Rezervujte si lieky na predpis ONLINE TU

Aké sú najčastejšie alergie u detí, ako sa prejavujú a ako ich liečiť?

05.08.2024 | Zdravie

Alergie sú bežným zdravotným problémom, ktorý postihuje mnohé deti. V tomto článku sa pozrieme na to, čo je alergia, prečo vzniká, aké sú jej príznaky, najčastejšie druhy alergií u detí, ako sa diagnostikuje a lieči. Tiež sa budeme venovať tomu, ako sa alergie vyvíjajú s pribúdajúcim vekom, rizikám neliečenej alergie a možnostiam prevencie.

"Dve malé deti stoja vonku a obidve si utierajú nosy do vreckoviek. Chlapec naľavo má krátke blond vlasy a je oblečený v bielom tričku s červeným svetrom prehodeným cez ramená. Dievča napravo má dlhé hnedé vlasy a nosí ružovo-biele pruhované šaty. Sú obklopené zeleňou, čo naznačuje, že sa nachádzajú v parku alebo záhrade.

Čo je to alergia?

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na látky, ktoré sú pre väčšinu ľudí neškodné. Tieto látky, známe ako alergény, môžu zahŕňať peľ, prach, určité potraviny, lieky, bodnutie hmyzom alebo iné environmentálne faktory. Keď je dieťa vystavené alergénu, jeho imunitný systém ho identifikuje ako hrozbu a začne produkovať protilátky nazývané imunoglobulín E (IgE). Tieto protilátky spôsobujú uvoľňovanie chemických látok, ako je histamín, ktoré vyvolávajú alergické príznaky.

Prečo alergia vzniká?

Alergie vznikajú kombináciou genetických a environmentálnych faktorov. Deti, ktorých rodičia majú alergie, majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku alergií. Faktory prostredia, ako je znečistenie ovzdušiači vystavenie sa tabakovému dymu, môžu prispievať k rozvoju alergií. Moderný životný štýl s menšou expozíciou mikroorganizmom môže tiež znižovať toleranciu imunitného systému, čo vedie k vyššiemu výskytu alergických reakcií.

Aké sú časté príznaky alergie u detí?

Príznaky alergie u detí môžu byť rôznorodé a závisia od typu alergénu. Medzi bežné príznaky patria kýchanie, svrbenie nosa a očí, upchatý nos, červené a slziace oči, vyrážky, ekzémy, kašeľ, sipot a dýchavičnosť. Kožná alergia u detí sa často prejavuje vyrážkami alebo ekzémami, ktoré spôsobujú svrbenie a nepohodlie. Pri potravinových alergiách môžu príznaky zahŕňať bolesť brucha, hnačku, vracanie, opuch pier, jazyka alebo tváre. Alergia na slnko u detí sa môže prejaviť vyrážkami a červenými škvrnami na pokožke po expozícii slnečnému žiareniu.

Dievčatko sediace na pohovke vo vnútri domu si utiera nos vreckovkou. Má tmavé kučeravé vlasy a je oblečené v ružovej mikine a modrých džínsoch. Vedľa nej na pohovke sedí usmievavý zlatý retriever. V pozadí sú viditeľné dekoratívne prvky a poličky so zeleňou, čo naznačuje, že sa nachádzajú v útulnom obývacom priestore.

Aké druhy alergií sa u detí objavujú najčastejšie?

Medzi najčastejšie alergie u detí patria potravinové alergie, alergia na peľ, alergia na roztoče, alergia na zvieracie chlpy a kožné alergie. Potravinová alergia u detí často zahŕňa alergiu na mlieko, vajcia, orechy, sóju, pšenicu, ryby a morské plody. Alergia na lepok u detí, známa aj ako celiakia, môže spôsobiť závažné tráviace problémy. Alergia na roztoče u detí sa prejavuje najmä dýchacími príznakmi a môže viesť k astme. Alergia na chlad u detí sa môže prejaviť vyrážkami a opuchmi pri vystavení nízkym teplotám. Alergická nádcha u detí je častým prejavom alergie na peľ alebo roztoče, ktorá spôsobuje chronický zápal nosovej sliznice.

Ako sa diagnostikuje alergia u detí?

Diagnostika alergie u detí zahŕňa dôkladnú anamnézu, fyzické vyšetrenie a špecifické testy na identifikáciu alergénov. Anamnéza pomáha lekárovi pochopiť príznaky, ich trvanie a možné spúšťače. Kožné testy, pri ktorých sa malé množstvo alergénov aplikuje na kožu a sleduje sa reakcia, sú bežným spôsobom identifikácie alergénov. Krvné testy, ako je test na prítomnosť IgE protilátok, môžu tiež pomôcť diagnostikovať alergie. V niektorých prípadoch môže byť potrebné vykonať eliminačné diéty alebo provokačné testy pod dohľadom lekára, aby sa presne identifikovali potravinové alergény.

Ako potláčať symptómy alergie u detí?

Potláčanie symptómov alergie u detí zahŕňa kombináciu liekov, zmien v prostredí a preventívnych opatrení. Antihistaminiká sú bežne používané na zmiernenie svrbenia, kýchania a tečúceho nosa. Nosové spreje na alergiu môžu pomôcť uvoľniť upchatý nos a znížiť zápal. Kortikosteroidy môžu byť predpísané na zvládnutie závažných alergických reakcií a zápalov. Vyhýbanie sa alergénom je kľúčové, napríklad udržiavanie domova čistého, používanie hypoalergénnych posteľných obliečok a pravidelné vetranie. Pri potravinových alergiách je dôležité eliminovať alergény zo stravy dieťaťa a dbať na čítanie etikiet potravín.

Dieťa sedí pri stole v ordinácii, kde mu zdravotnícky pracovník vykonáva test na alergiu. Na stole je modrá doska s papiermi označenými 'Allergy Test'. Zdravotník používa vatový tampón na nanášanie testovacej látky na predlaktie dieťaťa. Dieťa má oblečenú modrú kockovanú košeľu a vyzerá byť pokojné a usmievavé. Na stole sú tiež rôzne lekárske nástroje a vybavenie.

Aké sú možnosti liečby alergie u detí?

Liečba alergie u detí zahŕňa farmakologické aj nefarmakologické prístupy. Medzi lieky na alergiu pre deti patria antihistaminiká, dekongestanty, kortikosteroidy a leukotriénové inhibítory. V závažných prípadoch môže byť predpísaná imunoterapia, ktorá zahŕňa pravidelné podávanie malých množstiev alergénu, aby sa znížila citlivosť imunitného systému. Pri kožných alergiách sa môžu použiť lokálne kortikosteroidy alebo emolienciá na zmiernenie svrbenia a zápalu. Homeopatické lieky a bylinky môžu byť doplnkom tradičnej liečby, ale vždy je potrebné konzultovať ich použitie s lekárom.

Ako sa alergia u detí vyvíja s pribúdajúcim vekom?

Alergie u detí sa môžu meniť s pribúdajúcim vekom. Niektoré deti môžu z alergií “vyrásť”, najmä z potravinových alergií ako je alergia na mlieko alebo vajcia, ktoré sa často zlepšujú s vekom. Na druhej strane, iné alergie, ako sú alergie na peľ alebo roztoče, môžu pretrvávať alebo sa dokonca zhoršovať v puberte a dospelosti. Sledovanie a pravidelné konzultácie s alergológom sú dôležité na monitorovanie priebehu ochorenia a úpravu liečby. Včasná diagnostika a liečba môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života dieťaťa a jeho schopnosť zvládať alergické reakcie.

Dievčatko sedí v poli plnom púpav, ktoré kvitnú a uvoľňujú semená do vzduchu. Drží vreckovku pred nosom, akoby kýchala alebo si utierala nos. Má oblečený fialový sveter a svetlo hnedé vlasy. Okolo nej poletujú púpavové semená, čo naznačuje, že je jar alebo začiatok leta. Scéna je osvetlená teplým slnečným svetlom, ktoré vytvára príjemnú atmosféru

Aké sú riziká neliečenej alergie u detí?

Neliečená alergia u detí môže viesť k závažným zdravotným problémom. Chronická neliečená alergia môže spôsobiť zápal nosových dutín (sinusitída), stredného ucha (otitída) alebo zápal dolných dýchacích ciest (astma). Opakované alergické reakcie môžu oslabiť imunitný systém a zhoršiť celkové zdravie dieťaťa. Neliečené potravinové alergie môžu viesť k vážnym anafylaktickým reakciám, ktoré sú život ohrozujúce a vyžadujú okamžitú lekársku pomoc. Dlhodobé neliečené alergie môžu tiež ovplyvniť vývoj dieťaťa, jeho schopnosť sústrediť sa a učiť sa, čo môže mať negatívny dopad na školský výkon a sociálne interakcie.

Aká je prevencia alergie u detí?

Prevencia alergie u detí zahŕňa opatrenia na minimalizovanie expozície alergénom a podporu zdravého imunitného systému. Dojčenie môže znížiť riziko vzniku alergií u detí, pretože materské mlieko obsahuje ochranné látky. Vyhýbanie sa fajčeniu a znečistenému ovzdušiu môže tiež pomôcť znížiť riziko alergií. Zavádzanie novýchpotravín by malo byť postupné, aby sa umožnilo sledovať možné alergické reakcie. Používanie hypoalergénnych výrobkov pre deti, ako sú mydlá, šampóny a obliečky, môže pomôcť minimalizovať kontakt s alergénmi. Pravidelné čistenie domácnosti a vetranie miestností môže pomôcť udržať nízku koncentráciu alergénov v domácnosti. Očkovanie podľa očkovacieho kalendára môže tiež podporiť zdravie dieťaťa a posilniť jeho imunitný systém.

Alergie u detí sú bežným a často náročným problémom, ktorý si vyžaduje dôkladnú starostlivosť a pozornosť. Včasná diagnostika, správna liečba a preventívne opatrenia môžu výrazne zlepšiť kvalitu života dieťaťa a pomôcť mu zvládnuť alergické reakcie. Ak máte podozrenie, že vaše dieťa trpí alergiou, neváhajte konzultovať svoje obavy s lekárom, ktorý vám môže poskytnúť potrebné rady a odporúčania.