Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Viete, aký krém na opaľovanie je pre vás vhodný? X tipov ako si vybrať ten správny

06.08.2024 | Zdravie

Opaľovanie je obľúbenou činnosťou mnohých ľudí, ale je veľmi dôležité vedieť, ako správne chrániť svoju pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. V tomto článku sa pozrieme na to, aký je účinok slnečného žiarenia na pokožku, aké nebezpečenstvo hrozí pri nadmernom vystavovaní sa slnečnému žiareniu, a aké sú možnosti ochrany pokožky pred slnkom. Zistíme, čo je to SPF, aký ochranný faktor zvoliť, a aký je rozdiel medzi chemickými a minerálnymi filtrami. Na záver vám ponúkneme X tipov, ako si vybrať vhodný opaľovací krém, a povieme si, aké opaľovacie krémy sú bezpečné v tehotenstve a pre deti.

záber na nohu osoby, ktorá má na koži nakreslený obrázok slnka opaľovacím krémom

Aký je účinok slnečného žiarenia na pokožku?

Slnečné žiarenie má na pokožku pozitívne aj negatívne účinky. Na jednej strane pomáha pri syntéze vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a imunitný systém. Na druhej strane však nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu môže spôsobiť poškodenie pokožky, urýchlené starnutie a zvýšené riziko rakoviny kože. UVB žiarenie je zodpovedné za spálenie kože, zatiaľ čo UVA žiarenie preniká hlbšie do kože a prispieva k tvorbe vrások a pigmentových škvŕn.

Aké nebezpečenstvo hrozí pri nadmernom vystavovaní sa slnečnému žiareniu?

Nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže mať vážne dôsledky na zdravie pokožky. Okrem akútneho spálenia, ktoré môže spôsobiť bolesť, začervenanie a pľuzgiere, môže dlhodobé vystavovanie sa UV žiareniu viesť k chronickému poškodeniu. Toto zahŕňa foto-starnutie, prejavujúce sa vráskami, stratou elasticity a pigmentovými škvrnami. Najvážnejším možným dôsledkom nadmerného vystavovania sa slnečnému žiareniu je zvýšené riziko vzniku rakoviny kože, vrátane melanómu, ktorý je najagresívnejšou formou rakoviny kože.

Aké sú možnosti ochrany pokožky pred slnkom?

Ochrana pokožky pred slnkom zahŕňa niekoľko krokov. Nositeľné ochranné prostriedky, ako sú klobúky so širokým okrajom, slnečné okuliare s UV ochranou a oblečenie s dlhými rukávmi, môžu poskytnúť fyzickú bariéru proti slnečným lúčom. Chemické a minerálne opaľovacie krémy sú ďalším dôležitým spôsobom ochrany. Chemické opaľovacie krémy absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, zatiaľ čo minerálne opaľovacie krémy, ktoré obsahujú oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, odrážajú UV žiarenie z povrchu pokožky. Tiež je dôležité obmedziť čas strávený na slnku, najmä počas jeho najintenzívnejších hodín medzi 10:00 a 16:00.

Žena v plavkách sedí pri vode, má na sebe slnečné okuliare a biely klobúk. Na jej holom chrbte je nakreslený veľký symbol slnka opaľovacím krémom, čo zdôrazňuje dôležitosť ochrany pokožky pred slnečným žiarením

Čo je to SPF?

SPF, alebo Sun Protection Factor, je mierou toho, ako dobre opaľovací krém chráni pokožku pred UVB žiarením, ktoré je zodpovedné za spálenie pokožky. Číslo SPF udáva, ako dlho môžete byť na slnku bez toho, aby sa vaša pokožka spálila, v porovnaní s tým, keď by ste nemali žiadnu ochranu. Napríklad, ak by sa vaša pokožka bez ochrany spálila za 10 minút, použitím SPF 30 by ste mali byť teoreticky chránení 30-krát dlhšie, teda 300 minút. Je však dôležité si uvedomiť, že žiadny opaľovací krém neposkytuje 100% ochranu a je potrebné ho pravidelne aplikovať.

Aký ochranný faktor zvoliť?

Výber správneho SPF závisí od niekoľkých faktorov, vrátane typu pokožky, intenzity slnečného žiarenia a dĺžky času stráveného na slnku. Pre väčšinu ľudí je odporúčané používať opaľovací krém s minimálnym SPF 30, ktorý blokuje približne 97% UVB žiarenia. Ľudia s veľmi svetlou pokožkou alebo tí, ktorí budú vystavení intenzívnemu slnečnému žiareniu dlhší čas, by mali zvoliť vyšší SPF, ako napríklad SPF 50. Je tiež dôležité si vybrať opaľovací krém so širokospektrálnou ochranou, ktorý chráni pred oboma typmi UV žiarenia – UVA aj UVB.

Aký je rozdiel medzi chemickými a minerálnymi filtrami?

Chemické opaľovacie krémy obsahujú organické zlúčeniny, ako sú oxybenzon, avobenzon a octinoxate, ktoré absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, ktoré sa potom uvoľňuje z pokožky. Minerálne opaľovacie krémy, na druhej strane, obsahujú prírodné minerály ako oxid zinočnatý a oxid titaničitý, ktoré fyzicky blokujú a odrážajú UV žiarenie z povrchu pokožky. Minerálne krémy sú často preferované pre citlivú pokožku, deti a tehotné ženy, pretože jemenej pravdepodobné, že spôsobia podráždenie.

X tipov ako si vybrať vhodný opaľovací krém

Pri výbere opaľovacieho krému je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov, aby ste našli ten najvhodnejší pre svoju pokožku a aktivity. Najprv zohľadnite svoj typ pokožky. Ľudia so suchou pokožkou by mali zvoliť hydratačný opaľovací krém, ktorý poskytne potrebnú hydratáciu a ochranu. Naopak, tí s mastnou alebo aknóznou pokožkou by mali hľadať nekomedogénne formulácie, ktoré neupchávajú póry.

Ďalej skontrolujte SPF a širokospektrálnu ochranu. Vyberte si krém, ktorý poskytuje širokospektrálnu ochranu pred oboma typmi UV žiarenia – UVA aj UVB, a má minimálny SPF 30, ktorý poskytne dostatočnú ochranu pred spálením a dlhodobým poškodením kože.

Pri výbere opaľovacieho krému zohľadnite aj svoje aktivity. Ak budete plávať alebo sa potiť, vyberte si vodoodolný opaľovací krém, ktorý zostane účinný aj vo vlhkom prostredí. Dôležité je tiež pozrieť sa na zložky krému. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú potenciálne dráždivé chemikálie, ak máte citlivú pokožku. Minerálne filtre, ako oxid zinočnatý a oxid titaničitý, sú šetrnejšie a vhodnejšie pre deti a ľudí s citlivou pokožkou.

Používajte krémy na tvár a telo samostatne, pretože opaľovacie krémy na tvár majú často ľahšiu konzistenciu a sú menej mastné, čo je vhodnejšie pre pokožku tváre. Skúšajte rôzne značky a formulácie, aby ste našli ten, ktorý vám najviac vyhovuje a je príjemný na používanie. Na záver, overte si dátum spotreby opaľovacieho krému, aby ste sa uistili, že používate čerstvý výrobok. Staré výrobky môžu stratiť účinnosť, a tak neposkytnú dostatočnú ochranu pred slnečným žiarením.

Aké opaľovacie krémy sú bezpečné v tehotenstve?

Počas tehotenstva je dôležité zvoliť bezpečné opaľovacie krémy, ktoré neobsahujú potenciálne škodlivé chemikálie. Minerálne opaľovacie krémy s obsahom oxidu zinočnatého alebo oxidu titaničitého sú považované za najbezpečnejšie, pretože zostávajú na povrchu pokožky a neprenikajú do organizmu. Vyhnite sa chemickým filtromako oxybenzon, ktorý môže narušiť hormonálnu rovnováhu. Vždy je dobré konzultovať výber opaľovacieho krému so svojím lekárom.

Žena sedí na piesočnatej pláži s výhľadom na tyrkysové more a modrú oblohu. Na jej ramene je nakreslený symbol slnka opaľovacím krémom, čo zdôrazňuje ochranu pokožky pred slnečnými lúčmi.

Ako na efektívnu ochranu detskej pokožky pred slnečným žiarením?

Detská pokožka je oveľa citlivejšia na UV žiarenie, preto je potrebné venovať jej osobitnú starostlivosť. Používajte detské opaľovacie krémy s vysokým SPF, ideálne SPF 50, ktoré poskytujú širokospektrálnu ochranu. Minerálne opaľovacie krémy sú často najlepšou voľbou, pretože jemenej pravdepodobné, že spôsobia podráždenie. Nanášajte krém na všetky odkryté časti pokožky aspoň 15-20 minút pred odchodom na slnko. Nezabúdajte na ďalšie ochranné prostriedky ako klobúky, slnečné okuliare a ochranné oblečenie.

Ako často je potrebné ochranný SPF krém používať?

Opaľovací krém by mal byť aplikovaný každé dve hodiny a po každom plávaní, potení alebo osušení uterákom, aby sa zachovala jeho účinnosť. Aj keď opaľovací krém s vysokým SPF poskytuje dlhšiu ochranu, pravidelné opakovanie aplikácie je nevyhnutné pre optimálnu ochranu. Počiatočná aplikácia by mala byť hojná – väčšina ľudí používa príliš málo krému, čo znižuje účinnosť ochrany.

Ako na efektívnu slnečnú ochranu na dovolenke pri mori?

Na dovolenke pri mori je slnečné žiarenie obzvlášť intenzívne, preto je dôležité dodržiavať všetky pravidlá efektívnej ochrany. Používajte vodoodolný opaľovací krém s vysokým SPF a aplikujte ho hojne na všetky odkryté časti tela. Nezabúdajte na oblasti ako uši, krk, chodidlá a zadnú časť rúk. Pravidelne opakujte aplikáciu, najmä po plávaní alebo potení. Noste ochranné oblečenie, klobúky a slnečné okuliare s UV ochranou. Vyhýbajte sa priamemu slnku počas najintenzívnejších hodín a vyhľadávajte tieň, kdekoľvek je to možné.

Správny výber a používanie opaľovacieho krému je kľúčové pre ochranu pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Dodržiavaním uvedených tipov a pravidiel môžete efektívne chrániť svoju pokožku a užívať si slnečné dni bez obáv. Ak máte špecifické otázky alebo obavy, neváhajte konzultovať výber a používanie opaľovacieho krému s dermatológom alebo odborníkom v lekárni.