Ako bojovať proti kliešťom? Alternatívy pre psov

Keď zima ustúpi jari a vyššie teploty vyženú ľudí a ich domácich miláčikov do prírody, na povrch sa začínajú predierať aj nepríjemné parazity – kliešte. S kliešťom sa najčastejšie stretávame v lesoch, na lúkach, v záhradách či všeobecne v trávnatých porastoch. Čo sa stane, ak by sa váš pes alebo mačka nakazil od infikovaného parazita? Zistite, čo je účinné proti kliešťom.

čo proti kliešťom

Ak má parazit vhodné podmienky na život, vie sa jednoducho množiť alebo až premnožiť. S postupným globálnym otepľovaním nastávajú ideálne podmienky aj pre tohto škodcu, a to dokonca aj na takých miestach, kde sa v minulosti nevyskytovali.

Kliešť ako taký sa radí medzi parazity – k svojmu bytiu nevyhnutne potrebuje hostiteľa, z ktorého saje krv. Parazitovať môže ako na ľuďoch, tak aj na psoch, mačkách a iných hospodárskych zvieratách. Samotný kliešť nie je nebezpečný, no riziko je v tom, čo môže na jedinca preniesť, keď je infikovaný.

Kliešte u psov: Prejavy a nebezpečenstvo

Keďže je na Slovensku veľké množstvo milovníkov psov, ako aj psov samotných, problémy spôsobené kliešťom sa skôr či neskôr budú týkať každého psíčkara.

Kliešte sa vo veľkej miere podieľajú na prenose mnohých ochorení.

Môže ísť o:

  • lymskú boreliózu
  • mykoplazmózu
  • anaplazmózu
  • babeziózu
  • ehrlichiózu

Lymská borelióza

Lymská borelióza je nebezpečné bakteriálne ochorenie, ktoré môže byť v počiatočnej fáze bezpríznakové, v druhej fáze dochádza ku komplikáciám s pohybovým aparátom a tretia neliečená fáza postihuje nervovú sústavu.

Príznaky lymskej boreliózy:

  • 1. fáza – javí sa ako chrípkové ochorenie, únava psa, nestabilné dýchanie, nechuť k jedlu, opuch na mieste uhryznutia
  • 2. fáza – silný zápal a opuch kĺbov, slabosť, krívanie, sťažená chôdza, horúce končatiny
  • 3. fáza – agresivita, kŕče, zlyhanie obličiek

Nebezpečenstvo lymskej boreliózy spočíva v tom, že symptómy 1. a 2. fázy ochorenia nie sú prítomné vo všetkých prípadoch. V prípade nákazy lymskou boreliózou je nutná včasná diagnostika a následné podanie liekov. V iných prípadoch sa dané ochorenie končí smrťou jedinca, pretože v poslednej fáze ochorenia sú už lieky väčšinou neúčinné.

infikovaný kliešť

Mykoplazmóza

Je zákerné bakteriálne ochorenie, ktorého liečba antibiotikami nie je stále úspešná z dôvodu rezistencie.

Zákernosť tejto choroby spočíva aj v tom, že dokáže sa v organizme prejaviť až vtedy, keď je organizmus úplne oslabený a imunitné mechanizmy nie sú funkčné.

Baktéria postihuje pohlavné a močové ústrojenstvo spôsobujúc silné zápaly močových ciest, maternice, nadsemenníkov, či neplodnosť až potrat.

Každý chovateľ (hlavne chovných psov) by mal mať dostatočné informácie o tomto ochorení, keďže často dochádza ku veľkým nielen materiálnym stratám, a to len z dôvodu nevedomosti.

Príznaky mykoplazmózy:

  • Zápal očí
  • Zápal respiračného ústrojenstva
  • Zápaly močového mechúra, močovej trubice, obličiek
  • Zápaly nadsemenníkov a prostaty
  • Zápaly pošvy a maternice
  • Neplodnosť
  • Potraty
  • Pôrod mŕtveho plodu

Aj keď diagnostika a liečba sú práce a zdĺhavé, v rámci zodpovednosti by mal pred krytím každý majiteľ so svojím psom, či sučkou podstúpiť takéto vyšetrenie, po ktorom veterinár prichádza s vhodnou liečbou. 

Anaplazmóza

Anaplazmóza je vysoko infekčné bakteriálne ochorenie, kedy sú prítomné nešpecifické príznaky. Choroba napáda biele krvinky.

Príznaky anaplazmózy:

  • Nechutenstvo, zvracanie, hnačka
  • Apatia, únava
  • Chudnutie jedinca

Príznaky ochorenia môžu byť jednoducho zameniteľné s akýmkoľvek iným ochorením a práve preto ostáva anaplazmóza častokrát nediagnostikovaná. Z akútnej fázy ochorenia sa jedinec uzdraví, no problém nastáva o nejaký čas neskôr, keď ochorenie prechádza do chronickej fázy a následne k úplnému narušeniu imunity organizmu a častej chorobnosti.

malátny pes

Babezióza

Babezióza je vysoko infekčné ochorenie prenášané kliešťom. Napáda červené krvinky – dochádza k ich rozpadu = hemolytická anémia.

Príznaky babezíozy:

  • Typická farba moču (Coca-Cola)
  • Bledé sliznice
  • Vysoká horúčka
  • Apatia
  • Nechutenstvo
  • Úbytok hmotnosti

Diagnostika tohto ochorenia nie je úplne jednoduchá, keďže nie stále sa podarí mikroskopicky určiť prítomnosť babézie v červených krvinkách, no zodpovednosťou majiteľa psa je pri takýchto príznakoch navštíviť zverolekára, ktorý dôkladne vyšetrí vášho miláčika.

Ehrlichióza

Ehrlichióza je bakteriálne ochorenie s prítomnosťou nešpecifických príznakov. Ochorenie spočíva v napádaní buniek imunitného systému. Včasná diagnostika a následná liečba sľubuje veľmi dobré výsledky

Príznaky ehrlichiózy:

  • Nechutenstvo
  • Horúčka
  • Zápal a bolesť kĺbov
  • Zväčšenie uzlín
  • Krvácanie z nosa

Ako nájsť a odstrániť kliešťa na psovi?

Nebezpečenstvo chorôb prenášaných kliešťom nie je postrachom len pre ľudí, ale aj pre našich domácich miláčikov. Jednou z možností ako ich účinne ochrániť pred nežiadúcimi parazitmi, je pravidelná kontrola srsti a kože pomocou hrebeňa či kefy na to určenej. Kontrolu môžete vykonať aj pomocou hmatu – na koži psa ľahko odhalíte tvrdú guličku v podobe kliešťa.

V prípade, že prisatého kliešťa nájdete, je potrebné začať s jeho opatrným odstránením. Začneme s umytím rúk, prípadne môžete použiť aj gumené rukavice. Následne použijeme pinzetu určenú na kliešte a jednoduchým pomalým pohybom ho vytiahneme. Po vybratí kliešťa je potrebné miesto vydezinfikovať.

TIP OD LEMEDIC: Kliešťa nikdy nestláčame a nepoužívame na jeho odstránenie mydlo, či olej. Po vytiahnutí kliešťa je potrebné miesto prisatia sledovať a v prípade príznakov začervenania či opuchu kontaktovať veterinára. 

 

Čo je dobré proti kliešťom pre psov a mačky?

Spomínaná pravidelná kontrola každého domáceho miláčika je primárnou súčasťou starostlivosti o zviera. Niekedy to však nemusí stačiť. Jeden nepovšimnutý infikovaný kliešť môže spôsobiť ujmu nielen na zdraví zvieraťa, no liečba chorôb spôsobených parazitom zasahuje aj našu peňaženku. Stále si však môžeme zobrať na pomoc jednu z nasledujúcich alternatív, ktorá nášho psa či mačku ochráni počas celej kliešťovej sezóny.

obojok proti kliešťom

Obojok proti kliešťom

Obojok proti kliešťom je jednou z alternatív slúžiaci ako účinná prevencia voči prisatiu kliešťa na domáceho miláčika.

Účinne odpudí a usmrtí kliešťa, a to ešte pred tým, než sa prisaje a uhryzne svoju korisť.

Doba pôsobenia obojkov je rôzna, no pohybuje sa na úrovni 3 až 8 mesiacov, a to už v závislosti od konkrétneho výrobcu a výrobku

Spot-on pipeta

Pipeta je najdostupnejšia a cenovo prijateľná možnosť ochrany pred kliešťom, komárom, blchám či iným parazitom.

Aplikuje sa jednoducho a rýchlo, priamo na kožu medzi lopatky alebo pri chvoste. Odpudí a usmrtí kliešťa predtým, ako sa prisaje na kožu.

Doba pôsobenia pipety je väčšinou 30 dní.

Tabletky proti kliešťom pre psov a mačky

Tabletky proti kliešťom v súčasnosti ešte nemajú takú popularitu ako iné alternatívy. V porovnaní s obojkom a pipetou proti kliešťom však tabletky nemajú repelentný účinok.

Usmrcujú kliešťa až po jeho prisatí do 24 hod., pred vypustením neželaných patogénov.

Tabletky proti kliešťom sú dostupné vo forme žuvacích tabliet poväčšine s lákavou chuťou pre každého domáceho miláčika.

Sprej a šampón pre psov proti kliešťom

Šampóny a spreje pre psov sú jednou z populárnych možností, ako sa starať o vaše zvieratko. Slúžia na hubenie nežiaducich parazitov, ak už bola zistená ich prítomnosť priamo v srsti alebo na koži. Vedia si poradiť s blchami, všami či kliešťami.

Spreje majú väčšinou repelentný a insekticídny účinok – nielen odpudzujú, ale aj liečia.

starostlivosť o psa

Ultrazvukový prívesok

Pôsobí na báze ultrazvukových impulzov, ktoré odpudzujú parazity v okruhu cca 2 m.

Prírodné spôsoby, ako odradiť kliešte od psov

Prírodná cesta, ako ochrániť svojho psíka pred kliešťom, je tiež jednou z možností. Ak ste typ, ktorý preferuje práve takýto spôsob a chcete sa vyhnúť chemickému zloženiu antiparazitík, môžete si vybrať aj prípravky práve na prírodnej báze.

Pri prírodných repelentoch je potrebné dbať na čistotu éterického oleja, ktorý je použitý. Dôležité je, aby bol vyrábaný šetrne, skutočnou extrakciou, bez chemických prísad.

Najobľúbenejšie éterické oleje sú: cédrové drevo, citrónová tráva, eukalyptus, levanduľa, rozmarín, tymian, šalvia.

Vytvorte si z nich jednoduchý repelent vo forme spreju.  Olej zriedite vo vode a aplikujete na kožu aj srsť zvieraťa.

Prípadne, zrieďte, éterický olej v nosnom oleji a vtieraním ho aplikujete.

Intenzívna vôňa odpudzuje nežiaduce kliešte, vši, či blchy od vášho domáceho miláčika. 

Čo ak sa psík nakazil a chorobu preniesol?

Ak si na vašom zvieratku všímate príznaky, ktoré by mohli súvisieť s niektorým ochorením, je potrebné konať. Informujte zverolekára, ktorý skontroluje zvieratko a zváži ďalšie postupy.

V prípade, ak by bolo vaše zvieratko infikované – chorým kliešťom, zverolekár zvažuje liečbu predovšetkým použitím antibiotík.


Autor
Mgr. Nikola OmaskováVyštudovala som na Strednej zdravotníckej škole v Košiciach, odbor farmaceutický laborant, no neskôr moje stopy viedli na jazykové štúdia. A preto je mojou obľubou nielen práca v lekárni, ale aj komunikácia s ľuďmi, kde sa v mojom živote tieto dva odbory spojili. Svoj čas venujem aj korektúre a prekladu článkov v slovenskom aj anglickom jazyku. Vo voľnej chvíli sa rada venujem fytoterapii a svojej rodine.