Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Aké sú účinky betaglukánu na ľudský organizmus a koľko ho potrebujeme?

06.10.2024 | Zdravie

Nedávne štúdie ukazujú, že prírodné látky v našich každodenných potravinách, ako je betaglukán, zohrávajú kľúčovú úlohu v prevencii chronických ochorení. Betaglukán je polysacharid nachádzajúci sa v bunkových stenách rastlín, najmä ovsa, jačmeňa a pšenice, ako aj v kvasniciach a hubách

Tanier s hubami a petržlenovou vňaťou, ktoré sú prírodným zdrojom betaglukánu.

Čo je to betaglukán?

Beta glukán je druh rozpustnej a fermentovateľnej vlákniny, ktorý sa nachádza v bunkových stenách niektorých rastlín. 

Patrí do skupiny prebiotík, ktoré stimulujú rast a aktivitu požadovanej prirodzenej črevnej mikroflóry a zároveň tlmia rast patogénov. Hrá dôležitú úlohu pri správnom fungovaní gastrointestinálneho traktu a prevencii zápalov, ako aj rakoviny hrubého čreva. Rozpustná vláknina má účinky vrátane oneskorenia vyprázdňovania žalúdka, spomalenia absorpcie glukózy, absorpcie častíc cholesterolu a stimulácie imunitných buniek v čreve.

V čom sa betaglukán nachádza?

Najvyššiu koncentráciu beta glukánu obsahuje jačmeň a ovos. Medzi ďalšie dobré zdroje beta glukánu patrí:

  • cirok(Sorghum)raž
  • kukurica
  • zrno tritikale (hybridná obilnina, ktorá vznikla krížením žita a pšenice)
  • pšenica
  • ryža
  • huby
  • morské riasy

Okrem toho sa vláknina nachádza v určitých typoch baktérií a húb, vrátane Saccharomyces cerevisiae, ktorá sa používa na výrobu výživných kvasníc, vína, piva a niektorých pekárenských výrobkov. To však neznamená, že alkoholické nápoje sú dobrým zdrojom beta glukánu.

Aké sú účinky betaglukánu na ľudský organizmus?

Účinky beta glukánu  na ľudský organizmus sú predmetom mnohých výskumov, pretože betaglukán sa považuje za bioaktívnu látku s viacerými zdravotnými benefitmi.

Hlavné účinky betaglukánu na ľudský organizmus:

  • Posilnenie imunitného systému:

Betaglukán môže pôsobiť ako aktivátor imunitného systému a modifikátor bunkovej reakcie. Väzba beta glukánu na špecifické receptory môže spôsobiť bunkovú odpoveď, ktorá je obzvlášť užitočná pri imunosupresii vyvolanej chemoterapiou a rádioterapiou a pri vyčerpanej hematopoéze, čo je proces, ktorým telo produkuje krvinky.betaglukán aktivuje makrofágy, neutrofily a ďalšie bunky imunitného systému, čím zvyšuje schopnosť tela bojovať proti infekciám, baktériám a vírusom.

 

  • Zníženie cholesterolu:

Betaglukán sa viaže na cholesterol v tráviacom trakte, čím znižuje jeho vstrebávanie do krvi. To vedie k poklesu hladiny celkového a LDL („zlého“) cholesterolu, čím prispieva k zdraviu srdca a ciev.

Výskumy ukazujú, že konzumácia potravín bohatých na betaglukán môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

 

  • Podpora trávenia:

Prebiotický účinok –  betaglukán pôsobí ako prebiotikum, čo znamená, že podporuje rast prospešných baktérií v čreve. Tým prispieva k zdravej črevnej mikroflóre, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a imunitnú funkciu.

 

  • Regulácia hladiny cukru v krvi:

betaglukán pomáha spomaľovať vstrebávanie glukózy z potravy do krvi, čo vedie k stabilnejšej hladine cukru v krvi. To je obzvlášť prospešné pre ľudí s diabetom typu 2 alebo s rizikom vzniku cukrovky.

 

  • Podpora zdravia pokožky:

betaglukán má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri liečbe kožných problémov, ako sú ekzémy, dermatitída a iné zápalové stavy.

Môže podporiť hydratáciu pokožky a urýchliť hojenie rán vďaka stimulácii produkcie kolagénu.

 

  • Zlepšenie celkovej pohody a vitality:

Betaglukán pôsobí ako antioxidant, čo pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom a starnutím. Pravidelné užívanie betaglukánu môže zlepšiť energetickú hladinu a zvýšiť odolnosť organizmu voči stresu a únavovým stavom.

Rôzne zdravé potraviny bohaté na betaglukán a ďalšie živiny, vrátane lososa, zeleniny, ovocia a orechov.

Aký je vplyv betaglukánu na imunitu?

Betaglukán má významný vplyv na imunitný systém tým, že zvyšuje jeho schopnosť bojovať proti infekciám a regulovať zápalové procesy. Jeho účinky na imunitu sú komplexné a zahŕňajú stimuláciu vrodenej aj adaptívnej imunity, čo ho robí cenným doplnkom stravy pre tých, ktorí chcú posilniť svoju imunitnú obranyschopnosť.

Betaglukán podporuje biele krvinky, ktoré chránia telo pred vírusmi a baktériami. Vďaka tomu imunitný systém dokáže rýchlejšie reagovať na hrozby a lepšie chrániť organizmus pred ochorením. Vedeli ste, že je to vynikajúci bojovník proti herpesom? Pomáha najmä povzbudením vlastného obranného mechanizmu tela. Pri liečbe opakovaného výskytu herpesov sa odporúča ich dlhodobé podávanie (2-3 a viac mesiacov). Pre rýchlu pomoc v boji proti herpesom a oparom odporúčame náš článok, v ktorom nájdete množstvo užitočných informácií.

Podporuje tvorbu protilátok a pamäťových buniek, ktoré sú schopné rýchlo a efektívne reagovať na opätovný kontakt s patogénmi.

Klinické štúdie ukazujú, že pravidelné užívanie betaglukánu môže znížiť riziko bežných infekcií, ako je prechladnutie a chrípku. Betaglukán zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám tým, že posilňuje imunitnú obranyschopnosť.

Má tiež protizápalové účinky. Dokáže regulovať imunitnú odpoveď, aby nedochádzalo k prehnaným zápalovým reakciám, ktoré môžu byť škodlivé pre telo. Tento efekt je obzvlášť užitočný pri chronických zápalových stavoch.

Pre koho je vhodné užívanie betaglukánu?

Užívanie betaglukánu je vhodné pre široké spektrum ľudí, pretože podporuje imunitný systém a pomáha udržiavať celkové zdravie. Obzvlášť prospešný je pre ľudí s oslabenou imunitou, napr. starší ľudia u ktorých s vekom klesá aj prirodzená obranyschopnosť tela.

Chronický stres oslabuje imunitný systém. Betaglukán pomáha udržiavať imunitu v rovnováhe aj v stresových situáciách.

Ak často prichádzate do kontaktu s väčším množstvom ľudí (napríklad v škole, práci alebo MHD), betaglukán môže posilniť vašu obranyschopnosť a znížiť riziko ochorenia.

Betaglukán je ideálnym doplnkom stravy počas obdobia zvýšeného výskytu vírusových ochorení, ako je chrípka a nachladnutie.

V akej forme je možné betaglukán dopĺňať?

Betaglukán je možné dopĺňať v rôznych formách, pričom každá forma má svoje výhody. Tu sú konkrétne produkty a formy, v ktorých môžete betaglukán nájsť:

1. Tablety a kapsuly

  • Imunit 5PreveMax tablety 80 ksVýživový doplnok so sladidlami s jahodovou príchuťou, ktorý obsahuje nukleotidy (získané zo sladkovodnej riasy chlorelly), betaglukány (z hlivy ustricovej), vitamíny a minerál
  • Slovakiapharm IMUNO-MIX AKUT 30 kapsul Výživový doplnok s unikátnym zložením, ktoré zahŕňa silné imunitné podporujúce látky, ako je hlivou ustricová, známa tiež ako betaglukán, spolu s vitamínom C, vitamínom D3, organickou formou zinku a selénom.
  • Imunoglukan P4H ProD kapsuly 60 ksVýživový doplnok na dlhodobé užívanie s obsahom trojkombinácie účinných látok. Prírodný IMG® pôsobí v kombinácii s vitamínom C a vitamínom D synergicky, t. j. účinok týchto látok sa vzájomným pôsobením podporuje.

2. Tekuté formy (sirupy)

3. Potraviny obohatené o betaglukán

  • Ovsené vločky s betaglukánom – Niektoré potravinové produkty, ako napríklad ovsené vločky, môžu byť obohatené o betaglukán, čo je prirodzený spôsob, ako ho získať v dennej strave.

4. Krém alebo gél s betaglukánom

  • Imunoglukan krém – Krém s betaglukánom na vonkajšie použitie, ktorý môže podporiť imunitu pokožky a jej regeneráciu.
  • BetaDerm krém s betaglukánom 50 gJemný, veľmi ľahko roztierateľný krém, ktorý sa rýchlo vstrebáva. Zjemňuje a zvláčňuje suchú, šupinkujúcu sa pokožku a napomáha upokojeniu. 
  • NATURES BETA GLUCAN Gél 50 ml – Podporuje regeneráciu pokožky, prispieva k hojeniu rán a chrání pokožku pred poškodením

Tieto produkty ponúkajú rôzne spôsoby, ako môžete betaglukán doplniť do svojho tela, či už cez tablety, kapsule, sirupy alebo dokonca cez potraviny. Výber závisí od vašich preferencií a potrieb.

Mikroskopický záber na bunky kvasiniek, zdroj betaglukánu používaného v doplnkoch stravy.

Aká je potrebná denná dávka betaglukánu?

Odporúčaná denná dávka betaglukánu pre dospelých je 100-300 mg, pre deti 10 mg/5 kg

Krátkodobé užívanie sa odporúča napríklad počas chrípky a pri stavoch akútneho oslabenia organizmu. 

Dlhodobé užívanie sa odporúča pri recidivujúcich infekciách, pri poruchách imunity – predovšetkým tie získané, pri alergických ochoreniach, pri zvýšenom fyzickom a psychickom strese a ako doplnok liečby u onkologických pacientov. 

Odporúčaná doba užívania je aspoň dva mesiace. Pre zvýšenie účinnosti je vhodné ich užívať nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo dve hodiny po jedle. V prípade sirupov nezabudnite uchovávať produkt po otvorení v chladničke.

S čím je vhodné betaglukán kombinovať?

Betaglukán je účinný aj samostatne, ale jeho účinky môžu byť ešte výraznejšie, ak ho skombinujete s určitými ďalšími látkami. Tu sú niektoré z nich:

  • Vitamín C – posilňuje imunitný systém a pôsobí ako antioxidant. V kombinácii s betaglukánom môže zlepšiť jeho schopnosť stimulovať imunitné bunky a zlepšiť obranyschopnosť organizmu.

 

  •  Zinok je esenciálny minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v správnom fungovaní imunitného systému. V kombinácii s betaglukánom môže zlepšiť obranyschopnosť organizmu voči infekciám.

 

  • Echinacea je rastlina známa svojimi imunomodulačnými účinkami. Kombinácia s betaglukánom môže posilniť obranyschopnosť organizmu, najmä počas chladných mesiacov.

 

  • Probiotiká podporujú zdravie črevnej mikroflóry, ktorá hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Kombinácia s betaglukánom môže zlepšiť celkovú imunitnú odpoveď organizmu.

 

  • Vitamín D je kľúčový pre správne fungovanie imunitného systému. V kombinácii s betaglukánom môže pomôcť v prevencii ochorení a udržiavaní celkového zdravia.

 

  • Curcumin (Kurkuma) má silné protizápalové a antioxidačné účinky. V kombinácii s betaglukánom môže pomôcť pri zvládaní zápalových ochorení a posilnení imunity.

 

  • Resveratrol známy svojimi antioxidačnými účinkami, môže spolu s betaglukánom posilniť ochranu buniek pred poškodením a podporiť imunitný systém.

 

Betaglukán predstavuje cenný doplnok stravy, ktorý môže významne podporiť imunitný systém a celkové zdravie. Jeho rôzne formy a kombinácie s inými látkami ho robia prístupným a efektívnym na zlepšenie zdravotného stavu.