvi z končekov prsta. 

Preventívne kroky a liečba žalúdočných vredov

Pred začatím liečby je potrebné zistiť, či je vred zhubný alebo nezhubný. Ak ide o zhubný vred, liečba musí byť iná a často je nutné podstúpiť operáciu. 

Nefarmakologická terapia patrí medzi podpornú liečbu žalúdočných vredov. Sem zaraďujeme:

  • Úprava životosprávy a dietetické opatrenia 
  • Dostatočný odpočinok a spánok 
  • Zníženie pracovného zaťaženia a psychického stresu 
  • Vylúčiť alkohol a fajčenie 
  • Obmedziť nesteroidné protizápalové lieky (ibuprofén, diklofenak, naproxén a pod.) 
  • Obmedziť užívanie kortikoidov, ak to schváli lekár

Medzi prevenciu vzniku žalúdočných vredov sa odporúča vyhnúť potravinám, ako napríklad: 

  • Pikantné pokrmy 
  • Údeniny
  • Nápoje s obsahom kofeínu 
  • Alkoholické nápoje 

Farmakologická terapia sa drží pravidla: „bez kyseliny nie je vred“. Mnohé lieky znižujú žalúdočnú aciditu alebo inhibujú vylučovanie žalúdočnej kyseliny. V prípade terapie Helicobacter pylori sa využíva kombinácia antibiotika, chemoterapeutika a antiulcerózneho liečiva. 

Medzi lieky na liečbu žalúdočného vredu patria: 

  1. Antacidá – neutralizujú žalúdočnú HCl kyselinu. Určené sú na symptomatickú terapiu a dávkujú sa medzi jedlami. Musia byť podávané viackrát do dňa. Patrí sem sóda bikarbóna, Maalox, Talcid. Ich užívanie nie je vhodné pri bolestivých žalúdočných vredoch, pretože vyvolávajú rozpínanie žalúdka, čo vedie ku grganiu, a tak môže zvýšiť pocit bolesti. 
  2. Gastroprotektívne látky – patria sem zlúčeniny ako sukralfát, bizmut subcitrát. Patria sem lieky ako Venter alebo De-Nol. 
  3. Antagonisty H2 receptorov – napr. famotidín. Lieky sú viazané na lekársky predpis. 
  4. Inhibítory protónovej pumpy – omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, esomeprazol a pod. Omeprazol a pantoprazol si vieme kúpiť voľno predajne v lekárni pod názvom Helicid alebo Nolpaza. 

Taktiež je možné podporiť liečbu vredov aj fytoterapiou. Obsahové látky rastlín ako sú pektíny pôsobia ochranne pri ochoreniach tráviacej sústavy. Pektíny sú podobné slizom a vyskytujú sa najmä v ovocných šťavách. Medzi fytofarmaká používané pri vredových ochoreniach, patria: 

  • Sladkovka hladkoplodá
  • Aloa barbadodská

Taktiež prípravok vo forme kapsúl pod názvom Masticha (chioská masticha) sa využíva v liečbe vredov spôsobených Helicobacter pylori. Taktiež má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol a znižuje pálenie záhy. 

Pri pálení záhy sa tiež odporúčajú :

  • Zemežlč horký
  • Valeriána lekárska
  • Mäta pieporná
  • Medovka lekárska
  • Palina obyčajná 

V lekárni sú často dostupné jednotlivé rastlinné prípravky vo forme čaju alebo čajovej zmesi, ktoré sú indikované na podpornú terapiu pri vredových ochoreniach

Kedy vyhľadať lekársku pomoc

Ak máte podozrenie na prítomnosť žalúdočných vredov, vždy vyhľadajte lekára. I v prípade ak máte pocit, že si viete dočasne uľaviť od príznakov sprevádzajúcich toto ochorenie prostredníctvom voľno predajných liekov. Je to z dôvodu toho, že vredové ochorenie treba presne identifikovať a liečiť ich príčinu ochorenia, nie len potláčať symptómy. Neliečený vred môže viesť k závažným komplikáciám, ako napríklad k malígnej transformácií, čo si vyžaduje operačný zákrok. Pacienti s krvácajúcim vredom, penetráciou alebo perforáciou si vyžadujú okamžitú hospitalizáciu. 

Diagnostika žalúdočných vredov sa vykonáva pomocou gastroskopie. Gastroskopia, pozostáva z ohybnej trubice, ktorá má zabudovanú kameru. Touto metódou je jasne vidieť steny žalúdka a dvanástnika. Umožňuje prítomnosť vredu  presne lokalizovať, zistiť jeho veľkosť, tvar a prítomnosť iných súvisiacich lézií. Okrem toho je možné odobrať biopsiu cez gastroskop. Biopsia je veľmi dôležitá na zistenie povahy vredu a oboznámi nás, či sa jedná o benígny alebo malígny vred. Umožňuje tiež zistiť prítomnosť Helicobacter pylori, baktérie, ktorá podporuje vznik žalúdočných vredov až v 80% prípadov. 

Zmena životného štýlu na podporu hojenia vredov

Zmena životného štýlu spočíva najmä v zmene vedomých rozhodnutí. Ak trpíte žalúdočnými vredmi, je potrebné aby ste upravili vaše stravovacie návyky, obmedzili niektoré lieky, naučili sa lepšie zvládať stres a naučili sa vyhýbať škodlivým návykom, ako je fajčenie a pitie alkoholu. Ak sa vám to podarí máte veľkú šancu výrazne zlepšiť terapiu žalúdočných vredov

Diéta, pri žalúdočných vredoch, spočíva najmä: 

  • Vyhýbanie sa nadmernej konzumácie vysoko spracovaných jedál 
  • Obmedzenie konzumácie korenistých, kyslých a pikantných jedál 
  • Potrebné je piť dostatok vody 
  • Vhodné je zvýšiť príjem probiotických mliečnych výrobkov ako je biely jogurt, kyslá smotana, kefír a pod. 
  • Vylúčiť pitie mlieka v začiatkoch ochorenia, kedy môže zvyšovať žalúdočnú aciditu. 

Obmedziť by ste mali: 

  • Používanie nesteroidných antiflogistík, ako je napr. ibuprofén, aspirín, pretože môžu dráždiť výstelku žalúdka a prispievať k vzniku žalúdočných vredov. Ak ich potrebujete užiť, odporúča sa ich prijímať spolu s jedlom. Lekár vám môže predpísať aj dvojzložkový liek, ktorý pozostáva z nesteroidného protizápalového lieku a omeprazolu, ktorý znižuje riziko vzniku peptických vredov. 
  • Alkohol
  • Prestať fajčiť 
  • Vystavovanie sa stresujúcim udalostiam, a pokúsiť sa stres lepšie zvládať. 

Zmena životného štýlu zahŕňa aj pridanie pravidelného cvičenia. Fyzická aktivita podporuje celkové zdravie a môže pozitívne prispieť aj k zdraviu tráviaceho traktu. Cvičenie reguluje pohyby čriev a znižuje riziko vzniku zápchy, ktorá môže podporovať vznik peptických vredov. 


Autor
Mgr. Timea Martinez NoriegaVyštudovala som Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2020. Už počas štúdia som začala pracovať v lekárni. Kontakt so zákazníkmi ma motivoval k sústavnému vzdelávaniu, pretože každý pacient by mal odchádzať s jasným vysvetlením a zodpovedanými všetkými otázkami. V roku 2018 som ukončila špecializované školenie pre športové poradenstvo- Poradca vo výžive človeka a vo výžive v športe. V roku 2020 som našľa záľubu vo fyzioterapii a absolvovala kurz Kineziotapingu a skončila kurz Wellness pracovníka so zameraním na masérske služby. Voľný čas rada venujem rodine, cestovaniu, štúdiu, športu a počúvaniu hudby.